Mi a közös Bajnaiban és Szabóban?

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A parlament nagy többséggel fogadta el kedden a devizahitelesek segítésére hétfőn beterjesztett indítványt, amelyre az összes frakció – összesen 211 képviselő – igennel szavazott, csak hat független képviselő tartózkodott. A parlamenti döntés következtében most a hosszabb elmaradással rendelkezők is igénybe vehetik az árfolyamgátat, ráadásul a kormány bizonyos garanciát vállal azon hitelfelvevők tartozásainak egy részére, akik számára a bankok elengedik a tartozásukat az ingatlan értékének 95 százalékáig.

Eddig egy hír zanzásítása. Amit mondani akarok ezzel kapcsolatban, abból a szempontból teljesen érdektelen, hogy ki, mit gondol a hír tartalmáról. Ki a fideszes hurrázó, ki az ellenzéki fütyülő. Egyiknek ez a dolga, a másiknak meg az. Hiteles véleményt gazdasági témákban úgyis a szakközgazdászok tudnak mondani, ha épp nincsenek egyik párt szolgálatában sem. De most más szakmai terepre kell átevezni, a médiához. Azt mondani sem kell, hogy e területen a legprofibb elektromos médiumok közé tartozik a TV2, az ország második legnagyobb kereskedelmi tévéje, amely ráadásul úgy hirdeti hírműsorát, a Tényeket, hogy a tévénézők legnépszerűbb hírműsora. Ha pedig a zsurnalizmus oldaláról kapargatjuk meg a TV2 devizahitelesek újabb megsegítésére hozott parlamenti döntésről készült híradását, akkor sok közéleti vájtfülű húzhatja grimaszra ráncait.

Vegyük végig: beszámol a döntésről a hírműsor, kommentálja a tényeket beidézve a kormányzati „hipp- hipp-hurrát” és mint egy szakmailag hiteles médium is teszi, beszél pénzügyi szakemberrel és megszólaltatja az ellenzéki erőt, a másik oldalt, aki elmondja, hogy szerinte miért „levele” ez az egész devizás dörgölőzés. És akkor megszólal Bajnai Gordon
! Bajnaiiii??? Nooooormális?! Hát a Bajnai az ki? Mármint úgy parlamentileg, tudják, ott, ahol az a döntés született, amiről megkérdezik a másik felet is. Hát, úgy bizony egy senki. Bajnai nincs a parlamentben, nem vesz részt semmilyen vitában, nincs módja betekinteni a bizottsági előkészítési folyamatokba, nem adhat be ellenzékiként módosító indítványokat, még csak nem is dobálhat cigarettásdobozokat Orbán asztalához, ha a kormányfő libázni kezdene. Akkor miért a Bajnait kérdezi meg a TV2, hogy egy parlamenti döntésről mondja el az ellenzéki álláspontot?! Sajtószakmailag egy parlamentben ülő, országgyűlési képviselő lenne a legindokoltabb, például az MSZP részéről egy vezető, például Mesterházy, vagy Török Zsolt… ja, ő nem, de mondjuk még mindig szakmaibb a Gyurcsány, ráadásul ők tényleg tudnak fütyülni. De nem. A TV2 Bajnait kérdezte, mert a TV2-t most nem szakmai megfontolások vezették, hanem pártpolitikai. Sajnos ez van, mindenki hazudik, aki független médiáról papol. Bajnait pedig nyomni kell, tudják, amolyan „kommunikatíve”.

És hogyan jön a képbe Szeged? Hát csak úgy, hogy itt is olyan kis aranyos momentum, ahogy kedvesen tapicskolják a frontvonalba az örök háttérmunkást, Botka László kabinetfőnökét, Szabó Sándort, akit az MSZP képviselőjelöltjeként indít az országgyűlési választáson. Tudják, Botka listáról választotta a biztosat, ha bukik az MSZP, őt aztán ne verje meg megint egy volt kenus, inkább politikai Batmanként lemond listás helyéről, és visszajön harcolni Szegedért az őszi önkormányzati választásokra.
Így hát itt Szegeden, ezt a háttérmunkás fiatalembert – akinek mellesleg nagy tapasztalata van Botka mögött a közigazgatási zsugázásban – valahogy ismertté kell tenni. Ezért adja át ő a nyugdíjasoknak az elismeréseket és ül ki mellékszereplőnek az alpolgármester baljára a nagy lemondásos monológ előtt beszélni a semmiről. Mi a közös Bajnaiban és Szabóban? Hogy kegyetlenül nyomni kell a sajtóban a bal oldali erőknek őket. És egyáltalán nem szakmai alapon. Én már nagyon várok egy portréinterjút a kabinetvezetőről.

Default thumbnail
Előző sztori

Folyamatosan nő a gyógyszeripar nemzetgazdasági hozzájárulása

Default thumbnail
Következő sztori

Lángolt a kamion pótkocsijának kereke

Legutóbbi hasonló cikkek