Közélet

4700 közfoglalkoztatott ült iskolapadba Csongrád megyében + FOTÓK

4700 közfoglalkoztatott ült iskolapadba Csongrád megyében + FOTÓK

2013. december 18., szerda
4700 közfoglalkoztatott ült iskolapadba Csongrád megyében + FOTÓK
kozfoglalkoztatas03_gs

Csongrád megyében a 7600 főből 4700-an vesznek részt a téli közfoglalkoztatás keretében indult képzésekben – közölte Bodó Imre járási hivatalvezető. Az egyik képzési helyszín, a Kossuth Zsuzsanna iskola, ahol többek között betanított varrómunkásokat képeznek.

„Közfoglalkoztatás valószínűleg mindig is lesz, mert ez a mindenkori kormányok kezében egy olyan lehetőség, amely pont a legrászorultabb rétegnek tud támogatást nyújtani” – közölte

Bodó Imre

fideszes országgyűlési képviselő. A Szegedi Járási Hivatal vezetője a kormány döntéséről is beszámolt, mely keretében a téli időszakra is kiterjesztik közmunka programot, amit képzésekkel is egybekötnek. 2013 novemberétől jövő év áprilisáig között 200 ezer fő folyamatos, téli közfoglalkoztatása zajlik szerte az országban, közülük 100 ezren képzésben is részt vesznek. „Kedden az országgyűlés elfogadta a jövő évi költségvetést, így a program költségvetési fedezete egész évre biztosított. Ez összességében 4,4 milliárd forintot jelent, és azt szeretnénk, hogy ez a program egész évben folyamatosan működne” – jelentette ki Bodó Imre. A politikus emlékeztetett, a rendszerváltás óta eltelt két évtizedben nem volt sikeres a közmunkaprogram, ebben 2011 óta pozitív elmozdulás történt, és most már a versenyszféra is érdeklődik a közfoglalkoztatásban résztvevők iránt.

Juhász Károly,

a munkaügyi központ igazgatóhelyettese elmondta, 123 országos képzési jegyzékben szereplő tanfolyam indult Csongrád megyében. Ezek kötött házi betegápoló, hegesztő, kisgépkezelő, pénzügyi ügyintéző, betanított varrómunkás egyaránt szerepel, illetve közbeszerzési referens is. Elhangzott, ez utóbbi képzés indítását a kistelepülések kérték, az önkormányzatoknak nincs ugyanis szakképzett munkatársuk ezen feladatok ellátására. A téli közfoglalkoztatásra Csongrád megyében 4,1 milliárd forintot irányzott elő a költségvetés, ebből 877 milliót fordítanak a képzésekre. Összesen 123 OKJ-s, és akkreditált, valamint 94 alapkompetencia és 4 kompetencia tanfolyamon indult el a hét járásban.

A Járási Munkaügyi Kirendeltség vezetőjétől, Borbélyné Nagy Máriától megtudtuk, jelenleg 6783 ügyfelük van, hétezer alatt 2008 óta nem volt ez a létszám. Elmondta, augusztusban felmérték a közfoglalkoztatásra jelentkező munkáltatók igényeit, amely alapján javaslatot állítottak össze a munkaügyi központ részére, hogy milyen képzések induljanak megyénkben. A kilencven meghirdetett között három húsipari tanfolyam is indult, melyhez a Pick Szeged Zrt. biztosít gyakorlati helyet, és azt is jelezték, hogy a legjobbakat a közfoglalkoztatás lejárta után alkalmaznák is. Borbélyné Nagy Mária hangsúlyozta, új ügyfeleket is sikerült bevonniuk a téli közfoglalkoztatásba és a hozzá kapcsolódó képzésekre egyaránt, vagyis a most indult programmal olyanokat is megszólítottak, akik eddig nem álltak kapcsolatban a munkaügyi központtal. Az egyik képzési helyszín a Szegedi Szolgáltató Szakképző Iskola Kossuth Zsuzsanna Tagintézménye, melynek igazgatója, Szabóné Diós Edit arról számolt be, hogy náluk több mint százan tanulnak négy különböző tanfolyam valamelyikén. Házi betegápolókat képeznek, egészségőr néven indítottak tanfolyamot és betanított varrómunkásokat is képeznek. Ez utóbbi képzéssel kapcsolatban elmondta, egy munkaruhákat gyártó cég már érdeklődik is azok iránt, akik most decemberben ültek be az iskolapadba a téli közfoglalkoztatási program keretében indított tanfolyamra. Novemberben az előző hónaphoz képest 10,5%-kal csökkent a regisztrált álláskeresők száma Csongrád megyében, míg az egy évvel ezelőtti adatokhoz viszonyítva 24%-os a csökkenés. „Novemberben 15 ezer 571 fő regisztrált álláskeresőt tartottunk nyilván, 1800-zal kevesebbet, mint októberben” – részletezte a munkaerő-piaci adatokat Juhász Károly.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.