Közélet

Fidesz: tiszta lappal kezdhetnek a települések

Fidesz: tiszta lappal kezdhetnek a települések

2013. november 28., csütörtök
Fidesz: tiszta lappal kezdhetnek a települések

Jövőre tiszta lappal kezdhetnek a települések, mert megszabadulnak a maradék adósságtól, amelybe a Gyurcsány-Bajnai-kormány kényszerítette őket - közölte Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Előzőleg

Botka László

, az MSZP választmányának elnöke úgy vélte: jövőre nagy bajban lesznek a települések, mert a megmaradt önkormányzati feladatok ellátására kevesebb forrás áll majd rendelkezésre. A szocialista politikus szerint négy év alatt a Fidesz-kormány megfelezte az önkormányzatok költségvetési támogatását.

Zsigó Róbert

erre reagálva úgy fogalmazott: ha a szocialistákon múlik, már több száz település lenne csődben, mert a Gyurcsány-Bajnai-kormány eladósította és tönkretette őket. Ezzel szemben most tiszta lappal indulhatnak a települések, mert a kormány az eddigi adósságátvállaláson felül átvállalja a települések hátra maradt adósságát is - tette hozzá, jelezve, hogy február végéig minden település megszabadul a maradék adósságától. A kormánypárti szóvivő kifejtette: 2005 és 2010 között négyszeresére, 1200 milliárd forintra nőtt a települések adósságállománya. Álláspontja szerint ennek oka, hogy a baloldal "vidékellenes-politikát" folytatott, iskolák százait zárta be, veszélybe sodorta egyebek mellett a települések mindennapi működését, a közszolgáltatásokat; az eladósodott településektől pedig elvették a fejlődés esélyét. Zsigó Róbert hangsúlyozta: ma a települések pénzügyileg megerősödhetnek és nem kell többé az állam helyett feladatokat elvégezniük. Az adósság törlesztése helyett végre a fejlődésre, a munkahelyteremtésre, a gazdaságfejlesztésre, a foglalkoztatási programokra tudnak koncentrálni. Megjegyezte: több pénz jut a többi között a gyermekek jövőjét segítő programok indítására, a szociális és egészségügyi szolgáltatásokra, valamint a helyi közbiztonságot javító intézkedésekre és az útjavításokra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.