Közélet

WHO-díjat vett át Orbán Viktor a nemdohányzók védelméért

WHO-díjat vett át Orbán Viktor a nemdohányzók védelméért

2013. október 8., kedd
WHO-díjat vett át Orbán Viktor a nemdohányzók védelméért
Orbán Viktor; Chan, Margaret

A dohányzás visszaszorítása, a nemdohányzók védelme érdekében végzett munkájáért vett át díjat Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Parlamentben Margaret Chantól, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatójától.

A kormányfő újságírók előtt azt mondta: az elismerés elsősorban azokat a magyarokat illeti, akik korábban az egyik szál cigarettáról a másikra gyújtottak rá, de le tudtak szokni. Ma már kijelenthető, hogy egyre több magyar teszi le végleg a cigarettát - jegyezte meg, hozzátéve ugyanakkor, hogy a napi rendszerességgel dohányzók aránya - az ország lakosságának 29 százaléka - még mindig nagyon magas, ráadásul korábban a fiatalkorúak szinte mindenhol hozzájuthattak a dohányáruhoz. Rámutatott a riasztó statisztikai adatokra, amelyek szerint a tüdőrákban elhunytak számát tekintve Magyarország világelső, a tüdőrákos megbetegedések 90 százaléka pedig a dohányzásnak tulajdonítható. 2010-ben 20 470 magyar ember halt meg dohányzás következtében - közölte. A kormány ezért számos intézkedést hozott az ifjúság és a nemdohányzók védelméért az elmúlt években. Ezeket sorolva

Orbán Viktor

emlékeztetett arra, hogy 2012-től tilos a dohányzás a zárt - és több nyílt - légterű közösségi térben, 2013-tól a dohánytermékek csomagolása csak illusztrációkkal kombinált figyelmeztetésekkel hozható forgalomba, és nagy politikai viták közepette átalakították a dohánykereskedelmet is. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy az ezzel szemben fellépő erők mögött "a dohánygyárakat kell keresni". Megemlítette továbbá a mindennapos testnevelés bevezetését az iskolákban. Hozzátette, olyan egészségügyi szakemberekkel dolgozik együtt, akik meggyőzték, hogy fel kell használni a kétharmados parlamenti többség biztosította "kegyelmi pillanatot", és meg kell hozni azokat a szokatlan, radikális, a nagy iparosok által folyamatosan kritizált döntéseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a magyarok egészségesebbek legyenek. A WHO főigazgatójának budapesti látogatását a miniszterelnök úgy jellemezte: "régóta vártam már valakit, aki nem azt mondja nekem, hogy ez túl sok, túl radikális, óvatosabban, hanem azt mondja, még többet, még radikálisabban, csak bátran előre".

Margaret Chan

nyilatkozatában hangsúlyozta, Orbán Viktornak megvolt a bátorsága ahhoz, hogy szembeszálljon a dohányzással, és védje országa állampolgárainak egészségét. A főigazgatói díj átadása előtt úgy fogalmazott: elismerendő a miniszterelnök győzelme "a dohányipar taktikái" ellen. A WHO-vezető felhívta a figyelmet arra, hogy a dohányzás évi hatmillió ember halálát okozza a világon, ami az előrejelzések szerint tovább fog nőni. Kiemelte a megelőzés fontosságát, majd ismertette az erre alapuló dohányzás-ellenőrzési WHO-keretegyezményt, hozzátéve, hogy az erős dohányipar mindent megtesz ennek aláaknázásáért. Magyarország rajta van a világszervezet dicsőséglistáján, mert biztosítja, hogy az emberek dohányfüstmentes, friss levegőt szívhassanak a nyilvános helyeken - mondta Margaret Chan. Egyúttal kérte a kormányfőt, ismertessék meg a WHO-val a kabinet más egészségvédelmi lépéseit is, így például a nem egészséges termékekre kivetett adót.

Szócska Miklós

egészségügyért felelős államtitkár május végén jelentette be, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a dohányzás visszaszorításáért tett erőfeszítésekért megkapta az Egészségügyi Világszervezet díját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.