Duzzad a kórházi adósság

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett tartozásállomány 2013. augusztus végén 98,4 milliárd forintra rúgott, ami az eredeti előirányzat 3,2 százaléka – írja a keddi Napi Gazdaság a Magyar Államkincstár (MÁK) adataira hivatkozva.

A tartozásállomány júliushoz képest összességében 4,8 milliárddal nőtt. Fejezetenként nézve az augusztus havi bejelentett tartozásállomány meghatározó hányada (82,5 százaléka) az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) intézményeinél halmozódott fel 81,2 milliárd forint összegben, szemben a július végi 78,2 milliárd forinttal.

A fejezet teljes tartozásállományából a gyógyító-megelőző ellátást végző szakintézetek tartozása 56,8 milliárd forint (70 százalék), amelyből kiemelendő a korábban nonprofit kft.-ként működő kórházak által jelentett 12,9 milliárdos összeg.

Az utóbbiak közül a legnagyobb összegű tartozást, 3,5 milliárd forintot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház jelzett a MÁK-nak. A fejezet teljes tartozásállományát összesen 1,3 milliárd forinttal, minősített tartozásállományát csaknem egymilliárd forinttal emelte meg az augusztusban átvett három kórház által bejelentett lejárt tartozás összege.

Előző sztori

A tükör módszer alapítója a vadasparkban

Következő sztori

Ma hangolják át a békéscsabai tévéadót