Közélet

Közgyűlés: elfogadták a stadionpályázatot, érkezhet a 3 milliárdos aréna + FOTÓK

Közgyűlés: elfogadták a stadionpályázatot, érkezhet a 3 milliárdos aréna + FOTÓK

2013. december 20., péntek
Közgyűlés: elfogadták a stadionpályázatot, érkezhet a 3 milliárdos aréna + FOTÓK
kozgyules25_gs

Nem kapott póttámogatást az Ifjúsági Ház, viszont Nógrádi Tibor módosítója alapján arról döntött a közgyűlés, hogy kiírja a pályázatot az új futballstadion építésére. Az önkormányzat megvásárolja a Vigadót, illetve ragaszkodik hozzá, hogy pályázati úton cukrászda legyen a Kis és a Nagy Virágból.

Szentistványi: Szurkolok a stadionnak, de alulról is építkezzünk tovább!

A stadionprojekt kulcsszereplője a pénteki ülésen

Szentistványi István

, az LMP képviselője volt, aki támogatta

Nógrádi Tibor

(Fidesz-KDNP) módosító javaslatát, lehetővé téve, hogy a név szerinti szavazás során aztán érdemi döntés szülessen a pályázat kiírásának ügyében. Az LMP-s politikus elkerülte, hogy a két nagy frakció helyett neki kelljen meghoznia a végső döntést, s tette mindezt azért, mert a jelenlegi beruházással és az egész sportkonstrukcióval kapcsolatban kétségei vannak.

kozgyules32_gs

"A mai napon két változat között kellett választanunk, melyek között az volt az érdemi különbség, hogy Nógrádi Tibor minimum 800 millió forintban, míg

Mózes Ervin

1 milliárd 16 millió forintban határozta meg a beruházó számára kiírt földhasználati díjat. Az volt az álláspontom, hogy a stadion ügye ne ezen a 200 millió forinton múljon, ráadásul 15 év üzemeltetés vonatkozásában, hanem valóban elvi döntés szülessen erről a fejlesztésről, ha már az előző közgyűlés felállított egy vegyes bizottságot. Igaz, a testület munkájába nem láttam bele, de biztosra vettem, hogy a két nagy frakció konszenzusra jutott, végül is ezért vágtak bele a közös munkába, a közös előkészítésbe. Ezt követően a pályázati kiírásról szavaztunk név szerint, ahol is jómagam tartózkodtam. Hosszú idő óta fogalmazom meg a sportügyben elvi aggályaimat, többek között azért, mert nem látom megnyugtatónak a Felső Tisza partról kieső atlétikapálya helyzetét, az atlétika jövőjét, illetve azt, mi lesz a diák- és a tömegsporttal, amit az önkormányzati stadion eddig befogadott. Emellett a Szeged 2011 eddigi tevékenysége is kétségeket ébresztett bennem, mivel nem alulról, a helyi erőkre támaszkodva építkeztek. Mindezeket a gondokat orvosolnunk kell a jövőben. Éppen ezért is támogattam a mai közgyűlésen, hogy a költségvetést módosítva támogatást adjunk a SZVSE-stadion üzemeltetésére. Elkötelezett híve vagyok annak, hogy alulról építkezzünk, erősítsük meg először a tömegsport és a diáksport műhelyeit, erre helyezzük el a következő szinteket. Fontosnak tartom, hogy a jövőben is odafigyeljünk erre. Mindezzel együtt természetesen szurkolok a stadionépítés sikeréért is, illetve a szegedi labdarúgóélet fellendüléséért. Mint a futball nagy barátja bízom benne, hogy mi és gyermekeink hamarosan magas színvonalú mérkőzéseket láthatunk a városban" - vázolta döntéseinek hátterét a SZEGEDma.hu-nak Szentistványi István.

Vége az ülésnek!

14.10:

28 igennel voksoltak a műfüves pályák pályázata ügyében. Végezetül Kohári Nándor előterjesztéséről szavaztak, az IH 117 millió forintos megsegítése érdekében. Botka László jelzi, semmiképpen sem írja alá, mert szerinte törvénysértő a javaslat. 12 igen, 13 nem és 3 tartózkodás mellett egyébként sem kap többséget. Itt a vége a 2013-as közgyűlési évnek, békés karácsonyt és boldog új esztendőt kívánnak mindenkinek!

14.05:

Bizonyos kulturális együttműködések nem kapnak többséget 13 igennel, 15 tartózkodással, Botka László szerint ez többek között azt jelenti, hogy nem lesz jövőre Armel-operafesztivál Szegeden.

