Írjon nekünk

Kultúra

A szabadtéri új musicalszenzációja a Mamma Mia!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

szabadteri_sajttaj01_gsAz Ének az esőben helyett a Mamma Mia! lesz a szabadtéri játékok jövő évi szuperprodukciója. Herczeg Tamás igazgatót a műsorváltozás okáról kérdeztük.

A világon először a Madách Színház kapta meg a jogot, hogy saját rendezői koncepcióval és alkotói csapattal állítsa színpadra a Mamma Mia! Musicalt – mondta Szirtes Tamás rendező, a színház igazgatója a produkció budapesti sajtótájékoztatóján.

Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztiválszervező Nonprofit Kft igazgatója portálunknak elárulta, közös döntés volt a fővárosi színházzal, hogy az Ének az esőben helyett a Mamma Mia! kerül színpadra. A világon először a Szegedi Szabadtéri Játékoknak és a Madáchnak engedélyezték, hogy non-replica produkció jöhessen létre. Természetesen a változás nem jelenti azt, hogy elvetik az Ének az esőben musicalt, legközelebb ez is terítékre kerül a teátrum szerelmeseinek legnagyobb örömére.

„Azt mondhatjuk, a musicaljátszásnak két fellegvára van: a Madách színház és a szegedi szabadtéri. Annak idején a Jézus Krisztus szupersztáron át a Nyomorultakig sok mindent mutattunk be itt, de a budapesti színházban az Operaház fantomja, vagy a Mary Poppins is mind Szirtes Tamás rendezőhöz kötődik. Komoly és fontos együttműködésnek a kezdete ez, ami új korszakot jelenthet a szabadtéri játékok életében” – nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak az igazgató. Harangozó Gyula művészeti igazgató úgy fogalmazott, számára külön öröm, hogy az ő művészeti igazgatása alatt történik a különleges előadás, ami ráadásul a rendező első új bemutatója a Dóm téren.

Tizennégy éve, hogy először bemutatták

A Mamma Mia! ősbemutatója 1999-ben a londoni Prince Edward Theatre-ban volt, amit Phyllida Lloyd rendezésében és Anthony Van Laast koreográfiájával láthatott a közönség. A szerzőknek nem volt egyszerű dolguk: Judy Craymer producer ötletéhez Catherine Johnson író csatlakozott, majd Phyllida Lloyd szakmai igazgatóként is a képbe került. Végül a három nő együttműködéséből született a zenés színház kiemelkedő sikere. Eddig 14 nyelvre fordították le, 2001-ben pedig a legtöbbet játszott előadásként felkerült a Broadway Oroszlánkirálya és a Muzsika hangja sikerprodukciói mellé. Rövid idő alatt 54 milliós nézettséget hozott, ezzel pedig rekorder lett a legtöbb városban bemutatott előadások között.

A történet még a ma filmrendezőit is megihlette, 2008-ban brit-amerikai romantikus vígjáték készült Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgård, Julie Walters és Amanda Seyfried főszereplésével. A Mamma Mia! filmet két Golden Globe-díjra jelölték.

Tíz éve meg akarják nyerni a rendezés jogát

A szegedi darabot egyébként augusztus 15. és 20. között láthatja a nagyérdemű, majd a Madách színházbeli bemutatóra szeptemberben kerül sor. A jegy- és bérletváltásban nem okoz fennakadásokat a musical csere, csak csütörtöktől kezdik el árusítani az irodákban. A Madách egyébként már tíz éve tárgyalásokat folytat a darab színrevitelének jogáról. A szereplőket castingolják, – a rendező állítása szerint magyar színészekből – majd márciustól a próbák is megkezdődnek Szirtes Tamás színházában. Zenéjét pedig kizárólag örökzöld ABBA-dalok alkotják, melyek kortól függetlenül mindenki fülében ott csengenek.

Várhatóan a következő dalok csendülnek fel a Dóm téri színpadon:

I. felvonás
“Prologue: I Have A Dream”
“Honey, Honey”
“Money, Money, Money”
“Thank You for the Music”
“Mamma Mia”
“Chiquitita”
“Dancing Queen”
“Lay All Your Love on Me”
“Super Trouper”
“Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)”
“The Name of the Game”
“Voulez-Vous”

II. felvonás
“Under Attack”
“One of Us”
“S.O.S”
“Does Your Mother Know”
“Knowing Me, Knowing You”
“Our Last Summer”
“Slipping Through My Fingers”
“The Winner Takes It All”
“Take a Chance on Me”
“I Do, I Do, I Do, I Do, I Do”
“I Have A Dream” (Reprise)

Finálé
“Mamma Mia”
“Dancing Queen”
“Waterloo”

Hírzóna

Közönségtalálkozóra várja a szegedieket a Nemzeti Színház

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Színházi bestiák című darabhoz kapcsolódóan.

Tovább olvasom

Hírzóna

Formálódik a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Kétszáz művet komponálnak kiállítássá a kurátorok.

Tovább olvasom

Hírzóna

Valamennyi korosztályt vár új évadában a szegedi Kövér Béla Bábszínház

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Néhány éve indították el a Kamarateremben a legkisebbnek szóló előadásokat.

Tovább olvasom

Aktuál