Roadshow a GMO-mentes mezőgazdaságért

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

“Roadshow a GMO-mentes mezőgazdaságért” elnevezéssel rendezvénysorozatot indít október végén a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

A kormany.hu információja szerint a roadshow első állomása a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Apagyon lesz október 30-án, ahol Budai Gyula, az agrártárca parlamenti államtitkára nyitja meg a programsorozatot. Az október végétől december elejéig tartó program további helyszínei Győr, Jászberény, Kaposvár, Hódmezővásárhely, Székesfehérvár, Szekszárd és Budapest lesznek.

Az eseménysorozat helyszínein a genetikailag módosított szervezetek (GMO) egészségügyi, környezetvédelmi, gazdasági és társadalmi hatásairól tartanak előadásokat és adnak tájékoztatást a szaktárca szakértői, a háttérintézmények, a tudomány és a civil társadalom képviselői.

A genetikailag módosított szervezetekben a genetikai örökítőanyagot (DNS) a géntechnológia molekuláris módszereivel a természetben elő nem forduló módon változtatták meg.

A kormányzati hírportál emlékeztet: kiemelten fontos stratégiai cél a magyar mezőgazdaság GMO-mentes státusának megőrzése. Magyarország az elsők között mondott nemet a génmódosított növények köztermesztésbe vonására és emellett kitart a jövőben is. A GMO-mentesség fenntartása nemzeti érdek. Az Alaptörvény is rögzíti, hogy mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez, amelynek érvényesülését Magyarország többek között a mezőgazdaság GMO-mentességének biztosításával segíti elő.

A szaktárca nagy hangsúlyt fektet a GMO-kal kapcsolatos szemléletformálásra. A Vidékfejlesztési Minisztérium a www.gmoterkep.hu internetes címen egy úgynevezett GMO térképet is közzétett a napokban. Az online, interaktív kiadvány valós eseteken, igaz történeteken keresztül mutatja be a mezőgazdasági géntechnológia hatásait – tájékoztat a kormany.hu.

Előző sztori

Nem kirabolták, sikkasztott a biztonsági őr

Következő sztori

Úszók Éjszakája öt városban