14.00:

Kiírták a busztendert is 21 igen, 2 nem és 5 tartózkodás kíséretében.

kozgyules27_gs

13.55:

A stadionpályázat ügyében Nógrádi Tibor módosító javaslatát 15 igennel (Fidesz-KDNP és LMP) 13 nem (MSZP, Együtt Szeged) mellett fogadták el. A pályázat kiírásáról név szerinti szavazás következik. Botka László szerint ez "ócska provokáció", mert törvénytelen az előterjesztés, de igennel szavaz. Így aztán nincs nagy vita: sok baloldali igennel szavaz, mások tartózkodnak, 23 igen és 5 tartózkodás összesen. A polgármester azt mondja, politikai hangulatkeltés zajlott, Nógrádi Tibor előterjesztése nem alátámasztott, ugyanakkor a Fidesz "már csak azzal foglalkozzon, hogy hozza a 3 milliárdot, épüljön a stadion". Nógrádi Tibor mindenkinek megköszöni az igen szavazatot a szegedi és a Csongrád megyei labdarúgás nevében.

13.50:

A Virág cukrászda hasznosítására vonatkozó korábbi rendeletet módosították 28 igennel, egyhangúlag. Az újszegedi Vigadó területét 23 igen, 1 nem és 4 tartózkodás felhatalmazásával vásárolja meg az önkormányzat. Jön a stadionszavazás!

13.46:

Az átmeneti gazdálkodásról szóló rendeletet is 28 igennel fogadták el.

13.45:

A költségvetés-módosítása kapcsán 17 igen és 11 tartózkodás mellett támogatta a hőszolgáltató tagi kölcsönét, 15 igennel és 13 nemmel Kohári Nándor kezdeményezését, mely a SZVSE-stadion fenntartására csoportosít át több mint 22 millió forintot. Maga a rendelet 28 igennel megy át.

13.43:

Az SZTE egészségügyi beszámolóját 28 igennel egyhangúlag fogadják el.

13.42:

Határozathozatal következik.

13.25:

Újra itt vagyunk, pár percen belül jön a szavazás.

Szünet!

12.04:

Botka László Szentgyörgyi Pál javaslatát tartja csak elfogadhatónak. Mást nem ír alá. A cég helyzetéről februárban tárgyalná. Itt a vége a nyílt ülésnek. Folytatás 13.30-kor!

12.02:

Haág Zalán megismétli, a korábbi városvezetés idejében történtek olyan ügyek a városi cégeknél, melyek esetében már konkrét vádemelések is történtek. Miért asszisztált ezekhez a bűncselekményekhez az akkori városvezetés? - kérdezi.

11.58:

Szentgyörgyi Pál is azt mondja, a belső ellenőrzés most jutott be először a céghez, máskor nem engedik be őket, nem adnak be papírokat. Érzése szerint más cégeknél is hasonló turpisságokra bukkannának a belső ellenőrök. Ő és Szentistványi István is kéri, javaslatáról külön szavazzanak, ne Kohári Nándor előterjesztésének részeként. Az LMP-s politikus 25 millió forintos pótbefizetést javasol.

11.55:

Solymos László folytatja, állítja, a Fidesz-KDNP az utóbbi években nem volt hajlandó belemenni a cégvezetők felelősségre vonásába.

11.52:

Haág Zalán (Fidesz-KDNP) szerint ha valaki bűnt követ el, az bűnhődjön, ám az MSZP stratégiája inkább az, hogy tudatosan alulfinanszíroznak cégeket. Érdekes, hogy 2002-2010 közötti céges ügyekben történtek vádemelések. Ha a városháza belső ellenőrei találtak most valamit az IH-nál, tegyenek ők is feljelentést - jelenti ki. Addig is szükségesnek tartja a cég konszolidációját.

11.50:

Botka László szerint "blöff, a pofátlanság netovábbja, hogy a közgyűlés előtt egy nappal beküldött levélben valaki felszámolással fenyeget, és be kell fejezni, hogy teherautóval lopják ki a pénzt az IH-ból". Kohári Nándor közben jelzi, a számokat kivéve befogadja Szentistványi István javaslatát, valamint nagyrészt Szentgyörgyi Pál javaslatait is. Fontosnak tartja ő is, hogy készüljön átfogó jelentés és reorganizációs terv a cég részéről, illetve a jegyzői észrevételt figyelembe véve 117 millió forintra csökkentené az IH-nak juttatott összeget, de azt ugyanúgy a nagybani piac osztalékbefizetéséből fedezné.

