Közélet

Szegeden is festették a Guinness-rekorder képeslapot + FOTÓK

Szegeden is festették a Guinness-rekorder képeslapot + FOTÓK

2013. október 5., szombat
Szegeden is festették a Guinness-rekorder képeslapot + FOTÓK
ragadj_ecsetet10_gs

Hatvan négyzetméteres óriásképeslap megfestésével hívják fel a figyelmet az ízületi betegséggel küzdőkre. A több városban is készülő, Guinness-rekordra érdemes alkotást Szegeden beteg és ápoló is közösen festette.

Szegedre érkezett annak az óriás panoráma képeslapnak a hetedik darabja, melyet a reumatoid artritiszes (RA) betegek közös munkájával készítenek a RAgadj ecsetet! kampány keretében. Az ország különböző pontjain, összesen nyolc városban festik a hatalmas kép egy-egy darabját, mellyel az ízületi betegségekben szenvedőkre kívánják felhívni a figyelmet. Október 12-én, a betegség világnapján állítják majd össze a hatvan négyzetméteres festményt, amellyel Guinness-rekordot állíthatnak be.

Képeslapként is árusítják majd

A közösségi festés szegedi rendezvényét a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Kálvária sugárúti épületében tartották meg "A reumatoid artritisz a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája, országszerte közel százezer embert érint. Ezzel az akcióval egyrészt középpontba kerül egy kicsit ez a betegség, többet megtudhatunk róla. Emellett segít egy kicsit összehozni az embereket, hiszen együtt festhet orvos, beteg és bárki, aki a célunkkal szimpatizál" - mondta el a rendezvényen

Szántó András

szervező. Az érintett városok egy-egy nevezetessége is felkerül az óriási képeslapra, a Kálvária sugárúti klinikában készült darabot a Dóm díszíti majd. Vásárhelyről és Makóról is érkeztek a betegségben érintettek, egymást váltva húsz, huszonöt ember folyamatosan dolgozott a képen - országos szinten több száz ember munkája lesz benne, amint elkészül.

Az érdeklődőknek Kovács László orvos, tanszékvezető egyetemi docens és Antalné Juhász Erika, a Reumatológiai Klinika főnővére mutatta be röviden a betegséget. Mint megtudtuk, a hazai artritisz centrumok országos hálózatában több mint húsz, szakemberekkel és diagnosztikai lehetőségekkel jól ellátott szakambulancia működik. Ezekben célzottan ható, biológiai terápiás készítményeket alkalmaznak, melyeket injekcióval vagy infúzióval juttatnak a szervezetbe, enyhítve a fájdalmakat és meggátolva a betegség előrehaladását. Ezek az ízületi gyulladások sajnos nem csak az idős, de a középkorú embereket, sőt a gyerekeket is veszélyeztetik. Világszerte növekvő tendenciát mutat a betegek száma, ami a tartós életminőség-romlás, rokkantság, és a rendkívül költséges kezelés miatt romlik tovább. Pontosan egy hét múlva, az artritisz világnapján áll eggyé a mű, melyet a budapesti Millenáris Parkban lepleznek le, ezután pedig Kassára szállítják egy ottani kiállításra. Hagyományos méretben kereskedelmi forgalomba is kerül majd a rekorder képeslap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.