Közélet

Segítő vásárral nyitja az adventet a kormányhivatal

Segítő vásárral nyitja az adventet a kormányhivatal

2013. november 30., szombat
Segítő vásárral nyitja az adventet a kormányhivatal

Megváltozott munkaképességű ügyfeleinek kézműves munkáiból szervez Segítő vásárt december 2-án, hétfőn a Csongrád Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szerve. A mindössze egy napos rendezvénynek a Megyeháza aulája ad otthont, és 13 kiállítónak teremt lehetőséget arra, hogy bemutassa és árulja saját készítésű dísztárgyait. A tárlatot B. Nagy László kormánymegbízott, és Szabóné Janó Gabriella, a SZITI Mentálhigiénés Egyesület elnöke nyitja meg reggel 8.30-kor.

Csipkeékszer, nemez, gyertya, szappan és ruházat – csak néhány ízelítő annak a 13 kiállítónak a kínálatából, akik hétfőn saját portékájukkal, kézműves termékeikkel jelen lesznek a Csongrád Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szerve által szervezett Segítő vásáron. A tárgyak készítői mind megváltozott munkaképességű ügyfelek. A kiállítás és vásár ötlete abból adódott, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma által létrehozott Segítő Vásár elnevezésű, országos programban kizárólag akkreditált foglalkoztatók vehetnek részt, melyek nagy számban foglalkoztatnak megváltozott munkaképességű személyeket. A megyeházi vásárnak éppen az a célja, hogy lehetőséget teremtsen a Csongrád megyei fogyatékkal élő, megváltozott munkaképességű, kisvállalkozóként, egyéni vállalkozóként dolgozó kézművesek illetve iparosok számára is a vásározásra, és hogy bizonyíthassák: éppen olyan értékes termékeket tudnak előállítani, mint egészséges embertársaik. A kiállítás azért egy napos, mert az árusoknak nincsenek felhalmozott készleteik. A munkák mindegyike egyedi darab. A rendezvény célja elsősorban nem az, hogy a kézműves ügyfelek bevételre tegyenek szert. Sokkal fontosabbnak vélik a szervezők, hogy a közönség, illetve a vásárról tudomást szerző nyilvánosság által minél többen megismerhessék az árusokat. A program inkább egy lehetőség arra, hogy ráirányítsa a figyelmet: a kiállítók - betegségük, egészségkárosodásuk ellenére is - értékes tagjai a társadalomnak. A megjelent árusok között van országosan elismert nagyobb foglalkoztató is, mint pl.: a Szegedi SZEFO Zrt., vagy a Hódmezővásárhelyi Városellátó, de nagyon sok olyan kiállító is akad, kik kizárólag otthon, saját örömükre állítják elő a most áruba bocsátott portékákat. Külön öröm, hogy a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Budapestről gyönyörű gyertyákat illetve viaszból készített ajándéktárgyakat hoz a vásárra, megmutatva azt, hogy egy teljes egészében látássérült, vagy vak személy is képes alkotni. A Rehabilitációs Hivatalnak nem volt olyan listája, amelyből meg lehetett volna állapítani, hogy mely ügyfél foglalkozik ilyen tárgyak előállításával. A toborzásban nagy segítségükre voltak a civil szervezetek: például a Kreatív Formák Alapítvány, akik látássérült emberekkel foglalkoznak, a Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete, illetve a SZITI Mentálhigiénés Egyesületet. Tagjaik között számos olyan személy van, akik ugyan nem vállalkozói formában, de otthon, szabadidejükben készítenek gyönyörű kézműves termékeket. Ők is bemutatkoznak a hétfői kiállításon. Az ünnepélyes megnyitó december 2-án, hétfőn reggel 8.30 perckor lesz a Megyeháza aulájában. Közreműködnek a Klúg Péter Általános és Szakiskola siket és nagyothalló diákjai jelelő-zenés produkciójukkal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.