11.46: Szentistványi István ismerteti saját módosítóját. Ő is fontosnak tartja, hogy legyen következménye az utóbbi évek ténykedésének, történjen meg a felelősségre vonás. A másik serpenyőben viszont ott van, hogy fontos kulturális-művészeti műhelyek tartoznak az IH égisze alá, a Belvárosi mozi, a Grand Café vagy a MASZK Egyesület, vigyázni kell, nehogy ezek ellehetetlenüljenek, elbukják futó pályázati projektjeiket. Javasolja, egy kisebb összeggel ezért segítsék a céget, elkerülve a felszámolás veszélyét, majd februárban döntsenek érdemben. 11.45: Solymos László alpolgármester szerint a teljes jobboldal cinkos abban, ami az IH-nál történt az utóbbi évek során, a cég tönkretételében. 11.42: Botka László ingerülten szól, szerinte több mint 130 millió forintot adnának a szegediek adójából egy cégnek, ahonnan kilopták a pénzt. Jelzi, ha ezt megszavazza a közgyűlés, ő akkor sem írja alá, mert törvénytelen. 11.40: Kohári Nándor módosítja benyújtott előterjesztését néhány ponton, igazodva a jegyzői észrevételekhez. A konstrukció lényege azonban nem változna. 11.37: Tóth Károly (MSZP) úgy fogalmaz, a Fidesz nagy árat fizet azért, hogy cégeket engedett át a Jobbiknak. Azt mondja, a lényeg hiányzik Kohári Nándor előterjesztéséből, illetve valótlanságokat tartalmaz. Szentgyörgyi Pál javaslatát támogatja, mely felelős önkormányzati magatartást tükröz. 11.36: Botka László is a több mint 130 milliós hiányt nehezményezi, miközben megsokszorozódtak az ügyvédi, őrzés-védelmi stb. költségek a cégnél, 80 milliós veszteséget termelt a korábban nullszaldós Szegedi Ifjúsági Napok. Azt mondja, a jelenlegi igazgató egyet tehet, gyorsan felmondja a káros szerződéseket, és akkor februárban valós képet kaphatunk a cég helyzetéről. 11.35: Szentgyörgyi Pál, az MSZP szónoka vezetői hibákról, károkozásról beszél, nem öntené tovább a pénzt a cégbe. Kéri, a cégvezető februárig fejtse ki az okokat, készítsen reorganizációs tervet, amiből látszik, valójában mekkora segítséget kellene nyújtania az önkormányzatnak. Úgy látja, cseppben a tenger, ami itt történik, mert a nagyobb városi cégeknél ugyanez a helyzet, "folyik ki a pénz, kirabolják a vállalatokat". Komoly felelősségvonást sürget az önkormányzati cégvezetők működése kapcsán. 11.33: Kohári Nándor javaslatával rendezné az IH tőkehelyzetét és tagi kölcsönt nyújtana az önkormányzati cégnek. A segítség összértéke mintegy 132 millió forint. Mózes Ervin törvényességi észrevételeket tett. 11.30: Óriási ütemben haladunk. Máris jönnek a sürgősségi és halaszthatatlan indítványok. 11.25: Nincs több hozzászólás, így mehetünk tovább. Botka László bejelenti, 13.30-kor lesz a szavazás, a határozathozatal, ez volt a két frakció együttes kérése.
kozgyules30_gs
11.22: Kalmár Ferenc érti a szakértő véleményét, ám arra a lehetőségre gondol, hogy akár közös vállalatot is létrehozhatna az SZKT és a Tisza Volán, ezáltal szüntetve meg a bevételek elosztása körüli vitákat. 11.18: Juhász Gyula ismerteti, 2014. december 31-én lejár a Tisza Volán és a város szerződése, ezért keresik a megoldást, hogyan valósítsák meg azt követően a buszos helyi közlekedést. Felmerült az egy szolgáltató lehetősége is, a külső szakértő többletköltségeket emlegetett ezzel kapcsolatban. Három decentrumra tervezik kiírni a pályázatot, támogatva a versenyt. 11.15: Nagy Sándor is arról beszél, minden lehetőséget megvizsgáltak, majd az európai és a hazai szabványnak megfelelő megoldásra tettek javaslatot. Hozzáteszi, komoly előrelépés lesz, hogy a negyedik év nyarától száz százalékban légkondicionált buszoknak kell közlekedniük a városban. A rugalmasabb jegy- és bérletrendszer megvalósítása is kimondott cél, az időalapú jegy bevezetése is a rövid távú célok között szerepel, valamint a 30 napos bérlet lehetőségének biztosítása. 11.09: Solymos László szerint nagyságrendileg 4-5 milliárdos pluszterhet jelentene a következő években, ha csak az SZKT lenne felelős a városi tömegközlekedésért, beleértve a buszközlekedést is. 11.06: Haladhatunk tovább a következő napirendi pontokra. A tömegközlekedési közszolgáltatás módosítása, a busztender kapcsán Kalmár Ferenc két szót. Úgy véli, a pályázati kiírás tervezete nem oldja meg a városi tömegközlekedés problémáit, azokat most orvosolni lehetne pedig. Nem kellene elvetni a lehetőséget, hogy egy cég lássa el a szolgáltatást, ne kettő, melyek között állandó elszámolási vita alakul ki év végén. 