Kultúra

A tavalyi Tornyai-plakettes festőművész kiállítása Hódmezővásárhelyen

A tavalyi Tornyai-plakettes festőművész kiállítása Hódmezővásárhelyen

2013. október 5., szombat
A tavalyi Tornyai-plakettes festőművész kiállítása Hódmezővásárhelyen

Az 59. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíjasának, László Dániel festőművészének nyílik gyűjteményes kiállítása október 6-án, vasárnap 13.30-kor a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban.

László Dániel

1976-ban Budapesten született. Művészeti tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán 2001-ben végezte, mestere

Károlyi Zsigmond

volt. 1999-től tagja a Fiatal Művészek Stúdiójának, 2001-től a MAOE-nak. 2003 óta a SENSARIA Képzőművészeti Egyesület elnöke. Az egyik legelismertebb hazai kortárs képzőművészeti csoportnak számító Sensaria tagjait maga köré gyűjtve számtalan alkalommal szervezett és rendezett kiállítást Hódmezővásárhelyen. A Vásárhelyi Festőszimpóziumból az évek során képzőművészeti szimpóziummá vált közös alkotómunka és kiállítások szervezője. Barcsay-díjban az ezredfordulón részesült, 2006-tól 2008-ig Derkovits ösztöndíjat kapott, valamint a Kogart tanulmányút ösztöndíját nyerte el. 2009-ben a Vásárhelyi Őszi Tárlat Galyasi Miklós-díjával ismerték el., 2013-ben neki ítélte a tárlat zsűrije a fődíjat, a Tornyai-plakettet. Munkásságáról

Sturcz János

művészettörténész az alábbiakat írta: László Dániel látszólag látványelvű, ún. realista festészetet művel. Valójában művészete erősen konceptuális jellegű, kettős értelemben is.

<…>

kiválasztott motívumai mindig szimbolikusak, személyes, történeti, filozófiai és spirituális jelentést hordoznak, s - még ha alkotójuk törekszik is a látvány minél tökéletesebb, klasszikusokhoz méltó megragadására - a kép végső értelme az érzéki benyomáson túl van. A Tornyai János Múzeum földszinti termeiben közel ötven festményen keresztül járhatják végig a látogatók László Dániel "fény" felé vezető ösvényeit. A kiállítás három nagy téma köré épül: az otthon melege, a családi légkör harmonikus világával szemben az elmúlt fél évszázad tárgyi (rom)kultúrájának mementói, hideg épületbelsői állnak. De ezeken a lepusztult világot ábrázoló festményeken is hangsúlyos besütő napsugár. Bensőséges hangulatot árasztanak az El-Camino, illetve a Mária-út ihlette sorozatok, melyek spirituális és lelki tartalmamat töltik fel László Dániel műveinek nézőit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.