Schiffer Szegeden: álljon ki a kormány a verespataki aranybánya megnyitása ellen! + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

lmp_sajttaj01_gsAz LMP felszólítja Orbán Viktort és a kormányt, hogy tegyen meg mindent a Verespatakra tervezett, cianidos technológiát alkalmazó aranybánya megnyitása ellen – jelentette ki Schiffer András frakcióvezető Szegeden.

„Magyarország brutális környezeti fenyegetésnek van kitéve, s elsősorban a Tisza vidéke, hiszen Romániában komolyan gondolják, hogy elindul a ciántechnológiás aranykitermelés” – közölte Schiffer András. Az LMP frakcióvezetője sajtótájékoztatóján elmondta, ezzel párhuzamos Nagybányán is egy újabb bánya megnyitását tervezik, míg egy osztrák cég fakitermelésre készül Erdélyben. Ugyanez a cég Ausztriában nem folytathat ilyen tevékenységet, s Schiffer szerint meg kell akadályozni, hogy a szintén uniós tagállam Romániában kiirthassák a fákat, ami egyre nagyobb árhullámokat is generálna.
Emlékeztetett, Áder János még európai parlamenti képviselőként javasolta, hogy a cianidos technológiát alkalmazó aranykitermelést tiltsák be az unióban. Az erről szóló határozatot el is fogadták, ám a verespataki tervek azt mutatják, hogy az EP állásfoglalásának nincs semmilyen érdemi hatása.

Az LMP-s frakcióvezető nemzetstratégiai érdeknek nevezte a Tisza élővilágának megőrzését, s a párt arra kíváncsi, hogy az Orbán-kormány mit tett annak érdekében, hogy az Európai Bizottság kötelező erejű normává emelje a cianidos technológiás bányászat betiltását. „Az LMP arra szólítja fel Orbán Viktort, hogy a parlament előtt számoljon be arról, mit tett Magyarország biztonságának megóvása érdekében” – jelentette ki Schiffer.

A párt szegedi önkormányzati képviselője, Szentistványi István felidézte, hogy a tiszai ciánszennyezés után 2006-ban a folyó menti településeken fórumokat tartottak az érintett cég képviselői, s akkor úgy látszott, meghátrál a vállalat. Az LMP a Tisza és a Maros partján lévő települések összefogását szorgalmazza, hogy közösen próbáljanak fellépni az aranybánya megnyitása ellen, ami az ökológiailag egységes Kárpát-medence környezeti biztonságát veszélyezteti.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Kézilabda: az Inárcs ellen folytatná jó sorozatát a KSZSE

Default thumbnail
Következő sztori

Labdarúgás: rangadót vív a Vásárhely és az Algyő

Legutóbbi hasonló cikkek