Baloldali kampánystart tüntetéssel fűszerezve + FOTÓK (FRISSÍTVE!)

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

mszp_kepviselo_jeloltek_bemutatasa03_gsKözösen készül a 2014-es választásokra az MSZP és a Bajnai-féle Együtt-PM, Szeged két választókerületében – a korábban felreppent sajtóhíreknek megfelelően – Szabó Sándor kabinetfőnököt és a szabadtéri éléről tavaly menesztett Bátyai Edinát indítják.

A Szegfű Klub előtt – ahol az MSZP és a Együtt-PM Csongrád megyei országgyűlési képviselőjelöltjeit mutatja be – tüntetők csoportja várta Bajnai Gordonékat.

A baloldal a jelöltbemutatással megkezdte a 2014-es választási kampányt Szegeden. Az MSZP elnöke, Mesterházy Attila, Bajnai Gordonnal, az Együtt-PM Szövetség vezetőjével, valamint Botka Lászlóval, a szocialista párt megyei elnökével közös sajtótájékoztatón mutatta be a négy Csongrád megyei országgyűlési választási körzet jelöltjeit.

„Úgy tekintünk erre a megállapodásra az MSZP és az Együtt-PM között, hogy ez a kormányváltók szövetsége. Akik erre a szövetségre adják le a szavazatukat, biztosak lehetnek abban hogy hasznosulni fog a voksuk, és hozzájárulnak ahhoz, hogy Orbán Viktort meneszteni lehessen, és O-rendszert le lehessen váltani” – fogalmazott Mesterházy Attila.

„Orbán Viktor azt találta ki, aláaknázza a választási terepet, ezért erőszakolt olyan választási rendszert Magyarországra, amelyben azt gondolta, hogy nagyon pici támogatással is meg tudja őrizni a hatalmát” – erről már Bajnai Gordon szólt. Az Együtt-PM vezetője kijelentette, felmérték a helyzetet és az MSZP-vel közösen mind a 106 egyéni választókerületben indítanak ellenzéki jelöltet. „A jelöltek, akiket állítottunk, kormányváltást és új politikai korszakot kell, hogy elhozzanak” – szögezte le Bajnai a sajtótájékoztatón.

Az MSZP megyei elnöke, Botka László emlékeztetett, Csongrád megye egyetlen része hazánknak, ahol 2013-ban is a magyar lakosságnak a több mint fele olyan településen él, ahol szocialista a polgármester. Szerinte a baloldal erősségét az adja a megyében, hogy országgyűlési képviselőként is helyi politikát képviselték. Botka kifejezte azon reményét, hogy jelöltjeik megválasztásuk esetén is ebben a szellemben dolgoznak majd, mert szerinte ez szükséges ahhoz, hogy fordulat következzen be Csongrád megye életében. Újságírói kérdésre elmondta, ő maga nem indul egyéni körzetben, jövő héten tárgyalják az MSZP országos listáját, amiről október 19-én tárgyal a párt kongresszusa. Hozzátette, háromszor nyert országgyűlés és ugyanennyiszer polgármester-választást s addig kívánja szolgálni Szegedet amíg a város lakossága erre igényt tart.

Felosztották a megyét, két MSZP-s és két Együtt-PM-es jelölt indul

A jelöltek bemutatásakor Mesterházy elmondta, a szegedi 1-es körzetben azért esett a választás Szabó Sándor kabinetfőnöke, mert több mint tíz éve tagja a szegedi városvezetésnek, így például az önkormányzatiság területén is jelentős szakmai tapasztalatokkal rendelkezik. „Számomra az a legfontosabb hogy Szeged város fejlődjön” – közölte az MSZP jelöltje, hozzátéve, a parlamenti választások után egy igazságosabb demokratikusabb országban szeretne élni, ahol a rászorulóknak is több jut.

A szocialisták másik Csongrád megyei jelöltje Varga Péter, aki a Hódmezővásárhelyt és Makót magában foglaló 4-es egyéni választókerületben méretteti meg magát. Az apátfalvi polgármester elmondta, a mostani kormány csak a zászlajára tűzte a vidék fejlesztését, ez azonban nem valósult meg, az itt élő emberek élete rosszabb lett az elmúlt években. Úgy látja, hazánk négymillió szegény országává vált a kormányváltás óta.

