Közélet

Hová tűnt a szegedi Kossuth-szobor kaszája?

Hová tűnt a szegedi Kossuth-szobor kaszája?

2013. október 8., kedd
Hová tűnt a szegedi Kossuth-szobor kaszája?
kazsa01_gs

Hetek óta hiányzik a Klauzál téren lévő Kossuth-szobor egyik eleme: a kasza fejét megtalálta a rendőrség, a nyomozás során még nem derült fény, hogy rongálás vagy anyagfáradás miatt szakadt le. A kár százezres nagyságú.

Talán a legfigyelmesebb járókelőnek sem tűnt fel Szeged jól ismert köztéri szobrán az apró, de jelentős hiány: a Klauzál téren álló Kossuth-szobor alján ülő figura kezéből eltűnt a kasza feje. A szerszám már hetek óta életlenül fekszik a '48-as szónokra feltekintő arató kezében - a SZEGEDma.hu utánajárt, hová tűnt a hiányzó elem. A köztéri szobrok karbantartásáért felelős Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója,

Makrai László

megkeresésünkre úgy tájékoztatott: egy hónappal ezelőtt valószínűleg megrongálták a szobrot, melynek letört a kérdéses darabja. A pengét a rendőrség a szobor közelében meg is találta, eddig bűnjelként lefoglalva tartották, a napokban juttatták azt vissza a környezetgazdálkodás birtokába. "Felkerestünk egy fémművest, aki rövidesen visszailleszti a helyére az eltörött darabot, a kár valószínűleg meghaladja a százezer forintot" - nyilatkozta Makrai László. Több tényező is nehezíti a szakember munkáját, hiszen a bronz öntvény helyreállításához speciális technika szükséges, ráadásul az ilyen munkát műhelyben szokás csinálni, jelen körülményekben pedig ez nem lehetséges.

kazsa02_gs

Szenti Szabolcs

rendőrségi sajtószóvivő szerint valóban nyomoznak a Kossuth-szobor ügyében, egyelőre azonban nem sikerült egyértelműen tisztázni, hogy rongálás történt, vagy pedig csupán anyagfáradás miatt tört le a kérdéses alkatrész. A helyreállítási munkák hamarosan megkezdődhetnek, addig azonban még Kossuth Lajos szavaira sem egyenesítheti ki a kaszát a forradalmi felhívást hallgató parasztember.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.