Közélet

Kósa Lajos szerint érdemi elmozdulást hozott a TAO-rendszer

Kósa Lajos szerint érdemi elmozdulást hozott a TAO-rendszer

2013. november 7., csütörtök
Kósa Lajos szerint érdemi elmozdulást hozott a TAO-rendszer

A magyar utánpótlásképzésben és a sporthoz kapcsolódó gazdasági tevékenységekben is érdemi elmozdulást hozott a társaságiadó-kedvezmény (TAO) rendszere - jelentette ki Kósa Lajos, Debrecen polgármestere csütörtökön a városban tartott sajtótájékoztatón.

A felsőoktatás sportban, élsportban és az olimpiai mozgalomban játszott szerepéről rendezett konferencia megnyitása előtt a politikus jelezte: a kétnapos tanácskozáson kiemelt téma a TAO-rendszer eddigi eredményeinek értékelése.

Kósa Lajos

szerint ez azért jelentős, mert eddig erről még nem készült átfogó értékelés gazdasági és sportszakemberektől. A politikus felidézte: a TAO - amelynek lényege, hogy a vállalkozások az öt látványsport utánpótlásképzésére fordított támogatásukat leírhatják a társasági nyereségadójukból - egy politikai akció volt, amelynek a miniszterelnök állt az élére. Felhívta a figyelmet arra, hogy a TAO nemcsak sport, hanem gazdaságfejlesztési program is, amelynek a gazdaság fehéredése lehet az egyik hozadéka. Megjegyezte: Angliában például a gazdasági teljesítmény öt százalékát állítja elő a versenysport és a hozzá kapcsolódó iparágak. Debrecenben eddig 6,4 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg a program segítségével, ebből 4,9 milliárd volt a közvetlenül felajánlott nyereségadó, a többi önrész. Ebből összesen 21 labdarúgó, kézilabda, jégkorong, kosárlabda és vízilabda sportszervezet részesült a városban. Kósa Lajos jelezte: jelenleg nem ismert, hogy pontosan mekkora kiesést jelentettek a központi költségvetésnek a TAO-támogatások, azt elsőként a 2015-ös költségvetés előkészítésekor lehet pénzügyileg kiértékelni.

Tóth Miklós

, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke elmondta: a debreceni konferencia az első tudományos alapokon nyugvó kiértékelése az olyan "kísérleteknek", mint a TAO-rendszer vagy a mindennapos testnevelés bevezetésének hatása, de a jövőben évente szeretnék azokat értékelni.

Bács Zoltán

, a Debreceni Egyetem (DE) gazdasági főigazgatója a TAO-rendszer fenntartását szorgalmazta, megítélése szerint ugyanis e nélkül a most épülő szakmai munka és a hozzá kapcsolódó intézményrendszer működésében "hatalmas problémák állhatnak elő".

Mocsai Lajos

, a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya a Balatonbogláron létrehozandó kézilabda-sportkomplexum jelentőségét méltatta, kiemelve, hogy az a sportolók mellett az edző- és játékvezetői képzésben is világszínvonalú szakmai munkát tesz lehetővé. A DE Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma Sportgazdasági és -menedzsment tanszéke, valamint a MOB által rendezett konferencián több szekcióban mintegy kéttucatnyi szakember - egyetemi oktató, sportvezető - értékeli ki a felsőoktatás, a gazdaság és a sport kapcsolatának aktuális kérdéseit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.