Tovább szigorítják a kampányfinanszírozást

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Országgyűlésnek még az őszi időszakban el kell fogadnia a kampányfinanszírozás további szigorításáról szóló törvényjavaslatot, és ehhez egy-két héten belül a parlament elé kell kerülnie. Erről beszélt Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője csütörtök reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A Political Capital Institute és a Transparency International Magyarország kedden közölte, hogy súlyos kockázatot lát a választási kampány finanszírozásának szabályozásában, ezért kezdeményezik az erre vonatkozó törvény módosítását. Gulyás Gergely, a Fidesz jogi szakpolitikusa azt mondta, a két szervezet “kiskaput bezáró javaslatát” támogatja a Fidesz frakciója, azt, hogy a pártoknak ne az állított, hanem a választásokon elinduló jelöltek után járjon csak támogatás.

A Political Capital az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a korábbinál jóval könnyebben teljesíthetők a képviselőjelölt-állítás feltételei, mivel 27 egyéni jelölt elindításával, azaz 13 500 aláírás összegyűjtésével már országos lista állítható. Ez szerintük azt jelenti, hogy akár egy baráti társaságnak is megéri pártot alapítani, máris hozzájuthat a központi kampánytámogatás százmillióihoz. Úgy látják, a jelenlegi szabályozás visszaélésekre ad lehetőséget, mert ha egy “kamuformáció” 106 jelöltet is el tud indítani, máris 597 millió forint kerülhet hozzá akkor is, ha nincsenek komoly politikai ambíciói.

Gulyás Gergely erre úgy reagált, hogy a támogatások elszámolásában történtek szigorítások. Mint elmondta, a pártok gazdálkodásának szabályai vonatkoznak a kampánypénzek elszámolására is, és jelöltjeiknek egymillió forintos állami támogatással még szigorúbb szabályok szerint kell elszámolniuk. Arra, hogy “kamupártok” jöhetnek létre, Gulyás Gergely azt mondta, az országos lista állításához szükséges 27 választókerületben 13 500 aláírás összegyűjtéséhez szükséges valamilyen szintű országos szervezettség. Szólt arról is, hogy korábban többen a parlamentbe való nehéz bejutást kifogásolták.

Előző sztori

Makói szalámirablás – öt évet kapott a gyengeelméjű

Következő sztori

Megalakult az emlékbizottság a kormányfő vezetésével