Közélet

A tűzijátékok biztonságos használatára hívja fel a figyelmet a rendőrség

A tűzijátékok biztonságos használatára hívja fel a figyelmet a rendőrség

2013. december 19., csütörtök
A tűzijátékok biztonságos használatára hívja fel a figyelmet a rendőrség

A tűzijátékok biztonságos használatára hívja fel a figyelmet szilveszter közeledtével az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). A tűzijátékokat nem szabad más tűzveszélyes anyagokkal együtt tárolni, továbbá tetőtérben, pincében, alagsorban tartani, kiskorúak elől el kell zárni, valamint a pirotechnikai termékeket tilos megbontani, átalakítani és szétszedni.

A pirotechnikai bemutatóval egybekötött csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón

Huszák András

, a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálatának helyettes vezetője elmondta: a tűzijátékok felhasználása bizonyos fokú hozzáértést és óvatosságot igényel. Hangsúlyozta, pirotechnikai terméket csak legális árusítóhelyeken szabad venni. A tűzijáték használata előtt körültekintően ki kell választani azt a helyet, ahol használni akarják. A közelben ne legyen gyúlékony anyag, de nem szabad ilyet használni például benzinkút vagy fatelep közelében sem - mondta Huszák András. Kiemelte, a tűzijátékokat a használat előtt megfelelően rögzíteni kell, célszerű felkészülni az esetleges tűzoltásra, ha a tűzijáték miatt tűz keletkezne. Közölte, a tűzijátékok komoly sérüléseket tudnak okozni, elsősorban égési sérüléseket, de roncsolhatnak is. A nem megfelelő használatból következő gyakori sérülések között említette a kéz, az arc, valamint a szem sérüléseit. Huszák András szólt arról is, hogy ha a tűzijáték elázik, akkor kiszárítás után sem szabad használni.

Povázsai Sándor

alezredes, az ORFK Rendészeti Osztályának vezetője hangsúlyozta: a pirotechnikai eszközös használata veszélyes üzem. Mint mondta, a szórakoztató pirotechnikai termékeket négy kategóriába sorolják, attól függően, hogy - egyebek mellett - milyen veszélyes a felhasználásuk. A jogszabály szerint az egyes és kettes kategóriába sorolt termékeket egész évben meg lehet vásárolni és a megfelelő szabályok szerint fel lehet használni, a hármas kategóriába tartozó tűzijátékok viszont korlátozás alatt állnak: ezeket december 28. és 31. között lehet megvásárolni, használni őket csak december 31-én este 6 óra és január elseje reggel 6 óra között lehet. Megtartani január 5-ig lehet, az el nem használt termékeket a forgalmazó köteles térítésmentesen visszavenni, viszont a vételárat nem köteles visszafizetni. A négyes kategóriába tartozó tűzijátékokat nem lehet még ezen időszakban sem megvásárolni és használni - jegyezte meg. Povázsai Sándor közölte, az ez év január elsején megjelent szabályok szerint az úgynevezett bomba-tűzijátékokat már most szilveszterkor nem lehet megvásárolni. A petárda birtoklását is tiltja a jogszabály. Akinél engedély nélkül van petárda az szabálysértést követ el, és ezért a büntetés akár 150 ezer forint is lehet. A sajtótájékoztató után bábuk segítségével azt mutatták be, hogy mekkora erőhatás éri a kezet, ha abban felrobban egy petárda, valamint hogy milyen sérüléseket szerezhet az, aki egy éppen működésbe lépő tűzijáték fölé hajol.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.