11.03: Mózes Ervin megismétli, nem lehet eltérni az 1 milliárd 16 millió forinttól, 15 év múlva annak ellenértékén kapna tulajdonrészt a város. Ha csökkentik ezt a szintet, akkor vagyonvesztés következik be, törvénytelen döntés születik. Botka László nem hiszi, hogy a 200 millió forint különbség döntő tényező lenne, szerinte műbalhé zajlik, mert gyanús, hogy valakik már tudják, nem lesz stadionépítés. 11.00: Juhász Gyula (Fidesz-KDNP) azon kevesek közé tartozik, aki nem ért a focihoz. Nem érti, miért nem született kompromisszumos javaslat, miért az utolsó pillanatban került fel a jegyzői előterjesztést, s miért a közgyűlésben folyik bizottsági szintű vita. 10.58: Szentistványi István is aggasztónak találja, hogy a beruházás miatt eltűnne az atlétikapálya mint a tömeg-, az él- és az iskolai sport helyszíne. Azt sem látja, hogy a helyi sportolási lehetőségekkel alulról összeépülne az élsport, például a Szeged 2011 működése kapcsán. Kéri a helyi műhelyek megőrzését, támogatását, így a SZVSE-stadion segítését. 10.55: Nagy Sándor a következő. Szerinte a város alul áron engedné át a közvagyont, ami magánvagyonná is válna, amennyiben a fideszes javaslatok érvényesülnek. Vállalhatatlannak nevezi a közvagyon elvesztegetését, illetve azt, hogy nem gondolták át, mi lesz az Etelka soron működő további sportágakkal. 10.52: Újra Gyimesi László: a vagyontörvény szerint arányosan kell meghatározni a földhasználati díjat, a szakértői véleménytől akár 30 százalékkal el lehet térni. Kéri a fideszes módosítók elfogadását, melyek segítségével gazdagodhat a város. 10.50: Botka László tovább támadja a fideszes politikusokat. Elképzelhetőnek tartja, hogy a jobboldaliak tudják, nem is lesz itt stadionépítés, és át akarják hárítani ennek felelősségét. Kéri Mózes Ervin előterjesztésének támogatását. 10.49: Gyimesi László folytatja. 2013-ban több mint 11 millióba került a városi stadion üzemeltetése, 15 év alatt 150 millió forintot spórolhatna így meg a város, amit akár sportfejlesztésekre fordíthatnának. Azzal vádolja az MSZP-t, tudatosan akarja ellehetetleníteni a 3 milliárdos beruházást. 10.47: Solymos László nem érti, a Fidesz miért akarja csökkenteni az igazságügyi szakértő által megállapított értéket, miért az alatt engednék át magánberuházónak az önkormányzati vagyont. 10.45: Nógrádi Tibor a következő. Összefoglalja: nulla forint szegedi önerővel 3 milliárdos beruházás valósulhat meg, amiben Szeged 15 év múlva egyharmad körüli tulajdonrészt szerez, miközben a stadiont a befektető 15 évig ingyen üzemelteti. Név szerinti szavazást kér. A győri futballbarátok ajándékát, egy sisakot ad át a polgármesternek, a jövő Győrben épül felirattal. 10.43: Mózes Ervin szerint a kiíró nem csökkentheti a szakértő által megállapított díjat. Úgy folytatja, a pénz nem virtuális, mert 15 év után ténylegessé válna a 800 millió forint, vagyonvesztést szenvedne el akkor az önkormányzat. 10.41: Botka László nem érti, a stadionprojekt miért nem látványberuházás a Fidesz szerint. Ugyanakkor lehetővé tenné a fejlesztést, de csak a főjegyző javaslata alapján. 10.38: Gyimesi László (Fidesz-KDNP) felhívja a figyelmet, virtuális pénzről beszélgetnek, arról, hogy a földhasználati jog ellenértékben 15 év múlva mekkora tulajdonjogot enged a városnak a magánbefektető. Azt állítja, a szakértő megerősítette, 30 százalékkal el lehet térni a szakértő által megállapított díjtól. Így kéri Nógrádi Tibor módosítójának támogatását, hogy nagy eséllyel érkezzen pályázat, 11 év után végre történhessen érdemi sportfejlesztés Szegeden mégpedig 3 milliárd forint értékben, növelve a közvagyont. Hozzáfűzi, más város 1 forintért adna termálvízzel ellátott területet ennek a beruházásnak! 10.35: Mózes Ervin óvja attól a képviselőket, hogy az igazságügyi szakértő által meghatározott díj alá menjenek, a 800 millió forint szerinte törvénytelen. 10.34: Szentgyörgyi Pál (MSZP) szintén a munkabizottság tagjaként szólal fel. Az önkormányzati ingatlan értékéről és a földhasználati díjról volt vita - mondja el. Szerinte a jegyző előterjesztése helytálló és támogatható. 