Közélet

Ingyenes szűrések az oszteoporózis világnapon

Ingyenes szűrések az oszteoporózis világnapon

2013. október 19., szombat
Ingyenes szűrések az oszteoporózis világnapon

Ingyenes szűrővizsgálatokkal, törési kockázatbecslésekkel és gyógytorna bemutatóval várják az oszteoporózis világnapon a fővárosi Corvin Plazába látogatókat vasárnap.

Poór Gyula,

az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) főigazgatója, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) alelnöke a betegségről és a világnap alkalmából egy háttérbeszélgetésen elmondta: az Európai Unióban minden fél percben bekövetkezik egy olyan törés, amely az oszteoporózis, vagyis a csontritkulás betegség következménye. A daganatos és a szív- és érrendszeri betegség mellett népbetegségnek számító csontritkulás a világon mintegy kétszázmillió embert érint. A kockázatokat fokozza a mozgáshiány, a foszfátdús táplálkozás, az alacsony D-vitamin és kalcium bevitel és az alkoholfogyasztás, és számos csontrendszerre károsan ható gyógyszer tömeges elterjedése szintén fokozzák a csonttörés kockázatát. Magyarországon mintegy 600 ezer nőt és 300 ezer férfit érint a csontritkulás. A magyar lakosság csontsűrűség-értékei Európában a legrosszabbak között vannak, a csigolya- és végtagtörések tekintetében is élenjáró a magyar lakosság. Magyarországon 1993-ban hozták létre a nemzeti osteoporosis programot, amelynek keretében szakorvosi centrumhálózatot hoztak létre csontsűrűség-mérő eszközparkkal, hatékony gyógyszerek kedvező finanszírozásával. Ezek eredményeként a magas halálozással járó combnyaktáji törések száma országosan 15 ezerről tízezerre köré csökkent, és a betegség diagnózisához szükséges csontsűrűség-mérések is elterjedté váltak. A főigazgató kiemelte: a combnyaktáji töréseket elszenvedők 40 százaléka soha nem nyeri vissza korábbi mozgási képességét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.