Kultúra

Novák András festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás Szegeden

Novák András festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás Szegeden

2013. november 8., péntek
Novák András festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás Szegeden

Novák András alkotásaiból nyílt gyűjteményes kiállítás a festőművész 77. születésnapja alkalmából pénteken a szegedi EDF Galériában.

Novák András

Rákoscsabán született, és bár soha nem akart festő, művész lenni, mindig rajzolt valamit. 1962-ben

Kmetty János, Hincz Gyula

és

Domanovszky Endre

növendékeként végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán. 1969-ben került Szegedre, és a mai napig hűséges maradt a Tisza-parti városhoz. A Juhász Gyula Tanárképző Főiskola művésztanári állására

Vinkler László

felvételiztette,

Zoltánfi István

alkotótársa és szomszédja volt, a színpadfestés művészetét pedig

Varga Mátyástól

tanulta. Szuromi Pál művészeti író a kiállítás megnyitójában úgy fogalmazott, hogy Novák András karakteres művészete felfrissítette, korszerűsítette a szegedi piktúrát. A művész festészetét a korai években a drámai erejű, monumentális figurális víziók jellemezték. A nyolcvanas évektől érdeklődése a béke, a felemelő szépség, a harmónia felé fordult – közölte a művészettörténész. Hozzátette: életművében nincsenek áthidalhatatlan, éles törések. Novák András munkáját számos kitüntetéssel ismerték el, a Juhász Gyula-díj és a Szegedért Emlékérem mellett megkapta a Szegedért Alapítvány művészeti kuratóriumának díját is. Az EDF galériában kiállított félszáz alkotás között éppúgy megtalálhatók a gesztuselvű tusrajzok, mint a női test szépségét visszaadó aktok vagy a különös hangulatú portrék, csendéletek, illetve a természet ihlette absztrakt festmények.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.