Kultúra

Az öreg hölgy jött, látott, győzött + FOTÓK

Az öreg hölgy jött, látott, győzött + FOTÓK

2013. december 2., hétfő
Az öreg hölgy jött, látott, győzött + FOTÓK
azoreg_holgy_latogatasa15_gs

Dürrenmatt svájci szerző világirodalmi darabja váltig aktuális keserű mulatság az emberi közösség megvesztegethetőségéről. Tragikus komédiáját Hollós Gábor állította színpadra.

A multimilliomos Claire Zachanassian (

Fekete Gizi

) idősen, negyvenöt év kurválkodás után, s hét megszelídített férjjel maga mögött tér vissza szülővárosába, Güllenbe, hogy erkölcsi igazságot tegyen. A lerongyolódott városlakók mint a messiást, úgy várják a primadonna öregasszonyt, hátha nyomorukat látva, csurran-cseppen valami az önkormányzati kasszába. A polgármester és felesége, a rendőr, a tanár, a pap (sorban:

Borovics Tamás

,

Szilágyi Annamária

,

Pálfi Zoltán

,

Barnák László

,

Sorbán Csaba

) mind a vasútállomáson várják. Na és persze kamaszkori szerelme Ill (

Jakab Tamás

) is, akibe egész Güllen a bizalmát fektette. Mikor a végzet asszonya extrém kompániájával (legutóbbi férjével, inasával, megvakított „bohócaival”, testőreivel és párducával) leszáll a vonatról, a polgárok arcára ráfagy a mosoly, mégis a visszatérő vendég kedvében járnak. A látogatóról hamar kiderül, nem nosztalgiázni tért vissza közéjük. Revánsot akar venni Illen, amiért a férfi anno eldobta szerelmüket, s ribancnak bélyegezte meg fiatalon. Elhinti, jelentős összeget adományoz a közösség minden lakójának, ha az egyikük – mindegy melyikük – megöli a férfit. A címszereplő Fekete Gizi egyszerre feszült és flegmatikus, akiben dúl a szerelem és a gyűlölet furcsa keveréke. Kívülről érzelemmentesnek tűnik, akár egy darab kő, aki mint táskákat, úgy váltogatja férjeit. Pedig érzelmek tornádója kavarog a lelke mélyén. A színésznőnek saját bevallása szerint régi vágya teljesült a szereppel, a próbák során pedig annyira összeforrtak ők ketten, hogy hisz Claire igazságában. „A szerelmed már réges-régen meghalt. Az én szerelmem nem tudott meghalni. De élni sem tudott. Valami gonosz erővé vált, mint én magam” – hangzik el abban a kivégzés előtti jelenetben a két egykori szerelmes között. Fekete Gizi milliárdosnőjéhez illik Jakab Tamás tesze-tosza boltosa, Ill. A hajdanán szebb napokat látott fekete párduc, aki fiatalon teherbe ejtette, majd a gazdagabb élet reményében elárulta a kis vadmacskáját, a tragikus komédiában űzött vaddá válik, végül pedig elismeri bűnösségét. Hullajelölt, aki a legártatlanabb dolgok miatt is (hitelre vásárló lakosok) gyanakvásba kezd, sőt, a családja és közte még művibb, elhidegültebb lesz a kapcsolat.

azoreg_holgy_latogatasa12_gs

Az öreg hölgy és Ill között folyton jelen van a magát európai szelleműnek valló, ám pénzért mindenre képes polgárság és az aranyozott ruhában flangáló udvari sereglet. Jelenlétük kezdetben humoros, jókat nevetünk a saját nyomorukon derülő gülleni polgárokkal, de a megkísértés után felöltik a fapofát, s hidegrázás jön a nézőre is, amikor teljes nyugodtsággal drága ruhákban szivarozgatnak és whiskyznek. A tisztes csapatjáték kiváló egyéni alakításokból áll össze: Borovics Tamás polgármesterként,

Poroszlay Kristóf

és

Szívós László

pedig részeges vak duóként egyaránt elismerést érdemelnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.