Közélet

Orbán Viktorról lengyel szemmel + FOTÓK

Orbán Viktorról lengyel szemmel + FOTÓK

2013. november 21., csütörtök
Orbán Viktorról lengyel szemmel + FOTÓK
igor_janke_konyvbemutato0_gs

A Gál Ferenc Főiskolában mutatta be Hajrá Magyarok! című, Orbán Viktor miniszterelnökről szóló könyvét Igor Janke lengyel újságíró. Az író személyes oldaláról is szerette volna bemutatni azt a politikust, akit jelenleg Európa egyik legfontosabb személyiségének tart.

Egy lengyel újságíró szemszögéből ismerheti meg

Orbán Viktort

az, aki kezébe veszi

Igor Janke

Hajrá Magyarok! - Az Orbán Viktor-sztori című művét. A könyvet csütörtök délután a Gál Ferenc Főiskolában mutatták be, ahol a könyv szerzője mellett

Deutsch Tamás

EP-képviselő is tiszteletét tette. "A magyar nemzet életében a lengyel-magyar barátság nagyon sokat jelentett – ez az érték egy olyan hagyomány, amit kamatoztatni kell nap mint nap" – hangsúlyozta a megnyitón

Kiss-Rigó László

megyés püspök. Mint mondta, erre itt Szegeden igen nagy hangsúlyt fektetnek, hiszen több lengyel származású atya is teljesít szolgálatot, emellett pedig számos, a lengyel-magyar barátságot mélyítő konferencia helyszíne is volt a főiskola, amely így méltó helyszínéül szolgál a könyv bemutatójának.

A rendszerváltás és a borzas fiatalember

A két nemzet közötti különleges kapcsolat már csak nyelvükben is kiütközik, mindkettő igen bonyolult – mondta Igor Janke, aki elnézést is kért amiért anyanyelvén szól hallgatóságához. Érdeklődése a magyar nemzet iránt fiatal korban kezdődött, a Független Lengyel Diákszövetség tagjaként a rendszerváltás idején. Társaival figyelték a hasonló sorsú országokat, így hallottak a Magyarországon alakult, radikálisan antikommunista pártról, amely a Fidesz nevet vette fel.

Nagy Imre

jelképes újratemetésére érkezett hazánkba a diákszövetség másik kilenc képviselőjével - ekkor vették fel a kapcsolatot a párttal, akiknél egy hetet vendégeskedtek, eseményről-eseményre kísérve őket a forrongó fővárosban. "Ezekben a pillanatokban dőlt meg a kommunizmus igazából Magyarországon, és ekkor jelent meg egy borzas, szakállas fiatalember is a pódiumon" – emlékezett vissza Orbán Viktorra az újságíró.

Politikai újságíróként aktívan foglalkozott a hazai eseményekkel, majd 2010 után, a Fidesz kormányalakítását követően még mélyebben belevetette magát az itteni eseményekbe. Több mint hetven emberrel készített interjút a könyvhöz – nem csak a Fidesz közelében lévőket, de ellenzéket képviselőket is megszólaltatott az író, hogy minél teljesebb képet kaphasson. Az egyik legnagyobb hiányosságként Lévai Anikó mellőzését nevezte a könyvben, aki nélkül Orbán nem vált volna azzá, akinek ma ismerjük. Nem csak a politikus, de a magánember is érdekelte, így az őt meghatározó hobbiján, a labdarúgáson keresztül mutatta be. A nyelvi nehézségeken kívül legnagyobb gondot az jelentette, hogy személyesen találkozhasson könyve főszereplőjével, de mindenképpen szerette volna élőben is megismerni, mielőtt a babérkoszorút érdemtelenül tenné a fejére. A babérlevelek színét azonban éppen üdítőbbre változtatta ez a személyes találkozás.