„Az én életembe beleszólt a politika, és azt gondolom, most én akarok beleszólni a politikába” – fogalmazott az Együtt-PM jelöltjeként a szegedi 2-es választókörzetben induló Bátyai Edina. Elmondta, leváltása után a civil életbe visszacsöppenve nem találta a helyét, és úgy látja, élhetőbb korszaknak kell eljönnie hazánkban, ezért vállalta a jelöltséget.

Az országosan is ismert orvos, Komáromi Zoltán a Szentest és Csongrádot is magában foglaló 3-as körzet jelöltje a sajtótájékoztatón arról emlékeztetett, a rendszerváltás utáni első kormány idején volt a legtöbb orvos az országgyűlésben, akik döntéseikkel a legtöbbet tették a magyar egészségügyért.

Bajnai visszaüzent Dopeman-nak

Az Együtt-PM vezetője újságírói kérdésre leszögezte, a hétvégi tüntetésen elmondott beszédének minden mondatát vállalja, az interneten is megtalálható beszéde, de gondnak nevezte, ha az emberek összekeverik az erőt az erőszakossággal. Bajnai szerint egy jellem erejét az adja, ha képes korlátozni az indulatait és a helyes úton tartani magát. Ezzel válaszolt Dopeman azon kijelentésére, hogy ő alkalmatlan és gyenge jellem. Bajnai hozzátette, a hétvégi tüntetés átcsúszott azon a határon, ami a helyes és a helytelen között van, szerinte a végére ízléstelen volt a rendezvény.

no images were found

Korábban írtuk:

Augusztus végére kiderült, nem állít közös miniszterelnök-jelöltet az MSZP és az Együtt-PM, a két szervezet közös egyéni jelöltekkel, mégis külön listán indul a 2014-es választáson. Már akkor felreppentek olyan hírek, hogy a Szegedi 1-es körzetben a szocialista párt indít jelöltet, vagy Botka László, vagy pedig Szabó Sándor, a polgármesteri hivatal kabinetfőnöke száll ringbe a mandátumért. Szabó jelölésének hírét támaszthatta alá, hogy a korábban csak a háttérben dolgozó polgármesteri kabinetvezető az elmúlt időszakban több rendezvényen is szerepet vállalt, ő nyitotta meg a Fekete Ház egyik tárlatát, illetve az Idősek Világnapja alkalmából rendezett városi ünnepségen is Szabó köszöntötte a szépkorúakat.

A szegedi 2-es választókörzet tekintetében pedig arról szóltak a hírek augusztusban, hogy az Együtt 2014-PM színeiben akár Bajnai Gordon volt miniszterelnök is indulhat, de már akkor valószínűbbnek tűnt Bátyai Edina jelöltsége. Mint ismeretes, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójának leváltására a kulturális bizottság tett javaslatot az országos botrányt kavaró Reök-ben kiállított fekáliás installáció miatt. Tüntetést is szerveztek a leváltása ellen tiltakozók, a közgyűlésen a polgármester megvétózta menesztését, végül Bátyait rendkívüli közgyűlésen, tavaly december 13-án váltották le. Ahogy megírtuk, a közéletből gyakorlatilag eltűnt, de egy interjúban politikai ambíciókról is nyilatkozott a Nol.hu-nak, illetve a megyei napilapnak. „Köszönjük Bátyai Edina! Soha nem szóltam bele a munkádba, de most el kell ismernem: Szegedhez méltó volt a teljesítményed! Ma ez nem számít, de mi Szegedet a jövőnek építjük! Ne menj messzire…” – ezt Botka László tette közzé Facebook-oldalán az igazgató menesztésekor, ami igencsak sokatmondó kijelentés volt a polgármestertől.

Hivatalos még nem jelentette be jelöltjeit a Fidesz, de Kerényi János regionális pártigazgató azt nyilatkozta augusztus végén a SZEGEDma.hu-nak, hogy Bohács Zsolt és B. Nagy László lesz a nagyobbik kormánypárt jelöltje a két szegedi választókerületben. Akkor Kerényi azt mondta, októberben lesz nyilvános a teljes jelöltlistájuk.

Előző sztori

Zeneművészek emlékére avattak domborműveket Hódmezővásárhelyen

Következő sztori

Közös szemle a gátak mentén