Közélet

Megnyitotta kapuit a dorozsmai roma tanoda + FOTÓK

Megnyitotta kapuit a dorozsmai roma tanoda + FOTÓK

2013. október 20., vasárnap
Megnyitotta kapuit a dorozsmai roma tanoda + FOTÓK
roma_tanoda04_gs

Vasárnap hivatalosan is megnyitotta kapuit a Kiskundorozsmán nyár óta működő roma tanoda, ahova tanulni és kikapcsolódni is várják a hátrányos helyzetű gyermekeket.

Ugyan már a nyáron megkezdte működését a kiskundorozsmai roma tanoda, az Elszalasztott 1000 év közhasznú egyesület segítségével kialakított házat hivatalosan vasárnap délben adták azt át a településnek. A Petőfi Sándor Művelődési Ház tőszomszédságában kialakított közösségi helyiségben pedagógiai programokkal, számítógépekkel, csocsó- és pingpongasztallal várják a hátrányos helyzetű gyermekeket ősztől is.

Nagy Mihály

megnyitóbeszédében hangsúlyozta: rendkívül fontos a roma gyerekek számára, hogy legyen egy hely, ahol közösségben, otthonosan érezhetik magukat. "Nyáron kezdte meg működését a tanoda, és már 21 fiatal jár ide állandó jelleggel. Örömmel látjuk, hogy közösségünk napról-napra gyarapodik" - emelte ki a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Külön köszönetet mondott

Mihálffy Béla

és

Kosik Dénes

önkormányzati képviselőknek, amiért helyet biztosítottak a tanoda működéséhez, valamint

B. Nagy László

kormánymegbízottnak az áldozatos munkáért, melynek köszönhetően az felszerelten, működésre készen várhatja a gyermekeket.

Cipőt ajándékoztak a tanodába járó gyermekeknek

"A Szeged–Csanádi Egyházmegye is igen nagyra értékeli az önkormányzat azon törekvéseit, hogy a nehéz körülmények között élő, roma gyermekek számára segítő kezet nyújtanak" - hangsúlyozta

Kothencz János

, az egyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi főigazgatója. Mint mondta,

Kiss-Rigó László

megyés püspök is szeretett volna segíteni a tanodás fiatalokon, akik a lábméretükhöz igazított meleg, téli cipőt kaptak ajándékba. Példás összefogás gyümölcse érett be 48-as utcában, cégek és magánszemélyek támogatásával: a tanodában működő számítógépeket a Ritek Zrt. biztosította, melynek vezérigazgatója,

Mihálffy Lajos

is tiszteletét tette a megnyitón.

Olyan speciális fejlesztő programokkal készülnek a tanodában dolgozók, amely nem csak a tudást adja át, de egyben a kedvet is meghozza a gyermekeknek a tanuláshoz. "A pedagógiai terv kidolgozásakor azt tartottuk szem előtt, hogy a tudást közelebb hozzuk a fiatalokhoz, ösztönözzük őket a fejlődésre" - tudtuk meg Bácsi Jánostól, a Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola igazgatójától. Ehhez, mint mondta, három dolog szükséges: legyen kedve a gyermeknek tanulni, támogassák őt a szülei ebben, és jól képzett pedagógusok készítsék fel őket az iskolapadban - és azon kívül is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.