Nemzetközi hárfaverseny Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csütörtökön megkezdődik a III. Nemzetközi Hárfaverseny vasárnapig tartó programja a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.

A fesztiválon több mint húsz nemzet mintegy száz hárfaművésze játszik. Számos európai ország mellett az Egyesült Államokból, Dél-Koreából és Japánból is érkeznek indulók. A versenyzők három korcsoportban mérik össze tudásukat: a nemzetközi zsűri 12, 17 és 25 év alatti kategóriában hirdet győztest – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A szabadon választott művek mellett a programban szerepelnek kötelező darabok. A legfiatalabbaknak Bartók Béla Este a székelyeknél című művének Járdányi Pál által készített hárfaátiratát kell előadniuk. A 17 év alatti korosztály Reményi Attila kortárs magyar komponista Miniatűrök hárfára című alkotását mutatja be, ez az 1998-as fukui zeneszerzői verseny győztes műve volt. A legidősebbek kategóriájában szereplők repertoárjában pedig Claude Debussy Táncok hárfára és vonósötösre című műve szerepel.

A versenyprodukciók mellett koncerteket is hallhat a közönség: csütörtökön a 2010-es verseny győztese, Agne Keblyte játszik, a fesztivál vasárnap este gálahangversennyel zárul.

Szegeden 2007-ben szerveztek először nemzetközi hárfaversenyt, hogy bemutatkozási lehetőséget kínáljanak fiatal tehetségeknek, és népszerűsítsék a hangszert. A művészeti seregszemlét azóta három évente rendezik meg. A kezdeményezés mellé állt egy francia hangszergyártó cég, amely számos hárfát szállított a Tisza-parti városba, a hangszereken a versenyzők gyakorolhatnak és bemutathatják produkcióikat.

A gyerekek a hárfatanulást egészen fiatalon, már öt-hatéves korban elkezdhetik. A kisgyerekek számára apró, egyszerűsített, pedál nélküli hangszereket készítenek.

Előző sztori

Sem ételért, sem szállásért nem fizetett a csaló Vásárhelyen

Következő sztori

Megverték a motorost Vásárhelyen, mert előzött