Bulvár

Krími csillagászok szerint a Földnek ütközhet 2032-ben egy aszteroida

Krími csillagászok szerint a Földnek ütközhet 2032-ben egy aszteroida

2013. október 20., vasárnap
Krími csillagászok szerint a Földnek ütközhet 2032-ben egy aszteroida

Krími csillagászok felfedeztek egy körülbelül négyszáz méteres aszteroidát, amely 2032-ben nekiütközhet a Földnek - adta hírül az ukrán és az orosz média.

A krími obszervatórium október 12-i felvételein észlelték a tudósok a kisbolygót, amelyet a "2013 TV135" jelzéssel láttak el. Az égitest létezését azóta oroszországi obszervatóriumok, továbbá olasz, brit és spanyol csillagászok is megerősítették. Az előzetes röppályamérések alapján az aszteroida 2032. augusztus 26-án csapódhat a Földnek, de ennek valószínűsége csak egy a 63 ezerhez. Ez alapján a Torino-skálán egyes fokozatúnak minősítették a kisbolygó veszélyességét. Ez azt jelenti, hogy csekély, de nem kizárt a kockázata annak, hogy a becsapódás valóban megtörténik. Az égitestet ugyanakkor a potenciálisan veszélyes aszteroidák osztályába sorolták a tudósok, mivel a Föld és a kisbolygó röppályája közötti minimális távolság 1,7 millió kilométer. Amennyiben a kisbolygó valóban becsapódik, becslések szerint a robbanás ereje 2,5 ezer megatonna lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.