//

Hová tűnt a szegedi Kossuth-szobor kaszája?

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kazsa01_gsHetek óta hiányzik a Klauzál téren lévő Kossuth-szobor egyik eleme: a kasza fejét megtalálta a rendőrség, a nyomozás során még nem derült fény, hogy rongálás vagy anyagfáradás miatt szakadt le. A kár százezres nagyságú.

Talán a legfigyelmesebb járókelőnek sem tűnt fel Szeged jól ismert köztéri szobrán az apró, de jelentős hiány: a Klauzál téren álló Kossuth-szobor alján ülő figura kezéből eltűnt a kasza feje. A szerszám már hetek óta életlenül fekszik a ’48-as szónokra feltekintő arató kezében – a SZEGEDma.hu utánajárt, hová tűnt a hiányzó elem.

A köztéri szobrok karbantartásáért felelős Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Makrai László megkeresésünkre úgy tájékoztatott: egy hónappal ezelőtt valószínűleg megrongálták a szobrot, melynek letört a kérdéses darabja. A pengét a rendőrség a szobor közelében meg is találta, eddig bűnjelként lefoglalva tartották, a napokban juttatták azt vissza a környezetgazdálkodás birtokába. “Felkerestünk egy fémművest, aki rövidesen visszailleszti a helyére az eltörött darabot, a kár valószínűleg meghaladja a százezer forintot” – nyilatkozta Makrai László. Több tényező is nehezíti a szakember munkáját, hiszen a bronz öntvény helyreállításához speciális technika szükséges, ráadásul az ilyen munkát műhelyben szokás csinálni, jelen körülményekben pedig ez nem lehetséges.

kazsa02_gs

Szenti Szabolcs rendőrségi sajtószóvivő szerint valóban nyomoznak a Kossuth-szobor ügyében, egyelőre azonban nem sikerült egyértelműen tisztázni, hogy rongálás történt, vagy pedig csupán anyagfáradás miatt tört le a kérdéses alkatrész. A helyreállítási munkák hamarosan megkezdődhetnek, addig azonban még Kossuth Lajos szavaira sem egyenesítheti ki a kaszát a forradalmi felhívást hallgató parasztember.

Előző sztori

Már az egykori Szeviép-vezérek vagyonát is foglalják?

Következő sztori

Egy gödörrel kevesebb Szegeden – vérellátó épül a Honvéd téren + FOTÓK