Kultúra

Szegeden is megrendezik a Magyar Katolikus Kultúra Napjait

Szegeden is megrendezik a Magyar Katolikus Kultúra Napjait

2013. október 7., hétfő
Szegeden is megrendezik a Magyar Katolikus Kultúra Napjait

A Magyar Katolikus Egyház művészeti értékeinek bemutatására, szélesebb körű megismertetésére a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia évről évre megrendezi a Magyar Katolikus Kultúra Napjait.

2013-ban október 7. és 13. között tér vissza a Magyar Katolikus Kultúra Napjai rendezvénysorozat. Az idei év központi eseménye az az országos kórustalálkozó, amelynek október 19-én, szombaton 15 órától a Budapest Kongresszusi Központ ad helyet. A hangversenyen tizenöt egyházmegye számos kórusa, kétezer énekes ad bizonyságot arról, hogy aki énekel, kétszeresen imádkozik. A kétrészes koncerten tizennégy énekkar mintegy hatszáz tagja áll színpadra, s szólaltatja meg az egyházzenei irodalom ismert és kevéssé ismert alkotásait. Az egyes kórusok előadásait közösen énekelt részek színesítik, ezekbe az együttesen megszólaltatott műveket tartalmazó füzetnek köszönhetően a nézőközönség soraiban helyet foglaló további kórusok is bekapcsolódnak. Az esemény főszervezője Veres András szombathelyi megyéspüspök, a zenei főszervezők:

Beer Miklós

váci püspök, az Országos Magyar Cecília Egyesület elnöke,

Bubnó Tamás, Sapszon Ferenc, Tardy László

és

Varga László

karnagyok. „Egyházi kultúránknak talán a legtöbbekhez elérő, legtöbbeket aktívan is bevonó része az egyházzene. Emiatt is igen fontos, hogy becsüljük, őrizzük, csiszoljuk. A míves egyházzene azért is bír különös értékkel, mert az egyházi szertartásokba beépülve segíti az Istennel való találkozás elmélyítését, de a liturgián kívül, önállóan is megállja helyét, felkeltve hívő és akár nem hívő szomját, hogy elinduljon az élő víz forrásához” – írja

Erdő Péter

bíboros, az esemény fővédnöke a kórustalálkozóra kiadott füzetben található köszöntőjében. Ez a különleges kórustalálkozó nem templomi formában példa nélküli, a szervezők ezzel is szeretnék megmutatni, hogy az egyházzenének a templom falain kívül is létjogosultsága van a magyar kulturális életben. A Magyar Katolikus Kultúra Napjai programsorozat keretében a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara kerekasztal-beszélgetést rendez A katolikus egyetem kulturális küldetése címmel október 11-én, pénteken 16 órától a kar budapesti épületében, a Sophianumban (VIII., Mikszáth tér 1.). A kerekasztal közreműködői:

Cser András

tudományos dékánhelyettes,

Gloviczki Zoltán

egyetemi docens és

Zsinka László

egyetemi docens. Szegeden a dóm búcsúi hete keretében több kulturális programot is rendeznek: Orgonáról orgona mellől címmel a székesegyház Amster-orgonáját mutatják be interaktív elemekkel tarkítva október 7-én, hétfőn, október 8-án, kedden és október 9-én, szerdán 19 órakor. A hely befogadóképessége korlátozott, ezért a részvételi szándékot kérik a kantor

szegedidom.hu e-mail címen előre jelezni. Október 12-én, szombaton 19 órától a debreceni Kodály Kórus ad koncertet a Dómban Pad Zoltán vezényletével. A Magyarok Nagyasszonya titulust viselő templom búcsújához híven főként Szűz Máriához szóló művek csendülnek fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.