Gazdaság

Több mint 13 milliárd forint falusi turizmusra

Több mint 13 milliárd forint falusi turizmusra

2013. november 8., péntek
Több mint 13 milliárd forint falusi turizmusra

Több mint 13 milliárd forint áll rendelkezésre falusi szálláshelyek létrehozására, a meglévők bővítésére, turisztikai szolgáltatások fejlesztésére, a támogatásra még az idén beadhatók a pályázatok - jelentette be V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára pénteken a Vas megyei Szakonyfaluban, sajtótájékoztatón.

A támogatási igényeket november 18-tól december 13-ig lehet benyújtani postai úton a területileg illetékes LEADER irodákhoz, a fejlesztésekhez maximálisan 35 millió forint igényelhető - közölte. Hozzáfűzte: a fejlesztéseket 2014 végéig kell megvalósítani, a támogatás mértéke a hátrányos helyzetű térségekben akár 65 százalékos is lehet, a non-profit szervezetek számára adott támogatások mértéke elérheti a 100 százalékot is.

V. Németh Zsolt

elmondta: az újabb fejlesztések az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program, illetve a Darányi Ignác Terv keretében valósulhatnak meg, amelynek köszönhetően eddig már 1287 turisztikai célú beruházást támogattak, összesen 27,6 milliárd forint értékben. Hangsúlyozta: a még rendelkezésre álló forrásból falusi szálláshelyek fejlesztésre, új szálláshelyek építésére és meglévőek bővítésére, minőségi gyermek- és ifjúsági szálláshelyek létesítésére, illetve szálláshely fejlesztéshez nem kapcsolódó agroturisztikai, lovas- és vadászturizmus, erdei- és horgászturizmus, vízi turizmushoz kapcsolódó fejlesztésekre lehet forrásokat elnyerni. Szavai szerint a pályázók lehetnek természetes személyek, mikro-, kis és középvállalkozások, települési önkormányzatok, de akár non-profit szervezetek is. Hozzáfűzte: a pályázaton maximálisan 35 millió forint támogatást lehet elnyerni, de a LEADER-akciócsoportok ezt szabályozhatják 5 millió forinttól 35 millió forintig. V. Németh Zsolt a sajtótájékoztatót követően a 387 lakosú Szakonyfaluban pénteken felavatta a Szombathelyi Erdészeti Zrt. 46 millió forint önerőből megújított vendégházát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.