10.33: A polgármester azt mondja, megvan a véleménye arról, hogy a kormány 80 milliárdot tervez stadionépítésre fordítani. A beruházási szándékot azonban támogatja, de csak törvényes pályázatot, amilyen a főjegyzőé. 10.31: Mózes Ervin arról beszél, hogy SZMSZ-szerűen csütörtök 12 óráig lehet javaslatot tenni. Nógrádi Tibor és Botka László között vita bontakozik ki az SZMSZ-ről, illetve már a magyar futballról is. 10.30: Botka László szerint halaszthatatlan javaslatot egy nappal a közgyűlés előtt lehet már csak tenni. 10.27: Nógrádi Tibor (Fidesz-KDNP) elfogadhatónak tartja az előterjesztést, de némi pontosításokat, módosító javaslatokat fűz hozzá Szeged fejlődésének érdekében. A földhasználati díjat például nem fix összegként határozná meg, hanem alsó minimumot szabna 800 millió forinttal. Mint mondja, fontos, hogy ne riasszuk el a beruházókat. A pályázatnál a földhasználati díjra vonatkozó ajánlatot 50 százalékkal súlyozná. Nettó helyett bruttó 2 milliárdot határozna meg a beruházás összegeként. Emellett javasolja, konkretizálják a 15 év múlva bekövetkező tulajdoni arányokat. 10.24: Mózes Ervin címzetes főjegyző szól a stadionpályázatról, az azzal kapcsolatos javaslatáról. Mint mondja, a legutóbbi anyagához képest jelentős kompromisszumokat tett, visszalépett a törvényi minimumról. A pályázó, befektető 15 évig használ egy ingatlant, majd visszaadja az önkormányzatnak - szerinte ez az általános gyakorlat. Úgy látja, mégsem támogatják ezt a képviselők, így új javaslata szerint a földhasználati jognak megfelelő tulajdonrészt adna a befektető 15 év után az önkormányzatnak, szerinte ez a törvényi minimum. 10.21: Következhet a pályázatok és a stadion ügye. 10.18: Kormos Tibor (Együtt Szeged Frakció) beszél a liget és a Vigadó történetéről, valamint a kialakult helyzetről. Javasolja a visszavásárlást, hogy a szégyenfoltot megszüntethesse a város, és a liget részévé tegye a területet. Botka László közben visszatér, és Bohács Zsolttal beszélget. 10.16: A volt Vigadó visszavásárlásának tervét üdvözli Szentistványi István. Még nem látja, milyen hasznosítás lehetséges, de támogatja, hogy a parkhoz sorolják, zöld területté minősítsék. 10.15: Újabb felszólaló nincs, haladhatunk előre nagy léptekkel. A Virág cukrászda ügyéhez sincs hozzászólás. 10.10: Ismét robogunk tovább. A helyi jelentőségű természeti területek és emlékek védelméről szóló rendelet módosításához Szentistványi István szól hozzá. A korábbi Árpád Nevelőotthon területéhez kapcsolódóan vontak védelem alá növényzetet. Állítja, a beruházók sokszor tudatosan okoznak kárt az ilyen helyeken, hogy aztán a növényzetet, fasorokat ki lehessen venni védelem alól. 10.08: Ménesi Imre (MSZP) a pénzbeli szociális ellátásokról: néhány év alatt az állami elvonások következtében felére esett az az összeg, amit a város nyújtani tud a rászorulóknak, jövőre sem javul a helyzet. Közben Botka Lászlót Solymos László váltja a pulpituson. 10.07: Megyünk tovább a következő napirendi pontokkal, hozzászólás nélkül. 10.06: Kalmár Ferenc javasolja, Szegednek a kifogások keresése helyett illene gyorsan bekapcsolódnia a hazai gazdasági fejlődésbe. A polgármesternek nem lenne szabad ezt gátolnia. Botka László azonnal reagál: szerinte a fideszes képviselők nem tettek semmit Szegedért, csak helyi feljelentésekkel gátolták a fejlesztéseket. (Mindenki mindent visszautasít közben, illetve a másikat vádolja azzal, hogy Szeged ellen dolgozik.)10.04: Botka László ezzel szemben állítja, kilencszeresére nőttek idehaza a jövedelmi különbségek, 4 millióan élnek létminimum alatt, a Fidesz a gazdagokat támogatja a szegények helyett. 10.02: Póda Jenő ismét, számokkal bizonyítja a kormány gazdaságpolitikájának sikerét. Az infláció például - 1970 után először - 1 százalék alá csökkent, mérséklődött a jegybanki alapkamat is. A bankok ma a reálgazdaságba helyezik ki a pénzt, a vállalkozások ki tudják váltani régi, rossz hiteleiket, dinamikusan nőnek már a beruházási összegek, akár 3 százalékos is lehet jövőre a gazdasági növekedés.
kozgyules07_gs
