Írjon nekünk

Kultúra

Bob hercegtől a karácsonyi műsorokig – decemberi kínálatát ismertette a szegedi színház

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

színhaz_sajttaj02_gsTovább dübörög a Verdi-hetek, de a november még két premierprodukciót tartogat a szegedi színházban. A szerdai sajtótájékoztatón Gyüdi Sándor főigazgató bemutatta a decemberi előadásokat, az ünnepi vendégelőadásokat és koncerteket, de a jövő májusi Pillangókisasszonyt is előrevetítette.

Lesznek még premierek novemberben

A hónapban még két premier előadással várja látogatóit a Szegedi Nemzeti Színház, ugyanis november 15-én, pénteken a Barnák László rendezésében mutatja be a családi zenés mesejátékot, a Mátyás meséket, ahová sok kisiskolást várnak. November 29-én Friederich Dürrentmatt Az öreg hölgy látogatása című tragikomédiát viszi színre Hollós Gábor rendezőtől. Mint azt a premiereknél megszokhattuk, előtte november 20-án a Somogyi-könyvtár biztosít helyet a közönségtalálkozónak.

Tovább dübörög Verdi

„Tovább dübörög a Verdi-hetek; a Boccanegra előadásain már túl vagyunk, volt egy könnyűzenei előadásunk László Boldizsár Verdi’n the mood! sajátos koncertje szintén nagy közönségvonzású eseménye volt. Ami pedig még hátravan, az a Rigoletto és a Traviata két-két előadása” – vetítette előre Gyüdi Sándor főigazgató. A Verdi-hetek záróakkordjaként december 6-án a Luisa Miller három felvonásos operakoncertszerű előadását állítják színpadra, magyar nyelvű szöveges kivetítéssel. Az igazgató úgy fogalmazott, fontosnak tartja, hogy a dráma zene és a színpadi történések a kivetítéssel követhetőek legyenek. December 2-án egy jubileumi kórushangverseny kerül terítékre. 150 évvel ezelőtt alakult meg a Szegedi Dalárda, a szegedi színház ezt az évfordulót pedig szegedi kórusok közös előadásával ünnepli.

színhaz_sajttaj04_gs

December 13-án Huszka Jenő Bob herceg című két felvonásos operettjét viszik színre Ács János rendezése alatt. „A magyar operett színjátszás a Csárdáskirálynő mellett a leggyakrabban játszott és legsikeresebb darabok egyike” – szólt a mesés elemekkel tűzdelt szerelmi és politikai történetről. A sajtótájékoztatón kiderült, az évad közben Szegedre szerződött Hekler Melinda és a jelenleg SZTE-hallgató Széles Flóra alakítják Annie-t, a varga Tom apó lányát. Formán Bálint – aki korábban nem szerepet operett darabokban – György herceg bőrébe bújuk csakúgy, mint a Mária főhadnagyban már bizonyított Szélpál Szilveszter. Az előadás műfajához Gyüdi Sándor hozzáfűzte, a bemutató napján Vinkler Gábor új operett enciklopédiájából nyílik könyvbemutató a nagyszínházban.

A Bob herceg előadását egy nappal, vagyis december 12-én előzi meg a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház trilógiájának két produkciója, a Szegedre fókuszáló Maga az ördög és a Pass-port Europe. Balog József, a MASZK Egyesület elnöke úgy mutatta be a produkciót, mint görbe tükröt, mely a határ két oldalán élő emberek viszonyára, a magyarok ás a vajdasági magyarok kapcsolatára mutat. Ezen az előadáson Urbán András szokatlan és realista trilógiájának második és harmadik darabját láthatja a közönség, melyben Csorba Kata és Seres István is szerepet kap.

„A karácsonyhoz közeli napokra ünnepi kínálattal szolgálunk” – vezette fel az igazgató a vendégprodukciókat. December 22-én a Thália Színház a Boeing, Boeing – Leszállás Párizsban című vígjátékát hozzák el Szegedre Pindroch Csaba, Schell Judit és Gubás Gabi működnek közre. Két előadásban is játsszák december 29-én Verebes István rendezésében a Hitted volna? humoros, csodákban gazdag történetet Hernádi Judit és Kern András szereplésével. Karácsony másnapján Robert James Waller Madison megye hídjai című regénye ihlette Novák Eszter rendezőt, ez alapján született meg A szív hídjai szerelmes történet, melyben Udvaros Dorottya és László Zsolt játszanak majd.

színhaz_sajttaj01_gs

Karácsonyi és szilveszteri mulatságok

Háló Pál, a Storyville Jazz Band vezetője a karácsonyi dixie gálaműsorukról ejtett néhány szót. Bár a zenekar repertoárjában már nem csak dixieland számok szólalnak meg, sok énekes, swinges nótákkal bővült programjuk. A színház szokásos szilveszteri évbúcsúztató partyja, ahol könnyűzenei produkciók, operettek és musicalek csendülnek fel az egész estés büféasztalos vacsorán és zenés-táncos mulatságon. Gyüdi Sándor érdekességekkel zárta a szerdai sajtótájékoztatót. Mint mondta, idén is kínálnak a fa alá tehető ajándékjegy utalványokat a színház szerelmeseinek. A jegyeket tetszőleges előadásokra válthatják be az ajándékozottak. De előrevetítette a májusi Pillangókisasszonyt is, melynek Rost Andrea lesz a címszereplője, aki eddig csak a Margit szigeten énekelt a szerepben.

Kultúra

Márciusban rendezik Szegeden a Rekamié kamaraszínházi fesztivált

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Tovább olvasom

Hírzóna

Nem mindennapi operabemutatóval készül a Szabadtéri

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Händel vígoperai jellegű, fordulatokban gazdag művében, az Agrippinában sok sztár lép fel.

Tovább olvasom

Hírzóna

Igen, voltak a régi időkben gyalogsátánok is

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Nem is hinnénk, hogyan zajlott egy lánykérés száz évvel ezelőtt.

Tovább olvasom

Aktuál