Közélet

Az elmúlt két hónapban nőttek a dohánytermékek utáni adóbevételek

Az elmúlt két hónapban nőttek a dohánytermékek utáni adóbevételek

2013. november 6., szerda
Az elmúlt két hónapban nőttek a dohánytermékek utáni adóbevételek

A dohánytermékek után szeptemberben az év legmagasabb jövedéki adóbevétele (36,2 milliárd forint) gyarapította a költségvetést, míg az októberi bevétel 28,8 milliárd forintot tett ki. A két hónap adatai összesen 5 milliárd forinttal, 8,2 százalékkal haladják meg az elmúlt év azonos időszaki adatait - mondta Pankucsi Zoltán, a nemzetgazdasági tárca adóügyi helyettes államtitkára szerdán az MTI-nek.

A helyettes államtitkár szerint a dohánytermékekből befolyt adóbevételek megfeleltek a tárca várakozásainak. A szakember megjegyezte ugyanakkor, hogy a dohánytermékek utáni adóbefizetések alapját nem a fogyasztás, illetve a kiskereskedelmi értékesítés, hanem az átvett adójegyek képezik, amelynek adott havi alakulását alapvetően a dohánygyártók és -importőrök készletezési és árképzési politikája határozza meg. Ez hónapról hónapra változhat, főleg piaci szerkezetváltozás vagy dohánytermékeket érintő szabályozásváltozás, illetve arra vonatkozó várakozás kapcsán - tette hozzá. Kiemelte: a trafikrendszerre való átállás alapjaiban átalakította a piac szerkezetét, a készletek és az árak még nem álltak be egyensúlyi szintre. Mivel a dohánypiacot néhány nagy adóalany határozza meg, így az adott havi bevételek alakulását egy-egy adóalany egyedi döntése is nagymértékben befolyásolja. Egyben felhívta a figyelmet arra is, hogy ezért az egyes hónapok adatainak összehasonlításából - a kiugró átmeneti hatások miatt - messzemenő következtetéseket nem indokolt levonni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.