10.01: Nagy Sándor a KSH adataira hivatkozva igyekszik cáfolni Póda Jenőt. 10.00: Solymos László (MSZP) alpolgármester szerint Póda Jenőnek nem a Hír TV-t kellene idéznie, hiszen a kormány hiteleket vesz fel, abból finanszírozza a fejlesztéseket, a gazdaság talpra állítását. Közben a magyarok vándorolnak ki az országból. 09.57: Póda Jenő (Fidesz-KDNP) gazdasági tanácsnok felhívja a figyelmet, majdnem elérte a 4 milliót a munkahelyek száma, ami az 1991-es szintet érte el, húsz éve nem dolgoztak ennyien az országban! Tavaszra átlépjük a 4 milliós határt is. Elképesztőnek tartja, hogy Botka szerint menekülnek tőlünk a vállalkozók, miközben a kormányzat negyven multinacionális céggel kötött megállapodásainak köszönhetően dől a külföldi tőke az országba. Ráadásul nem hitelvezérelt a gazdasági növekedés, szemben az MSZP-kormány időszakával, mely csődbe vitte az országot. 09.55: Botka javít: polgármesterségének 12. évében jár. Hozzáfűzi, a Fidesz kormányzása alatt történelmi mélységbe zuhant a beruházási ráta, a munkanélküliség drámaian nőtt, a jobboldali országgyűlési képviselők nem tettek ez ellen tenni. Kalmár Ferenc válasza: nehéz úgy bármit is tenni, ha a polgármester semmiben sem partner. Több mint százezer új munkahely jött létre egyébként. 09.54: Kalmár Ferenc (Fidesz-KDNP) emlékeztet, Botka László polgármesterségének 11. évében került elő első alkalommal a vállalkozásfejlesztés és munkahelyteremtés kérdése, persze ismét nem a város jószántából, hanem kapcsolódva a nemzeti adósságkonszolidációs programhoz, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezdeményezésére. 09.52: Szentistványi István (LMP) nehezményezi, hogy még a pénzügyi bizottság sem tárgyalta ezt a konstrukciót, annyira az utolsó pillanatban került elő az ügy. Érdemi vitákat követel helyi lakosságot érintő kérdésekben. Állítja, nem csak a rezsicsökkentés áll a hőszolgáltató nehéz helyzetének hátterében. 09.50: Szentgyörgyi Pál (MSZP) szerint 2 milliárd forint veszteséget okoz az önkormányzati cégeknek, az önkormányzatnak a rezsicsökkentés az új adókkal. Azt mondja, ezek miatt került nehéz helyzetbe a Szegedi Hőszolgáltató Kft. is, az önkormányzatnak és a másik tulajdonosnak kell most segítséget nyújtania, majd meg kell egyezni a hitelező bankokkal is. 510 millió forintos tagi kölcsönt javasolnak a cégnek. Az egyik bankkal már megállapodtak, a másik azonban még bármikor benyújthatja a számlát, így lehet, hogy további segítségre is szükség lesz a közeljövőben. 09.47: Következik a költségvetés módosítása, valamint a vállalkozások beruházásösztönzési és munkahely-teremtési helyi támogatási programja. 09.45: Nincs hozzászólás a beszámolókhoz. Botka László elismerősen szól a beruházásról, mely rövidesen Magyarország legmodernebb klinikájával ajándékozza meg a várost az önkormányzat és az SZTE szoros együttműködésének köszönhetően. 09.40: Tapasztó Sándor projektmenedzser mutatja be az új magkórházat. Az egyetem két projektjéről szól: az egyik az új 265 ágyas klinika kialakítását, a másik a sürgősségi betegellátó osztály kiépítését tartalmazza. Egységes, integrált betegellátó tömbbe olvasztotta ezeket az SZTE, egyben kezelve az építkezést a 410 ágyas klinika felújításával. Az új épület immár szerkezetkész. Megtörtént a műszaki átadás-átvétel is. Zöld, megújuló energiát alkalmaznak a létesítményben, több mint 80 százalék az intenzív, öntözött zöld tető aránya, ami javítja a hőellátást. A város felújította a klinika környékét, ami megfelelő, kulturált odajutást biztosít. Nagyon fontos a szükséges orvostechnikai eszközök beszerzése, ez is folyamatosan történik már. A központi panelműtő a legkorszerűbb technikával épült ki, 8 egységes az új, további 6 felújított egységes a régi klinikai épületben ez a műtő. A projekt összértéke 2,7 milliárdos többletforrásigénnyel bővült, így több mint 14,5 milliárd forintra rúg. Az önerő 10 százalék, ehhez jelentős önerő-támogatást kapott az egyetem. A 410 ágyas épület felújítására sikerült pluszforrásokat szerezni, a tűzoltórendszert és az elektronikát korszerűsítik egyebek mellett. A sürgősségi betegellátó osztály használatba vételi eljárása zajlik jelenleg, majd következik a régi 410 ágyas épület felújítása. 2015. június 30-ára lehet teljesen kész az egységes, integrált magkórház. 09.35: Pál Attila rövid lesz: hosszabban szólnak majd inkább a szerkezetkész új klinikai épületekről. 