Szegedi elítéltek is szedték a szemetet

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szemetszedes„TeSzedd” címmel országos szemétgyűjtést szervezett szeptember 14-re a Vidékfejlesztési minisztérium, amelyhez csatlakoztak a Szegedi Fegyház és Börtön dolgozói és az elítéltek. Szeged város peremkerületeiben két különböző helyen szedték össze a szemetet.

Az intézet minden olyan megmozdulást támogat, amely a város tisztaságát, rendbetételét segíti – mondta Tikász Sándor, a Csillagbörtön parancsnoka. A Szegedi Fegyház és Börtönben büntetésüket töltő fogvatartottaknak ritkán adódik alkalma jóvátételi programokhoz csatlakozni, közülük azok az önkéntes jelentkezők vehettek részt az akcióban, akik megfelelnek a külső munkáltatás egészségügyi és biztonsági feltételeinek. A rendezvény napján húsz fogvatartott tisztította meg Szegeden a Gyálaréti Holt-Tisza fehérparti átjáróját, 320 zsák szemetet gyűjtöttek az intézet börtönőreinek kíséretével.

A Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért elnevezésű szemétgyűjtési akcióban az ország 1075 településén több mint 100 ezer önkéntes gyűjti össze az illegálisan lerakott háztartási hulladékot – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára az eseményt megnyitó sajtótájékoztatón szombaton Budapesten.

Illés Zoltán hozzátette, az egynapos akció eredményeként 5-6 ezer tonna szemét gyűlik össze, ami 50 villanymozdony súlyának felel meg, ennek az elszállítását a közszolgáltató vállalatok végzik. Nem volt könnyű kiválasztani azt a több mint ezer helyszínt az országban, ahol az egynapos gyűjtést végzik – tette hozzá. Az aktivisták szombaton vallási, kulturális vagy politikai preferenciától függetlenül kézzel gyűjtik össze a kommunális hulladéknak minősülő szemetet.

Az államtitkár szerint az akció folytatását újra kell gondolni, mert a településeken a legnagyobb problémát már nem a kommunális hulladék, hanem a bontási törmelék jelenti, amelyből “tízezer és százezer tonnákat” raknak le illegálisan, és az összegyűjtését kézi erővel nem lehet elvégezni.

Az akció áttételesen egymillió embert mozgat meg, és a környezettudatosságra irányítja a figyelmet – mondta. A szemetelés megelőzését szolgáló kormányzati intézkedésre további példaként a PET-palackokra vonatkozó betétdíj bevezetését nevezte. A pillepalackból Magyarországon évente több mint 60 ezer tonna kerül forgalomba, ami a környezetbe kikerülve hatalmas mennyiség. Rámutatott: a betétdíj bevezetésével megoldódik ezen szennyező anyag sorsa, mivel utána a fogyasztók remélhetőleg nem fogják eldobni a palackokat.

Vámosi Oszkár, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség ügyvezetője hangsúlyozta, mindenki megtette a magáét, az eső ellenére több mint 50 szervezet jelezte csatlakozását a Teszedd! akcióhoz. Közülük az Országos Polgárőr Szövetséget emelte ki a szervezésben biztosított segítségükért. Kérte, hogy minél többen kapcsolódjanak be a munkába, hozzátéve, hogy az ország felén nem esik az eső. Az előzetes regisztrációk alapján nagy a “szemétszüret” iránti érdeklődés, az akció lebonyolítását 1200 ember segíti – mondta.

A munkát mások mellett a polgárőrségek és a vízügyi igazgatóságok támogatják országszerte azzal, hogy kiszállítják az önkéntes szervezőknek a TeSzedd!-logóval ellátott gyűjtőzsákokat és a megfelelő mennyiségű kesztyűt.

Előző sztori

Pénteken sem pihenhetett a katasztrófavédelem

Következő sztori

Járőrversenyen mérték össze tudásukat a megye tűzoltói