Novák András festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Novák András alkotásaiból nyílt gyűjteményes kiállítás a festőművész 77. születésnapja alkalmából pénteken a szegedi EDF Galériában.

Novák András Rákoscsabán született, és bár soha nem akart festő, művész lenni, mindig rajzolt valamit. 1962-ben Kmetty János, Hincz Gyula és Domanovszky Endre növendékeként végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán. 1969-ben került Szegedre, és a mai napig hűséges maradt a Tisza-parti városhoz. A Juhász Gyula Tanárképző Főiskola művésztanári állására Vinkler László felvételiztette, Zoltánfi István alkotótársa és szomszédja volt, a színpadfestés művészetét pedig Varga Mátyástól tanulta.

Szuromi Pál művészeti író a kiállítás megnyitójában úgy fogalmazott, hogy Novák András karakteres művészete felfrissítette, korszerűsítette a szegedi piktúrát. A művész festészetét a korai években a drámai erejű, monumentális figurális víziók jellemezték. A nyolcvanas évektől érdeklődése a béke, a felemelő szépség, a harmónia felé fordult – közölte a művészettörténész. Hozzátette: életművében nincsenek áthidalhatatlan, éles törések.

Novák András munkáját számos kitüntetéssel ismerték el, a Juhász Gyula-díj és a Szegedért Emlékérem mellett megkapta a Szegedért Alapítvány művészeti kuratóriumának díját is. Az EDF galériában kiállított félszáz alkotás között éppúgy megtalálhatók a gesztuselvű tusrajzok, mint a női test szépségét visszaadó aktok vagy a különös hangulatú portrék, csendéletek, illetve a természet ihlette absztrakt festmények.

Előző sztori

Ügyfelei idén is díjazták az Invitelt

Következő sztori

Több mint 13 milliárd forint falusi turizmusra