728 millió forint pluszbevételhez jutott a klinikai központ, mivel 2 százalékkal nőtt a betegforgalma. A mindennapjaikat azonban a szabályzók változásai nehezítették. Új álláshelyet nem tudtak létrehozni, nem volt erre lehetőségük. Új kórházi informatikai rendszert vezettek be, amit folyamatosan fejlesztenek. TÁMOP-pályázaton sikeresen szerepeltek, mobil teameket állítottak fel, például a klinikai táplálást fejlesztendő. Sokat tettek azért, hogy behajtsák a külföldi betegek elmaradt ellátási költségeit, emellett mindent folyamatosan monitorizáltak. 26 milliárdból gazdálkodnak évente, kiadásaikat 1 százalékkal sikerült csökkenteniük. A minimálbért emelniük kellett 98 ezer forintra, 150 millió forint pluszkiadást okozott az elmaradt kormányzati támogatást. 800 millió forintot kaptak maradványtámogatásként, szemben a tavalyi 1,2 milliárddal. Így összességében nem javult a klinikai központ anyagi helyzete. 09.30: Az egészségügyi integráció beszámolójával kezdünk. Az egyetem szenátusa már megtárgyalta a beszámolót. Pál Attila, a klinikai központ elnöke ad tájékoztatást hat percben. 09.29: Napirenden szerepel viszont Kohári Nándor (Fidesz-KDNP) halaszthatatlan javaslata a Szegedi Ifjúsági Ház tőkehelyzetének rendezéséről. A stadionos előterjesztést pedig később tárgyalják, nem elsőként. 09.27: A sürgősségi javaslatok közül nem kerül napirendre a Szegedi Testamentum Kft. igazgatójának 2013. évi prémiumfeladatainak meghatározása. 09.25: Gyimesi László javaslatot tesz: a stadion előterjesztését első napirendi pontként tárgyalják, majd rögtön szavazzanak is. 09.23: Kalmár Ferenc (Fidesz-KDNP) visszavonja sürgősségi előterjesztését az igazgatók meghosszabbításáról. Hüvös László ugyanígy tesz a köztemetők rendjéről szóló javaslatával. 09.22: Sürgősségi indítványok is érkeztek a Fidesz-KDNP képviselői részéről, például új parkolási tarifák bevezetéséről, illetve az önkormányzati cégvezetők mandátumának hosszabbításáról. Vannak halaszthatatlan indítványok is, ilyen a városi stadion pályázata a főjegyző előterjesztésében. 09.20: A napirend megállapítása következik. Néhány előterjesztői módosítás készült egyes pontokhoz, így a költségvetés-módosításhoz vagy a pályázatok ügyéhez. 09.19: Kozma József (MSZP) békés, boldog karácsonyt kíván mindenkinek. A közgyűlés szeretete - jelenti ki - a város egésze iránti felelősségvállalásban jelenik meg. A város karácsonyfa alá most a megújított közösségi közlekedés, az új, 10-es trolivonal kerül. Ugyanakkor - folytatja - más is ott hever: a kormányzat az alsó 80 százaléktól a felső 20 százalékhoz csoportosított át, az emberek nagyobb része egyre rosszabbul él. 2014-től pedig betiltották a Tankönyvkiadók Egyesületének működését, ami szerinte nagy csapás a legjobb pedagógusoknak. 09.18: A gyed extra az édesanyák, a gyermekes családok megbecsülését jelenti a kormányzat részéről - ezt már Pocsai Blanka (Fidesz-KDNP) mondja. Sorolja, milyen intézkedésekkel segíti a kormány a gyermekvállalást, a gyermeküket nevelő anyákat: ilyen a diplomás gyed vagy a munkavédelmi terv. A szándék egyértelmű és világos: az élet természetes velejárójává tenni a gyermekvállalást. 09.16: Együtt Szeged Frakció néven dolgozik tovább a Szabad Város Frakció - jelenti be Nagy Sándor. 09.13: Napirend előtti felszólalások következhetnek. 09.12: A polgármester megköszöni a műsort. 09.02: Megérkeztek a gyerekek is, kezdődik a pénteki program. Elsőként hangulatos kis ünnepi műsort tekinthetnek meg a városatyák. 08.55: Gyülekeznek már a képviselők, lassan mindenki a helyén. 08.50: Úgy tudjuk egyébként, a labdarúgó-stadion ügyében Mózes Ervin mellett Nógrádi Tibor és Gyimesi László, a munkabizottság két Fidesz-KDNP-s tagja is halaszthatatlan előterjesztést nyújt be. Ez nagy vonalakban hasonlít a jegyzői javaslathoz, csak egy-két (természetesen lényeges) paraméter változik benne. Így a közgyűlésen múlik majd, melyik pályázatikiírás-tervezet kapja meg a többséget, megkapja-e valamelyik a minimum 15 szavazatot. 08.45: A városházán és környékén már gyülekeznek a futballszurkolók, hogy kifejezzék, a stadionprojekt mellett állnak, szükségesnek tartják, hogy modern létesítménnyel gazdagodjon a város. 08.00: Köszöntünk mindenkit a városháza díszterméből! Gyönyörűen feldíszített karácsonyfa várja a képviselőket, az ünnepi műsort pedig az Űrhajós utcai Weöres Sándor Általános Iskola 5-6. osztályos diákjai mutatják majd be az ülés elején. Azt követően indulhat a szópárbaj.