A nagyi almás pitéje még mindig finom

"A jelenlegi európai politikában az egyik – ha nem A - legkarakterikusabb, legfontosabb szereplő Orbán Viktor. Újra életet lehelt a politizálásba, nem sodródik, kijelölt irányában halad" – magyarázta a könyv írója. Külső szemlélőként objektív képet kívánt adni a politikusról, nem volt érdeke a kampánycélú könyvírás, feketén-fehéren mutatta be témájának alanyát. Mint mondta, egyre több az olyan tényező, ami szabadságunkat, szuverenitásunkat korlátozza, de az európai ember is egyre magasabb falat emel szabadságjogai köré. Az újságíró szerint Orbán egy olyan politikus, aki a választóktól kapott felhatalmazás során minden eszközt felhasznál a változtatásért. "Ami az országban folyik, az a klasszikus, jól működő demokrácia: a nép kiemel egy vezetőt, aki elvei megvalósításáért küzd. Ami az Európai Bizottságban zajlik, inkább ad okot a kérdésekre" – mondta Igor Janke. "Régi teóriám, hogy Szájer József barátomat leszámítva azok hagyták el az öreg fideszesek közül a pártot, akik utálják a focit" – mondta a rendezvényen Deutsch. 1987 óta ismeri személyesen Orbán Viktort, aki azzal a képességgel bír, amivel a sakkban remekelő Polgár-lányok: bármivel is foglalkozott volna az életben, azt világszínvonalon művelné. Lehetett volna válogatott labdarúgó vagy jogász, eltökéltsége és motivációja elismerésre méltó személyiséggé tette volna bármelyik területen - persze így sem mindenben értenek egyet. "Évek óta azt a nézetet valljuk, hogy az unió megújulásának kulcsa Közép-Európa lesz, ez egyre tisztábban látszik" - hangsúlyozta Deutsch, mert szerinte a hagyományosnak mondott, klasszikus európai értékeket itt érzik leginkább magukénak az emberek, és ebben a szellemben dolgozik a Fidesz is. "Az újdonsága az a Viktor által fémjelzett politikának, hogy nem talál ki semmi újat. Nem hagyja magát sodortatni azzal a nézettel, hogy a nagymama régi receptjét már ki kell dobni, a nagyi almás pitéje nyolcvan év után is ugyanolyan finom" – hangsúlyozta a politikus.

Futball nélkül nincs tömegsport

"A futball társadalmi presztízse annyira lehasználódott, hogy ma már ha egy politikus pályákat, stadionokat épít, amiatt magyarázkodni kell. Orbán azonban ezzel szembemenve belátta, hogy a futball egy olyan megkerülhetetlen dolog Európában, amely nélkül nincs tömegsport, nincs egészségügy, egy csomó alapvető érték meginogna" – beszélt a labdarúgás aspektusából Szöllősi György sportújságíró, aki a kötet megjelenésében is nagy segítséget vállalt. Deutsch röviden kommentálta csak a labdarúgás témakörét: hiszi, hogy Mesterházy gyermekét is kiviszi majd ezekre a focipályákra, és jól szórakoznak majd. Feneketlen szakadékot lát a magyar társadalomban Igor Janke, melynek áthidalásához egy olyan nagy formátumú emberre van szükség, mint Orbán. A magyaroknak azt üzeni: egy emberként álljanak talpra. Emellett egy lengyel-magyar labdarúgó EB-döntőt is kívánt, ez esetben azonban még a könyv írója sem nekünk szurkolna. Nem hivatalosan bejelentették: a jövő év első felében német nyelven is megjelenik majd Igor Janke könyve, melynek jelképes, harmincezredik példányát Kiss-Rigó László püspök vehette át a beszélgetés végén. A főiskola bejáratánál transzparensekkel tiltakozott a Demokratikus Koalíció szegedi szervezete. Csóti Zsombor, a párt országgyűlési képviselő-jelöltje szerint Kiss-Rigó Lászlónak a pártpolitika helyett az elesettek megsegítésével kellene foglalatoskodnia. A megyéspüspöknek, mint egyházi vezetőnek el kellene döntenie, hogy egyházi vagy világi ügyet szolgál, a kettő egyszerre nem lehetséges – mondta a párt néhány aktivitásának gyűrűjében Csóti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.