Zuschlag János elhagyta a börtönt (FRISSÍTVE!)

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

zuschlag_per01_gsSzerda reggel szabadult a kecskeméti börtönből Zuschlag János egykori MSZP-s országgyűlési képviselő, aki letöltötte hatéves börtönbüntetését, amelyet a Szegedi Ítélőtábla szabott ki rá.

Az egykori szocialista politikus a börtön kapuján kilépve nem nyilatkozott senkinek, beszállt egy rá várakozó BMW személyautóba, amely elvitte a helyszínről. A Szegedi Ítélőtábla 2011. január 31-én hozott jogerős ítéletében másodfokon két és fél évvel mérsékelte az első fokon, az akkor még Bács-Kiskun Megyei Bíróságon kiszabott fegyházbüntetést.

Az elsőfokú eljárásban a Bács-Kiskun Megyei Bíróság Zuschlag Jánost 8 év 6 hónap börtönbüntetésre, vagyonelkobzásra és a közügyektől való eltiltásra ítélte, amelyet a másodfok lényegesen enyhített, mert a vagyonelkobzást nem rendelte el a táblabíróság. A Szegedi Ítélőtábla a volt politikust társtettesként, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettében és annak kísérletében részben tettesként, bűnsegédként, illetve felbujtóként, továbbá magánokirat-hamisítás vétségében, valamint felbujtóként elkövetett bűnpártolás vétségében mondta ki bűnösnek.

Az ítélet szerint Zuschlag János és társai civil szervezetek közbeiktatásával szabálytalanul használtak fel a központi költségvetéstől, a Fővárosi Önkormányzattól, a Táncsics Alapítványtól és az Európai Uniótól pályázatokon elnyert, összesen 75 millió forintos támogatásokat. Az egykori MSZP-s országgyűlési képviselő büntetésébe beszámították az előzetes letartóztatásban eltelt időt.

Fidesz: Zuschlag János “mások helyett vitte el a balhét”

Zuschlag János “mások helyett vitte el a balhét”, egy olyan minisztérium balhéját, amelyet akkor Gyurcsány Ferenc és Mesterházy Attila vezetett – mondta a Fidesz szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján az egykori szocialista országgyűlési képviselő börtönből való szabadulásának kapcsán.

Selmeczi Gabriella szerint a kecskeméti börtönből hatéves büntetése után szabadult baloldali politikus nem egy magányos elkövető volt, “ne felejtsük el, hogy 2007-ben bűnszervezetben elkövetett csalás volt ellene a vád” – mondta. Hozzáfűzte: a bűnszervezet szálai az akkori Ifjúsági és Sportminisztériumba vezettek, ahonnan a szocialista ifjúsági szervezetekhez és még ki tudja kikhez vándoroltak a forintok, “Zuschlagék a Gyurcsány-Mesterházy minisztériumban lopták ki a pénzt” – fogalmazott. Úgy vélte: nem véletlen, hogy a két akkori szocialista politikust, valamint Szilvásy Györgyöt, a tárca akkori közigazgatási államtitkárát is beidézték a perben. “A bukott baloldal semmit nem változott, ugyanazok vannak együtt most is, akik egyszer már tönkretették az országot és különböző pénzmosásos esetekkel kapcsolatban keveredtek gyanúba” – jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy a 2011-ben hozott jogerős bírósági döntésben sem Gyurcsány Ferencet, sem Mesterházy Attilát nem marasztalták el, azt mondta: a bíróság amit tudott, bizonyított, az emberek azonban azt gondolják, hogy Zuschlag János nem egyedül követte el a bűncselekményt. Hozzátette: ő az érintettek politikai felelősségét veti fel.

Default thumbnail
Előző sztori

Kezdődik a Szent Gellért Nemzetközi Komolyzenei Fesztivál

Default thumbnail
Következő sztori

Engedély nélküli külföldi fuvarozók viszik el a magyar vállalkozók piacát

Legutóbbi hasonló cikkek