Közélet

Varázslatos gyermekkalandok a Somogyi-könyvtárban + FOTÓK

Varázslatos gyermekkalandok a Somogyi-könyvtárban + FOTÓK

2013. október 14., hétfő
Varázslatos gyermekkalandok a Somogyi-könyvtárban + FOTÓK
somogyi_konyvtar_gyermek_mj 08

Családi bemutatkozó versikék, bolhányi ajándékok és tehénfejés. A Könyves Vasárnapon játékos és kreatív vetélkedővel, ingyenes beiratkozással várta a városi könyvtár Gyermekkönyvtára látogatóit.

"Az őszi könyvtári napok programkínálatába nem először csatlakozott a Könyves Vasárnap, viszont ez az első alkalom, hogy egy verseskötet témáihoz rendeltük a családi vetélkedő feladatait. A gyerekeknek és a szülőknek olyan feladatokat adtunk, mint a versszakok és a hozzájuk tartozó illusztrációk párosítása, a borslövészet szívószállal, mesehősök keresése lámpafény mellett, vagy - a kicsiknek várhatóan legkedvesebb feladat - a fagylaltkóstolás bekötött szemmel. Szintén ezen a napon kedvezményesen árulunk használt könyveket, de a fél éves olvasójegyüket is ingyen válthatják ki a látogatók" - ismertette a SZEGEDma.hu-val

Kulcsár Marianna

, a Somogyi-könyvtár gyermekrészlegének vezetője.

somogyi_konyvtar_gyermek_mj 10

Hat család érkezett a Somogyi-könyvtárba, hogy a játékos vetélkedőn összemérje tudását a felekkel. Mi van a tépőzár mögött? - erre a kérdésre kellett választ adniuk a kiscsaládoknak mégpedig úgy, hogy Csík Mónika gyermekverse alapján saját erősségeiket, gyengeségeiket, s vágyaikat kellett rövid produkcióba sűríteniük. Többek ironikusra vették a figurát, szófogadó csemetékről és rendezett gyerekszobákról szóltak. A Daru család - nevükhöz híven - apadaru, anyadaru és kis daru képében elevenedtek meg bemutatkozójukban, akik számolni és lovagolni tudnak. A Lukács család egyszerűbb megoldást választott: széttárták kabátjukat, s közölték, ők úgy szeretik magukat, ahogy vannak. A Tóth család tagjai azt mondták, ők ebben a feladatban világjáró felfedezőknek képzelték magukat, akik beszélnek az állatok nyelvén, s minden beteg kiskutyát meggyógyítanak. A családi nap Csík Mónika Mákvihar című kötetének egyedi szókészletű gyermekverseire épült, aki azt is elárulta, miért választotta ezt a kedves hivatást. A költőnőt általános iskolás korában bántotta, hogy nem megy neki a matek, s ezért a mesék birodalmában talált vigaszt szomorúságára. Játékai során könnyűszerrel lehetett belőle tudós, vagy akár vidám kisfiú. "A gyermekirodalom arról szól, hogy megtaláljuk gyerek-önmagunkat" - szólt a felnőttekhez is.

somogyi_konyvtar_gyermek_mj 16

Csomagosztás, ez volt a címe annak a versnek, melynek nyomán bolha Bolhának kreatív és hasznosítható ajándékokat kellett kitalálniuk. A Szabó család például mini írógépet nyújtott át a kis bogárnak. Mint mondták, azért választották ezt a klasszikus szerkezetet, mert így kis ízelt lábaival könnyedén megírhatja a Mikulásnak levelét, hogy ő se maradjon ki a téli ünnepek bőkezű osztogatásából. A zsűri értékelte a produkciókat, hogy végül a legjobbat értékes nyereménnyel jutalmazzák. Mindezzel azonban nem értek véget az egész napos feladatok. Kulcsár Marianna portálunknak elárulta, a Birodalom visszavág, valamint a Kalamajka versekhez kapcsolódóan is igyekeznek megmozgatni kicsiket és nagyokat. Előbbinél az összekevert verssorokat kell értelem szerűen egymás után illeszteni, míg utóbbi esetében a kézügyességre lesz szükség, hogy megfejhessék a lufiteheneket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.