300 éves az alsóvárosi templom főoltára

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

alsovaros_templom_fooltar01Idén 300 éves az alsóvárosi ferences templom főoltára, melyhez több legendát és néphagyományt is kapcsoltak az évszázadok folyamán. A kerek évfordulóra különleges tárlatvezetésekkel, pedagógus-nappal és Facebook-os játékkal is készül az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont – adta hírül Medgyesi Konstantin sajtóreferens.

1713 óta ékesíti a szegedi alsóvárosi templomot a gyönyörű barokk főoltár, melynek egyik ékessége a Szűz Mária-kegykép: a 17. századi olajfestmény a Napbaöltözött Asszonyt ábrázolja, és valószínűleg egy elpusztult középkori alkotás pótlására készült. Egy legenda szerint a kegyképet összegöngyölték, és 1552-ben a törökök elől a templom melletti Csöpörke-tóba rejtették, ahonnan 80 évvel később került elő: egy török akarta itt itatni a lovát, amikor is a ló sértetlenül fordította ki patájával a festményt tóból.

Egy másik legenda szerint 1697-ben Mária, a Szögedi Segítő közbenjárásának volt köszönhető, hogy a szövetséges keresztény sereg Zentánál legyőzte a törököket: a Szűzanyának ezt a főoltáron is ábrázolt képét látták maguk felett lebegni a törökök, mely megrémítette őket.

Az alsóvárosi templom főoltárának háromszázadik „születésnapjára” különleges programokat szervez a ferences látogatóközpont. November 7-én, csütörtökön nyílt napot rendeznek a pedagógusok számára, november 9-én, szombaton pedig a széles nyilvánosságot várják különleges tárlatvezetésekkel. A vezetések során az érdeklődők megismerkedhetnek az oltárhoz kapcsolódó legendákkal, valamint archív felvételeken keresztül betekintést nyerhetnek az oltár építésének rejtelmeibe is.

A látogatóközpont munkatársai Facebook-os játékot is indítanak iskolás osztályok számára. Azok az osztályok, akik helyesen megfejtik és beküldik a főoltáron lévő „aranycsapat” tagjaival kapcsolatos kérdéseket, egynapos kolostori tartózkodást nyerhetnek: interaktív gyermekfoglalkozáson és gyertyafényes vacsorán vehetnek részt, majd az egykori szerzetesi cellákban alhatnak.

Előző sztori

Lázár: a történészeknek kell megítélniük a Horthy-korszakot

Következő sztori

Kézilabda: győzelmével már dobogón a KSZSE!