Közélet

Az agrárium mintegy 20 százalékkal több uniós forráshoz jut

Az agrárium mintegy 20 százalékkal több uniós forráshoz jut

2013. december 10., kedd
Az agrárium mintegy 20 százalékkal több uniós forráshoz jut
buza_mezogazdasag_szantofold_gs

A magyar agrárium mintegy 20 százalékkal több forráshoz jut az Európai Unió következő, 2014-2020 közötti költségvetési időszakában, mint a mostaniban - mondta a vidékfejlesztési miniszter kedden egy budapesti szakmai fórumon.

Fazekas Sándor

a harmadik Nemzeti Vidékfejlesztési Napon nagy agrárdiplomáciai sikernek nevezte az 1,9 milliárd euró (több mint 500 milliárd forint) többletforrás megszerzését. Az EU költségvetése ugyanis a jelzett időszakra 3,5 százalékkal csökkent és volt olyan forgatókönyv is, amely szerint Magyarországnak az unióból származó agrárforrásai akár 30 százalékkal is csökkenhettek volna 2014-2020 között - tette hozzá. A miniszter belföldön a legjelentősebb sikerként értékelte, hogy megvédik a magyar termőföldet Európa legszigorúbb föltörvényének megalkotásával. Ez ugyanis garantálja, hogy a magyar termőföldet csak a magyar földműves vásárolhatja meg, így segítve a magyar agrárközéposztály megerősödését - mondta. Hozzátette, hogy ezt a célt szolgálják a Nemzeti Vidék Stratégia keretén belül elkészült programok is, amelyek egy-egy ágazat fejlesztési céljait jelölik meg. Így többek között elkészült a sertésstratégia, a vízstratégia, a magyar zöldség-gyümölcs ágazat fejlesztési koncepciója. E programok megvalósítása a szakmai fejlesztéseken túl vidéki munkahelyek megőrzését és újak létrehozását is elősegíti. A miniszter felhívta a figyelmet a helyi - kézműves - élelmiszerek előállításának fontosságára, amit a helyi piacok hálózatának bővítése, valamint a helyi termékeknek a helyi közétkeztetésbe való bevonása is támogat. Fontosnak nevezte, hogy az élelmiszer-ellátási lánc lerövidüljön, valamint azt, hogy a munkaintenzív ágazatok - főként a feldolgozottsági szint növelésével - egyre több vidéki ember megélhetését biztosítsák. Emlékeztetett: a belföldi élelmiszerpiacon a magyar áruk aránya 70 százalékról 75 százalékra emelkedett, és ennek az aránynak a további emelése a cél. Beszélt a földet a gazdáknak programról is, amelynek keretében mintegy 250 ezer hektár állami föld megművelésére pályázhatnak főként kis és közepes gazdaságokat működtető gazdák, mindenekelőtt családi gazdaságok. A célkitűzés az, hogy a korábbi 600-zal szemben mintegy 6000 gazda művelje a megpályáztatott állami tulajdonú területeket. A családi gazdaságok arányát ugyanis a magyar mezőgazdaságban 80 százalékra kívánják emelni. Továbbá növelni szeretnék az állattartás mostani 35 százalékos arányát is - mondta Fazekas Sándor. A vidékfejlesztési tárca vezetője szerint fontos, hogy az ország GMO-mentessége továbbra is megőrizhető legyen. Ezt Magyarországon az Alaptörvény is garantálja - fűzte hozzá. Kitért a tanyafejlesztési programra is, amelyet nemzeti forrásból finanszíroznak, és azt üzeni a tanyán élőknek, hogy fontosak a társadalom számára. Beszélt még az újjáéledő háztáji mozgalomról, annak egyik különösen sikeres ágáról a konyhakertek szebbé tételét zászlajára tűző mozgalomról. Fazekas Sándor felhívta a figyelmet arra is: az idei magyar gazdasági növekedés jelentős hányada a magyar agráriumban dolgozók munkájának eredménye.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.