A karácsonyi közgyűlés elé

Rendes ülést tart 9 órai kezdettel Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése, mégpedig elvben az idei utolsót. Ugyanakkor sajátos politikai helyzet alakult ki erre a karácsonyi ülésre, és nem lehet tudni, a felek hogyan reagálnak erre. A jobbikos Keresztúri Farkas Csaba néhány hete lemondott mandátumáról, a radikális párt pedig Rácz Tibort jelölte a helyére, aki viszont egyelőre még nem tehet esküt, nem kaphat hivatalosan mandátumot - a helyi választási bizottság az új képviselő személyére vonatkozó csütörtöki döntése ellen ugyanis két napig bárki fellebbezhet... Mindez azt jelenti, hogy 28 fő szavazhat, a 14 fős Fidesz-KDNP frakciónak tehát önállóan nincs meg a többsége, ahogy természetesen a 13 MSZP-, illetve Szabad Város-képviselőnek sem. Kérdés, mindez a konszenzusos döntések irányába mozdítja-e el a munkát, vagy felértékelődik az LMP-s városatya szavazata, netán a jobboldal más módon, más alkalommal igyekszik többséget teremteni a saját kezdeményezéseihez. Egy biztos: maratoni közgyűlésre senki sem készül, mivel délutánra számos önkormányzati és képviselői programot is hirdettek, hogy csak egyet említsünk, Botka László (MSZP) polgármester 15 órakor avatja az új 10-es trolivonalat.

Megveheti a város a Vigadót, konszolidálhatja a hőszolgáltatót

Ami a tervezett napirendet illeti, egyebek mellett szó lesz, szó lehet a 2013. évi önkormányzati költségvetés módosításáról, a Virág Cukrászda hasznosítására vonatkozó korábbi határozat módosításáról, az újszegedi egykori Vigadóhoz tartozó ingatlanok megvásárlásáról. Tárgyalhatnak továbbá a Rókusi körút, Vértói út, Nyitra utca és Csáky József utca által körbehatárolt, valamint a Kapisztrán úti szervizút, Móricz Zsigmond utca, Mikes Kelemen utca, Ponty utca és Egyenlőség utca által körbehatárolt terület lakó-pihenő övezetté nyilvánításáról, az egészségügyi integráció elmúlt évi tapasztalatairól és a közgyűlés 2014. I. félévi munkatervéről. A vagyongazdálkodási bizottság költségvetés-módosító javaslatára stabilizálhatják a Szegedi Távhőszolgáltató Kft.-t is. Az elképzelés arról szól, hogy a két tulajdonos, az önkormányzat és az Alfa-Nova a tulajdonrészének arányában fizet be az 1 milliárd forint tagi kölcsönt, azaz 510 milliót az önkormányzat, 490 milliót az Alfa-Nova. A kölcsönt a cégnek másfél év alatt, vagyis 2015 májusáig kell visszaadnia. Arra is kötelezik egyúttal a hőszolgáltatót, hogy áprilisig dolgozzon ki tervet arra, miként faragja le a működési költségeit. Beszámoltunk róla, az újszegedi Vigadót közel 37 millió forintért veheti meg egy budapesti cégtől az önkormányzat, majd integrálhatja az Erzsébet-ligetbe, amennyiben a képviselők támogatják a polgármesteri indítványt. A Virág cukrászda ügyében egy korábbi határozat módosítására tett javaslatot Botka László. Ennek értelmében a szerződéskötéstől számított 2 helyett 3 hónapon belül kell megnyitnia a nyertes pályázónak a Kis Virágot vagy a Nagy Virágot, különben az önkormányzat azonnali hatállyal felmondhatja a megállapodást, az viszont nem változik, hogy a reménybeli szerződéskötéstől számított 6 hónapon belül már mindkét Virágot működtetnie kell majd.

Stadionépítés: hol a kompromisszum?

Stadionügyben egyelőre nem látszik a megoldás. Nagyon úgy tűnik, hiába állt fel ad-hoc bizottság, nem lesz kompromisszumos javaslat arra, milyen feltételekkel írjon ki pályázatot az önkormányzat egy 5000 férőhelyes új szegedi futballstadionra. A munkabizottság - mint megírtuk - halaszthatatlan indítványként vinné a közgyűlés elé a tervezetét, mely szerint a pályázónak a Felső Tisza parti önkormányzati területen legalább 2 milliárd forintos fejlesztést kell végrehajtania, ami után 15 évig osztott tulajdonként kell üzemeltetnie a létesítményt; a 15 év lejárta után a város egyharmad részt kapna az ingatlanból, így ettől kezdve osztatlan közös tulajdonná válna a stadion. Mózes Ervin címzetes főjegyző azonban akárcsak legutóbb, ezúttal is előállt egy másik javaslattal, ami valószínűsíti, hogy sajnos politikai viták kereszttüzébe kerül ez az egyébként elengedhetetlenül fontos sportfejlesztés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.