Az ifjú Sófi-díjas Texasban folytatja

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

SZS20131204_kormanyos_attila_kozeleti_kavehaz_002Egy fiatal vegyésszel folytatódott a Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden címmel tavaly májusban útjára indított sorozata szerda délután. Az immár 12 éve működő, fiatal tehetségeket felkaroló és támogató Szegedi Tehetségekért Alapítvány díjazottja és bemutatkozója Kormányos Attila volt.

A tavalyi évtől kezdve, hónapról hónapra újabb Sófi-ösztöndíjas vendégek fogad a Somogyi-könyvtár Közéleti Kávéháza, hogy az egyetem falai között tevékenykedő ifjak és mentoraik munkáját közelebb hozzák a nyilvánossághoz. Szerdán Szalay István főiskolai tanár és Sófi József, az alapítvány létrehozója Kormányos Attila PhD-hallgatót köszöntötte a klubteremben, aki 2013-ban nyerte el először (de lehet, hogy nem utoljára) a nívós tehetséggondozó ösztöndíjat.

Ha azt gondoljuk azt, hogy a tudományos érdeklődést csak örökölni lehet, tévedünk. A szatymazi születésű Kormányos Attila már általános iskolában fogékony volt mindenre, ami kémia, ebben pedig nagy szerepet tulajdonít akkori tanárának, Kalmán Gábornénak. Szavaiból kiérződött, nem csak oktatóként tekint vissza rá, sokkal inkább mentorának, rejtett érdeklődése felszínre hozójának tekinti. Később az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumba került, ahol a tanórák a biológiával és a fizikával kiegészülve még több érdekességet tartogattak számára. A középiskola végén már csak egy kérdést kellett megválaszolnia: merre tovább?

SZS20131204_kormanyos_attila_kozeleti_kavehaz_007

Szilárd elhatározása volt, hogy a szegedi egyetemen folytassa tanulmányait, bár kezdetben vacillált a orvosképzés és a kémikusi, egészen pontosan a vegyészi szakma között. Végül utóbbi mellett döntött, jól. Oktatója Visy Csaba már másodéves korában “kiszúrta” magának, a klubban el is árulta, Attila azon kevés diákja közé tartozott, aki szint hibátlanul, megajánlott jeggyel vette a fizikai kémia szemináriumot. Később csatlakozott Visy professzor, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának Fizikai, kémiai és anyagtudományi Intézetében működő Elektrokémiai Kutatócsoportjába, mely döntésével lényegében megalapozta esélyeit a Sófi-díjra. Az ösztöndíj alapítója itt jegyezte meg, az universitas oktatói közül Visy Csaba szárnyai alól került ki a legtöbb díjazott az elmúlt 13 évben.

Fiatal kora ellenére már 2011-ben egy nemzetközi folyóiratban publikálta vezető kompozitorokról szóló vizsgálatait, majd következett az ösztöndíjeső: Szeged Város ösztöndíj (2012), Köztársasági Ösztöndíj (2010, 2012), és a Nemzeti Kiválósági Program, Eötvös Lóránd nevével fémjelzett kutatói ösztöndíja (2013). A hazai lehetőségek után nemzetközi szinten is megméretteti magát, fél évre Texasba utazik, hogy egy izraeli-amerikai (és részben magyar) elektrokémiai kutatócsoport munkájába kapcsolódjon.

Immáron 12 éve működik a szegedi tehetségek anyagi támogatására és a kiemelkedő képességű hallgatók teljesítményének erkölcsi elismerésére alakult SZTE Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány. A szervezet fontos célkitűzésének tartja, hogy ne csak az egyetemi évek alatt gondoskodjon a hallgatókról, hanem a diploma megszerzése után, pályájuk elején is egyengesse útjukat.

Előző sztori

Winkler Gábor a nagyszínházban mutatja be legújabb operettkötetét

Következő sztori

Kortárs pogányság, avagy hódít az új magyar mitológia