/

Jelmezeket próbálgattak az egyetemisták a színházi nyílt napon + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szinhazi_nyilt_nap08_gsA Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Tudományegyetem hosszú távú kulturális együttműködési megállapodást kötött szerdán, az egyetemisták nyílt napján. A hallgatók megismerkedhettek a társulat tagjaival, de akár tánc- és beszédtechnika órákon is gyarapíthatták tudásukat.

„Az, hogy mi így együtt vagyunk, színház és egyetem az két katasztrófa következménye. Az egyik egy természeti katasztrófa, mégpedig a nagy árvíz, amely 1879-ben annyira elsöpörte a várost, hogy teljes mértékben újjá kellett építeni. Szegednek csak ez után lehetett állandó színházi épülete. Az pedig, hogy az egyetem itt van Szegeden, egy nemzeti katasztrófa következménye, méghozzá a trianoni békediktátumé. Ebből a két katasztrófából épült fel mindaz, ami ma ebben a városban fontos. Az egyetem és a színház összetartozik, mert a művészet fogyasztásában, átélésében és a kultúra életünkbe való beépítésében az értelmiségieknek kell élen járni, s mikor, ha nem fiatal korban” – fogalmazta meg Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója a színházi nyílt nap szereplőinek évtizedekre visszatekintő szoros kapcsolatát. A teátrum egyébként már hatodik alkalommal csalogatja be az egyetemisták a kulisszák mögé, hogy gazdagabb képet kapjanak a – mint ahogyan a főigazgató fogalmazott – színház ipari részleteiről.

szinhazi_nyilt_nap19_gs

Az évente több száz fiatalt vonzó esemény megnyitóján Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora viccesen kommentálta az igazgató szavait: „a szegedi egyetem büszke arra, hogy olyan értelmiségiek kaptak diplomát, mint az igazgató úr. Attól még, hogy valaki matematika-fizika szakos diplomát szerzett még lehet belőle rendes értelmiségi ember. Persze ehhez szükség van arra, hogy túl tudjon tekinteni saját íróasztalán.” Komolyra fordítva a szót hozzátette, intézményükben nem csak a diplomák kiadásával foglalkoznak, hanem igyekszenek hozzájárulni a hallgatók szellemi értékinek bővítéséhez, ehhez pedig remek partner a teátrum. Kapcsolatukat hosszú távú kulturális együttműködési megállapodással kötötték meg szorosabbra.

A kulturális fesztivál keretében megrendezendő, immár hatodik nyílt napon a diákokat a társulat tagjai vezetik végig az épület rejtett zsugaiban, megnézhetik miként készül a színpadi frizura és smink, de akár tánc- és beszédtechnika órákat is gyarapíthatják tudásukat, vagy akár díszes jelmezeket is felpróbálhatnak. Utóbbi programba futott bele Szécsi Szilárd és Leindler Diána is, akiknek bár ez az első színházi látogatásuk, bátran fejest ugrottak a rojtok, selymek és szaténszoknyák világába. Annyira tetszettek egymásnap a jelmezben, hogy heves csókot is váltottak. A kisszínház sem marad előadások nélkül, úgynevezett Universitas-bérlettel a Karnyónét nézhetik meg a fiatalok, majd a darab színészei beszélgetésre invitálják őket. A napot a nagyszínházban a Szegedi Egyetemi Színház zárja, 19 órai kezdettel: az Interjú a vámpírral című táncjátékot adják elő.

no images were found

Előző sztori

Vízilabda: remekel a Vízipóló suli és a HVSC is az OB I/B-ben

Következő sztori

Minden tizedik ember változtatott bankolási szokásain a tranzakciós illeték miatt