Közélet

A szegedi gyerekek is felpattanhattak az új tűzoltóautóra + FOTÓK

A szegedi gyerekek is felpattanhattak az új tűzoltóautóra + FOTÓK

2013. december 7., szombat
A szegedi gyerekek is felpattanhattak az új tűzoltóautóra + FOTÓK
tuzolto_bemutato_mj 012

Az ünnepek alatt előforduló tűzveszélyes szituációkra hívta fel a figyelmet a Csongrád Megyei Tűzmegelőzési Bizottság szombat délután a Széchenyi téren. Égve hagyott gyertya, zárlatos égősor vagy a tűzhelyen felejtett étel is könnyen okozhat gondot a tűzoltók szerint.

Elfújta a szél a katasztrófavédelem munkatársainak szombat délutánra tervezett tűzoltási bemutatóját a Széchenyi téren. A viharos széllökések miatt veszélyes lett volna a fabódék szomszédságában lángokat szítani, így a katasztrófavédelem munkatársai elméletben adták át az ünnepek közeledtével aktuálissá váló tudnivalókat. Advent időszakában az őrizetlenül hagyott gyertya és tűzhelyen felejtett ebéd okozhatja a legtöbb munkát a tűzoltóknak. Idén januárban a megyei székhelyű katasztrófavédelmi igazgatóságokon -

így a Csongrád megyein is

- tűzmegelőzési bizottságokat hoztak létre, melyek feladata, hogy a lakosságot tájékoztassák a tűzveszélyes szituációkról és azok szakszerű kezeléséről. Avartüzek, erdőtüzek megelőzéséért már többször is kampányoltak idén, ezúttal a karácsonnyal érkező tipikus veszélyforrásokra hívták fel a figyelmet. "Karácsony a keresztény kultúrkör legszebb ünnepe, szeretnénk, hogyha meghitt, nyugodt és biztonságos közegben ünnepelhetné mindenki. Ehhez azonban tisztába kell lenni azokkal a veszélyekkel, amik ezt az időszakot kísérik" - nyilatkozta portálunknak

Ördög István

alezredes, a Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője.

Az adventi gyertyagyújtás időszakának kezdetével megszaporodnak a lángra kapott koszorúk miatti tűzesetek, de a gyertya más helyen is okozhat gondot - polcra téve például a fölötte lévő szintet hevítheti fel olyannyira, hogy a bútorban lévő ragasztó és vegyi anyagok tüzet fognak. A karácsonyfára tett csillagszóró, vagy rossz minőségű, zárlatos égősor a fát boríthatja lángba, ha nem állítjuk fel stabilan, eldőlve gyertyát boríthat fel. Fontos észben tartani, hogy az elektromos rendszerek túlterheltségét okozhatja a nagyüzemi használat, a nagy áramfogyasztók folyamatos működtetése számtalan tűzeset kiváltó oka volt már. A konyhában a tűzhelyen felejtett étel okozhat bajt: a kigyulladt zsírt semmiképpen se vízzel próbáljuk eloltani, egy fedővel letakarva könnyen és biztonságosan elfojthatjuk a lángokat. "Egy lakóingatlan több milliós vagyont jelent a családnak, míg egy tűzoltókészülék beszerzése kicsivel több mint tízezer forintból megúszható. Egy kezdeti tűz eloltására ezen készülékek tökéletesen alkalmasak addig, míg a tűzoltóság szakemberei a helyszínre nem érnek" - magyarázta az alezredes. Két gépjárművel is gazdagodott a szegedi tűzoltó-parancsnokság: egy 3000 liter víz szállítására alkalmas, Renault típusú gépjárműfecskendő fedélzetén hat tűzoltó végezheti munkáját, míg a Skoda Yeti típusú terepjáró a hatósági munkában, külterületeken tehet nagy szolgálatot. Előbbit nagy örömmel vették birtokukba a Széchenyi téren sétáló gyerekek, akik a tűzoltóság munkaruháját is magukra ölthették, és egy puttonyfecskendővel is "célba lőhettek" - tűz helyett ezúttal csak egy labdát kellett eltalálniuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.