Szegeden tovább tartanak a könyvtári napok

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

somogyiAz október elején kezdődő Országos Könyvtári Napok igazi szépirodalmi és vizuális csemegéket ígér a Somogyi-könyvtárban. Idén az emberi kapcsolatok képzik a programkavalkád magját, melyből a megyei fiókkönyvtárak sem maradnak ki.

Ebben az évben az emberi kapcsolatok kerülnek fókuszba az országos könyvtári napokon a Somogyi-könyvtárban. Városunkban, illetve a megye más településeiről becsatlakozott 13 fiókintézményben az országostól eltérően nem csupán a hónap közepéig, hanem egészen november 5-ig tart a programkavalkád. Az egyébként október 7.-vel induló könyvtár és olvasásnépszerűsítő rendezvényre a Somogyi-könyvtár már a mai napon ízelítővel készül – ismertette Palánkainé Sebők Zsuzsannától, a könyvtár igazgatónője.

Ilyen lesz Koltai Róbert önálló estje Móricz: Napló szilánkok 1924-1925 közötti művéből, vagy Dömötör Mihály fotóművész előadása október 9-én a női fotográfusokról és a női fotográfiákról. A szépirodalom mellett tehát a vizuális művészeti is teret kap, de a gyerkőcök sem maradnak ki az interaktív, szórakoztató programokból. Október 4-én Balázs Ágnessel, a kortárs gyermekirodalom kiemelkedő alakjával író-olvasótalálkozót szerveznek, majd október 13-án Csík Mónika mutatja be játékos formában Mákvihar című verseskötetét. November 4-én még mindig a kicsiknek kedveskednek, ekkor Darvasi László legújabb – még kiadatlan – mesekönyvét vázolja fel a fiatalabb és idősebb érdeklődőknek. A kalandok és a hegymászás szerelmesei a közelmúltban elhunyt Erőss Zsolt feleségétől, Sterczer Hildától tudhatunk meg többet a Himalája és a magashegyek világáról.

A fiókkönyvtárak sem maradnak üresen az elkövetkező egy hónapban, ugyanis október 10-én a Tápai könyvtárba Japán, az ezerszínű ország költözik be. A keleti kultúrát, s a nők öltözködési szokásait Hódi Tokiko mutatja be. A rá következő napon Kovács S. Tibor szintén egy számukra kevéssé ismert világot, Vietnamot mutatja be fényképezőgépének lencséjén keresztül. Október 15-től a hölgyek kerülnek előtérbe a Somogyi-könyvtár palettáján, ugyanis ezen a napon Csányi Krisztina emberi erőforrás tanácsadó tart előadást a dolgozó nők helyzetéről. Az Odesszai fiókkönyvtárban pedig Schaffer Erzsébet, a Nők Lapja munkatársa író-olvasótalálkozóra várja a látogatókat.

A Szegedi Nemzeti Színház egy estére „beköltözik” a könyvtár falai közé, ugyanis október 22-én Tasnádi István: Memo – A felejtés nélküli ember című darabjáról tartanak közönségtalálkozót az októberi ősbemutató előtt Bodolay Géza rendezővel, illetve Richárd Jakab Tamás és Sorbán Csaba szereplők közreműködésével. „A darab nem musical, de legalább annyi zene van bele” – fogalmazta meg kedvcsinálóként a sajtótájékoztatón Bodolay Géza.

Andóczi Balogh Éva, a Somogyi-könyvtár PR munkatársa felhívta a figyelmet a minden évben megrendezendő könyvtári napjukra, amikor is többek között a 130 éves könyvtár megnyitójára, Ferenc Józsefre emlékeznek meg. De több kerek évfordulót is ünnepelnek, mint a 100 éves Korzó mozi, vagy a 250 éve született Batsányi János.

Előző sztori

Meghirdették a Bringázz az iskolába! kampányt

Következő sztori

Női futball: megtörné rossz sorozatát a Viktória ellen a SZAK