“Vegetálnak” az egyetemek

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Rövid távon terveznek az egyetemek, egyelőre többségük ezt a szemesztert szeretné túlélni, mert a 2014-es támogatásokról még korai gondolkodniuk; az intézmények a napokban újrakezdődő Felsőoktatási Kerekasztal tárgyalásaitól konkrét finanszírozásra vonatkozó válaszokat várnak – írta a Napi Gazdaság pénteken.

A lap összeállítása szerint az Eötvös Loránd Tudományegyetemnek (ELTE) az állam már kifizette a kutatóegyetemi és a hallgatói támogatások hiányzó részét. Az ELTE éves költségvetéssel dolgozik, amelyet tavasszal fogadott el a szenátus, így a második félévben nem lesz változás, ezt azonban csak a kutatási finanszírozási megtakarításokkal és a személyi kiadások területi kigazdálkodása révén tudja elérni.

A Pécsi Tudományegyetemen (PTE) a második félévre jutó eredeti költségvetési támogatás 5,4 milliárd forint volt. A késedelmes kifizetések azonban gondot okozhatnak. Megjegyzik, hogy PTE esetében az állami működésfinanszírozás 27 százalékkal csökkent, miközben az államilag finanszírozott hallgatói létszám csak 13 százalékkal kevesebb.

A Semmelweis Egyetem az összeállítás szerint a többieknél kisebb pénzügyi nehézséggel küszködik, várhatóan ugyanis majdnem hétszáz új külföldi hallgatója lesz az intézménynek, azaz csaknem minden ötödik gólya külföldi lesz.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) évek óta pénzszűkében van – írta a lap, hozzátéve: a vezetőség azt reméli, hogy a jövő évi büdzséből az ideinél 20 százalékkal nagyobb támogatásban részesülnek, ami azonban reálértéken még így is jóval kevesebb lenne, mint az 5-10 évvel ezelőtti. Reményteli, hogy az egyetem szabadon hasznosíthatja tárgyi eszközeit és újra értékesítheti kevésbé fontos ingatlanjait, amiből az épített környezet megújítását tervezi, ezek a költségek azonban ismét a kiadásokat növelik, akár tízmilliárdokkal is – írta a Napi.

Előző sztori

Harcászati bemutató a vásárhelyi laktanyában

Következő sztori

Cselgáncs: sikeres hazai szereplés az Euroligában