Bulvár

Fogamzásgátlás 2.0: forradalmi újítások helyett szélesedő paletta

Fogamzásgátlás 2.0: forradalmi újítások helyett szélesedő paletta

2013. szeptember 29., vasárnap
Fogamzásgátlás 2.0: forradalmi újítások helyett szélesedő paletta
SZS20130715_fogamzasgatlas_002

Milyen nőgyógyászati vizsgálatok szükségesek a fogamzásgátló tabletta szedése előtt? Ki választhatja a méhen belüli eszközöket a nem kívánt terhesség elkerülésére, egyáltalán milyen módszerek közül válogathatunk? Tényleg létezik már hormonális férfi fogamzásgátlás? Ezekkel a kérdésekkel fordultunk Sikovanyecz János szülész-nőgyógyászhoz, az ultrahang ambulancia vezetőjéhez.

Számtalan női magazinban és hölgyeknek szóló tematikus portálokon olvashatunk olyan szakemberek által nem hitelesített információkról, minthogy az elmúlt időszakban újabbnál újabb fogamzásgátló módszerek és termékek láttak napvilágot, jelentek meg a magyarországi piacokon.

Sikovanyecz János

egyetemi adjunktus, az SZTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika munkatársa azonban arról tájékoztatta a SZEGEDma.hu-t, a fogamzásgátlás területén nem beszélhetünk forradalminak számító újításokról, inkább csak szélesedett a beszerezhető készítmények palettája. Továbbra is a tablettás és a hormonális készítmények a legnépszerűbbek a páciensek körében, kortól függetlenül. A karba szúrt injekciós módszer sem új keletű dolog, már több mint tíz éve hazánkban is elérhető. Az ultrahang ambulancia vezetője azonban azt mondja, hosszútávon – akárcsak a tablettás változatnál – ennél is jelentkezhetnek mellékhatások, csak sokkal gyakrabban és súlyosabban fordulnak elő, ezért ő csak speciális esetekben javasolja: például szoptatós kismamáknak. Az injekciót a nőgyógyász adja be, ami bizonyos időtartamra szól, s e szerint kell ismételni is. Előnye, hogy a páciens nem feledkezhet meg a beszedéséről, hátránya viszont, hogy nem hagyható el idő előtt, még akkor sem, ha jelentkeznek a mellékhatások. Leggyakrabban a ciklus felborulása, a rendszertelen havi vérzés kelt aggodalmat az injekciós kúrát választó hölgyek körében.

SZS20130715_sikovanyec_janos_002

Egyénre szabva – fontos az alapos kivizsgálás

Abban, hogy kinek milyen fogamzásgátlóra van szüksége, sok tényező közrejátszik. Függ egyrészt a hölgy életkorától, testalkatától, belgyógyászati betegségeitől, a ciklusától, sőt, még attól is, hogy gyakran jelentkezik-e nála fej-, illetve mellfájdalom közvetlenül a vérzés előtt. Sikovanyecz János szerint nem kell különbséget tenni fiatalabb és idősebb nőknek szánt módszerek között, ugyanis mindenkinek egyénileg, a vizsgálati eredmények fejében kell felírni a készítményt. Ilyenkor rákszűrést végeznek, megnézik, hogy az illető hölgynek van e hüvely- vagy kismedencei gyulladása, esetleg cisztája, illetve megvizsgálják, hogy várandós-e. Ezek mellett ajánlott lenne – és a páciens kérheti is –, hogy trombóziskészség irányába is kivizsgálják. Az ionok, enzimek és fehérjék az évenkénti szűrővizsgálatok során egy egyszerű vérvétellel is felmérhetők, a nőgyógyász szerint pedig ezek az eredmények már kiindulópontként szolgálhatnak. Mint ahogyan arról a szülész-nőgyógyász tájékoztatott, a dél-magyarországi régióban szülés előtt álló nőknek nem tesznek fel méhen belüli spirált, vagy más néven hurkot. Bár ez nagyon jó módszernek számít, hiszen érdemben öt évig nem kell bajlódni a fogamzásgátlóval, mégsem válik be mindenkinél. Előfordulhat ugyanis, hogy az arra érzékenyeknek felborítja a ciklusát, fájni fog az alhasa, esetleg egy óvatlan pillanatban kicsúszik a méhből.

Férfi fogamzásgátló?

Ne dőljünk be az álhíreknek, férfiak számára még nem fejlesztettek ki kereskedelmi forgalomban is elérhető hormonális fogamzásgátló tablettát. Ugyan vannak arra törekvések, hogy az erősebbik nem képviselői is élhessenek a lehetőséggel, de a szakorvos szerint ezek még nagyon gyermekcipőben járnak. Magyarországon egyelőre csak a műtéti beavatkozás, vagyis a vazektómia (ondóvezeték elkötése) érhető el, de elég ritka, hogy valaki ezt választja.

Hogyan vélekednek erről a nők?

Megkérdeztünk néhány párkapcsolatban elő hölgyet a védekezési szokásaikról és arról, mennyire vannak megelégedve a módszerrel.

Krisztina

még egy éve sincs, hogy elkezdett fogamzásgátló tablettát szedni. Azt állítja, sokkal kényelmesebb, mint a korábbi óvszeres megoldás: egyszerűbb, biztonságosabb és hosszútávon olcsóbb is, mint a kondom – fogalmazott. Párjával meg vannak elégedve a módszerrel, ezért nem szeretnének váltani.

Tímeának

ennél régebbre visszanyúló tapasztalata van a témában: már hat éve szedi a tablettákat. Ő is egyszerűnek és olcsónak találja ezt a módszert, mint az óvszert, így párjával közösen teljes mértékben meg vannak vele elégedve. Eredetileg a hormonszint javítása és a vérzés időtartamának rövidítése céljából vágott bele. Gondolt már rá, hogy más módszerhez nyúljon, mert úgy tudja, a gyermekvállalást nagyban megnehezítheti a szervezetből való kiürülés időszaka.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.