Közélet

A Btk. szigorítását javasolja a Fidesz a bizonyítékhamisítási botrány miatt

A Btk. szigorítását javasolja a Fidesz a bizonyítékhamisítási botrány miatt

2013. október 28., hétfő
A Btk. szigorítását javasolja a Fidesz a bizonyítékhamisítási botrány miatt
rogan_antal

A közelgő országgyűlési választások megkívánják, hogy a demokratikus intézmények biztonságos működése érdekében szigorúan büntessük azt, aki hamis bizonyítékot készít, és azzal másokat megpróbál lejáratni – fogalmazott Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján.

Rogán Antal

emlékeztetett rá, az MSZP egyik országgyűlési képviselőjéről kiderült, hogy amikor a bajai választásokat kétségbe vonó feljelentést tett, akkor ezt egy hamisított bizonyítékra alapozta. A videó elkészítésében a baloldal több pártjához köthető személyek is részt vettek, a DK egyik akkori tagja kifejezetten részt vett a felvétel elkészítésében – fűzte hozzá a Fidesz frakcióvezetője. Mint mondta, azt, hogy a baloldal egyes politikai erői milyen szerepet játszanak a hamisított videó elkészítésében, ki fogja deríteni a rendőrségi vizsgálat. Azt gondoljuk, hogy ez a bizonyítékhamisítási ügy mélyen aláásta a demokratikus intézmények működésének normális rendjét, veszélyezteti a demokrácia intézményeinek stabil működését – jelentette ki. Hozzátette: nem engedhető meg, hogy a közelgő választás előtt ilyen még egyszer előforduljon, éppen ezért a rendőrségi vizsgálat mellett szükséges a Büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítása is. A javaslat értelmében vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik majd azt, aki mások becsületének csorbítására hamisított vagy valótlan tartalmú hang-, illetve képfelvételt készít; valamint ugyancsak büntetésre számíthat az, aki ezt a nyilvánosság számára tudatosan hozzáférhetővé teszi, Aki a felvételt elérhetővé teszi, az két évig, aki pedig nagy nyilvánosság előtt vagy jelentős érdeksérelmet okozva követi el a bűncselekményt, az három évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntető – sorolta. Hangsúlyozta, erre a szigorításra azért van szükség, mert nem látják, hogy azok a politikai szereplők, akik a botrány kirobbantásában részt vettek, „olyan sokat változtak volna”. A közelgő országgyűlési választások megkívánják, hogy a demokratikus intézmények biztonságos működése érdekében szigorúan büntessük azt, aki hamis bizonyítékot készít, és azzal másokat megpróbál lejáratni – emelte ki. Aki ilyen világos és egyértelmű célú javaslatot nem támogat az Országgyűlésben, az az én meggyőződésem szerint rosszban sántikál – fogalmazott, hozzátéve, elvárják a parlamenti pártoktól, hogy a javaslat megtárgyalását és elfogadását lehetővé tegyék. Rogán Antal tájékoztatott arról is, hogy a Btk. szigorítására vonatkozó javaslatot még hétfőn benyújtják az Országgyűlés elé, a módosítás pedig várhatóan december elején léphet majd hatályba. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta azt is, a módosítási javaslatban szerepel a gondatlanság szankcionálása is. Azt gondolom, hogy a hvg.hu esetében is elvárható lett volna, hogy a felvétel valódiságát ellenőrizzék – szögezte le. Forrás: Fidesz.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.