Gazdaság

Az idén 6,7 millió tonna kukorica terem az országban

Az idén 6,7 millió tonna kukorica terem az országban

2013. október 22., kedd
Az idén 6,7 millió tonna kukorica terem az országban

Az idén várhatóan mintegy 6,7 millió tonna kukorica terem az országban, 2 millió tonnával több a tavalyinál - közölte Czerván György Budapesten, a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülését követő sajtótájékoztatón.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdasági ügyekért felelős államtitkára elmondta: az október 14-i adatok alapján a gazdák az 1,233 millió hektár betakarítandó terület 38 százalékán végeztek a munkával. A hektáronkénti átlaghozam 5,5 tonna, szemben a múlt évi, hektáronkénti 4 tonnás átlagterméssel. Így összességében mintegy 2,5 millió tonna kukorica mehet exportra, miután a belföldi szükségletet mintegy 4,2 millió tonna kukorica fedezi. Napraforgóból a mintegy 605 ezer hektáros terület 85 százalékáról került tárolókba a mag. A nyári nagy meleg nem ártott ennek a növényi kultúrának, sőt kifejezetten jó a várható terméseredmény. A napraforgó hozama megközelíti a 2,5 tonnát hektáronként. A múlt évben 2,1 tonna volt az átlagtermés. Az ország egyes területei között a hozamokban jelentős eltérések vannak. Például Tolna megyében az átlagtermés 3 tonna körüli, míg Heves megyében csak 1,9 tonna hektáronként - tette hozzá. A burgonya betakarítása befejeződött az országban. Az átlaghozam 23 tonnát tesz ki hektáronként. Ez tavaly 21 tonna volt hektáronként. Az idén ugyanakkor mintegy 5 ezer hektárral kisebb területről történt meg a betakarítás, mint a múlt évi 22,9 ezer hektár. A cukorrépát mintegy 17 ezer hektáron termesztettek az idén a gazdák. A betakarítást a termőterület egyharmadán végezték el. A hozam 48 tonna hektáronként, szemben a múlt évi 42 tonnás átlaggal. A cukorrépa cukortartalma 14-17 százalék között van. Jelezte: a betakarított termények minőségével nincs különösebb gond. Az őszi vetések állapota kifejezetten jó. A repcét és az őszi árpát már majdnem teljes egészében elvetették a gazdák. Az őszi búzát a gazdálkodók 1,1 millió hektáron tervezik elvetni, ennek harmadán már a földbe került a mag. Az őszi talajmunkák szintén rendben haladnak. Terményraktározási gondok nincsenek az országban. Az értékesítési árak az előző évhez képest az idén jelentősen csökkentek. Példaként hozta a búza tőzsdei árát, ami május óta mintegy 25 százalékkal csökkent, a világpiaci tendenciák miatt. Így most az árak tonnánként 43-47 ezer forint között állnak. Az export kereslet viszont erős a kínai vásárlási szándék, illetve az argentínai fagykárok miatt.

Vancsura József

, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke hangsúlyozta: az alacsony árak miatt a termelők alapvető érdeke, hogy például kukoricából minél nagyobb mennyiségű termés a lehető legjobb minőségben kerüljön a magtárakba.

Czerván György

kérdésre azt is közölte, hogy a tápiószentmártoni Aranyszarvas Zrt. - ahol korábban dolgozott - október 16-a óta nem műveli azt az 5,8 hektáros állami tulajdonú területet, amit korábban megbízásos szerződéses alapján művelt. A bérleti szerződés megszűnt és most - korábban már meghirdetett földet - egy természetes személy, egy tápiószentmártoni gazda műveli a továbbiakban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.