Közélet

Csordaszellem és szépségideál + FOTÓK, VIDEÓ

Csordaszellem és szépségideál + FOTÓK, VIDEÓ

2013. október 20., vasárnap
Csordaszellem és szépségideál + FOTÓK, VIDEÓ
fekete_barany

A modern, liberális demokráciákban az individuum fontosságával egyenes arányban értékelődött fel a szépség szerepe is, a mai ember vagyonának jelentős részét áldozza arra, hogy egy maga elé állított ideálhoz hasonlítson. De vajon mitől függ, hogy mit találunk vonzónak?

Természetes velejárója volt az emberi fejlődésnek a csoportok, közösségek kialakulása: az összehangolt munka megkönnyítette a vadászatot, nagyobb védelmet jelentett az alvóhelyen, nélkülözhetetlenné vált az összefogás. A csapatszerepek kialakulása mellé egyfajta státusz is járult, az emberek elkezdték összemérni magukat a másikkal, jobban szerettek volna hasonlítani ahhoz, aki felettük áll. Ezek még a nyomtatott sajtó, a média előtt megjelent szépségideálok előzményeinek számítottak, amíg az emberek egy kis csoporton belül tettek különbséget egymás között.

Akinek a szeme kék

"Az a kultúra, amelyben szocializálódtunk, meghatározza azt is, hogy mi számít vonzónak. Ezek azonban nem abszolút értékek, kultúránként óriási különbségek vannak a szépség megítélése között" - mondta

Meskó Norbert

pszichológus a XII: Forum Humanum – Szegedi Pszichológiai Napok előadásán. Nincs nagy gondja a modern szépségiparnak, a nyugati ember ugyanis jelentős mértékben eltúlozza a szépség szerepét, más emberi tulajdonságokhoz is társítva azt: a szebb embereket jobbnak is gondoljuk, míg a kevésbé dekoratívabbtól ódzkodunk. Ezt a sztereotípiát gyerekkortól sulykolják belénk, egy átlagos Walt Disney-rajzfilmbe belepillantva valószínűleg egy percig sem kétséges, hogy ki a jó, és ki a gonosz szereplő.

disney

A mai, individuumot hangsúlyozó társadalmi berendezkedésben sokkal fontosabbnak tartják a külső megjelenést, mint a közösségi érvényesülést hangsúlyozó (főképp kisebb) közösségekben. Míg a modern, nyugati átlagembernek a mozifilmekben és újságokban szereplő hosszú combú, telt keblű, keskeny derekú hölgyek fűtenek be leginkább, addig a keleti kultúrában elsősorban nem a fizikai megjelenés, hanem a karizma, a dominancia és a társadalmi státusz lehet vonzó egy férfiban. Több példával is igazolta a pszichológus, hogy a szépség relatív. Kínában még maradtak élő tanúi és elszenvedői a 20. századig élő, sokkoló divatnak, amelyet lótuszlábként ismertek: a lányok lábának növekedését gyermekkoruktól miniatűr cipőkkel és kötésekkel akadályozták, hogy elérjék az "ideális" 10 centiméteres, azaz 17-es méretet. A törpe lábakat rendkívül vonzónak találták, így a nagy hozomány reményében nők ezreinek kellett deformált végtaggal, iszonyatos kínok között élniük. Különös példa az Etiópia területén élő mursi törzsben elterjedt ajaktányér is: a sajátos testékszert a hagyomány szerint azért kényszerítették a nők szájába, hogy elcsúfítva őket kevésbé legyenek vonzóak a szomszéd törzs és a rabszolga-kereskedők számára, később azonban éppen ez vált az ottani nők között divatossá. Amilyen furcsának hatnak ezek a testtorzítások a szemünkben, talán olyan értetlenül állna a másik oldal egy-egy szilikonos száj vagy kosárlabdányi méretűre operált mell láttán.

Hátraarc

Hogy a konformitásnak milyen erős, sokszor megmagyarázhatatlan hatása van, az alábbi videó kiválóan szemlélteti. Az ötvenes években készült kísérletben négy, előre beavatott ember a liftben fordítva, az ajtónak háttal utazik, amit a hozzájuk beszálló ötödik személy is gondolkodás nélkül megtesz. Napjainkban ugyanazzal az eredménnyel ismételték meg a vizsgálatot. Bár láthatóan nevetségesnek tartja, hogy a rövid liftezés alatt pár centiről kell bámulnia a falat, az alany kérdés nélkül úgy cselekszik, mint a többiek, sőt még 90 fokkal el is fordul, ha a másik négy személy is így cselekedett. http://www.youtube.com/watch?v=N7jUJUa77kk Valószínűleg ugyanilyen tudatosan definiáljuk a szépség fogalmát - talán ha kevesebben "fordítanának hátat" a többiekkel, több lenne a szép, boldog és egészséges önbecsülésű ember is...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.