Írjon nekünk

Sport

Vívó-vb: egy kivételével minden magyar főtáblás lett kedden (FRISSÜL!) + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Vívó-vb – Férfi tõr egyéni selejtezõA férfi kardozók, valamint a női tőrözők és párbajtőrözők hétfői selejtezője után kedden a női kardozók és a férfi párbajtőrözők, illetve tőrözők selejtezőjét rendezték – túlnyomórészt sikeres magyar szerepléssel – a budapesti MOL világbajnokságon.

Négy magyar a férfi tőrözők 64-es főtábláján

Mind a négy magyar induló, azaz Gátai Róbert, Szabados Gábor, Szabados Kristóf és Széki Bence is feljutott a 64-es főtáblára a férfi tőrözők keddi selejtezőjéből a budapesti vívó-világbajnokságon.

A csoportmérkőzéseken Szabados Gábor és Gátai Róbert három győzelem mellett két vereséget szedett össze, míg Szabados Kristóf 3/3-as mérleggel zárt. Nekik ezzel az eredménnyel egyetlen asszót kellett még vívniuk a 64 közé kerülésért, ugyanakkor Széki Bence egy sikere és négy kudarca után úgy gondolta, számára befejeződött a világbajnokság, le is vetkőzött. Később szóltak neki, hogy ő is tovább vívhat, igaz, ez csupán egyetlen találaton múlott. Visszaöltözött, és ezt követően magabiztosan, 15-10-re nyert a 2008-ban csapatban Európa-bajnok lengyel Radislaw Glonek ellen, majd következő ellenfelét, a kínai Li Huát 15-11-re verte, ezzel biztosította helyét a 64-es táblán.

Vívó-vb – Férfi tõr egyéni selejtezõ

A másik három magyarnak egy siker is elég volt a főtáblához. Gátai simán, 15-10-re legyőzte a görög Nikolasz Kontohrisztopuloszt. Szabados Gábor szintén jól kezdett, 4-2-re vezetett a mexikói David Gómez ellen, amikor ellenfelének pengéje viszacsapódott és felsértette hajas fejbőrét, ahonnan erősen folyt a vér. Néhány percig állt az asszó, a magyar vívót ápolni kellett, kötést kapott a fejére. A közjáték nem zavarta meg Szabadost, végül 15-11-re nyert. Öccse, Kristóf 6-2-es előnyre tett szert az osztrák Moritz Interseer ellen, ám riválisa feltámadt, és 9-6-ra fordított. Sorozatban négy tust adva ismét Szabados jutott vezetéshez, de 13-13-nál egyenlő lett az állás, ráadásul a 14. tust az osztrák vívó szerezte. Szabados a nézők buzdításától hajtva előbb kiegyenlített, majd a győztes találatot is bevitte, így a pénteki folytatásban mind a négy magyar versenyző pástra léphet.

A vb szerdai programjában már győztest is avatnak a női tőrözőknél és férfi kardozóknál: előbbi számban Knapek Edina, Varga Gabriella, Varga Katalin és Mohamed Aida, míg utóbbiban az olimpiai bajnok Szilágyi Áron mellett Gémesi Csanád és Szatmári András lesz érdekelt.

Négy magyar a 64 között férfi párbajtőrben

Négy magyar lesz ott a férfi párbajtőrözők 64-es táblájának csütörtöki küzdelmeiben a budapesti vívó-világbajnokságon.

Vívó-vb - Férfi párbajtõr egyéni selejtezõ

A 216 fős, hatalmas mezőnyből csak a 16 kiemeltnek, köztük a világranglistán hetedik Boczkó Gábornak nem kellett vívnia a keddi selejtezőben, a többiek 29 csoportban igyekeztek minél több győzelmet aratni, ezáltal pedig megspórolni maguknak a további asszókat.

Két hazai párbajtőrözőnek, Szényi Péternek és Rédli Andrásnak maximálisan sikerült az első szakasz, mindketten valamennyi – öt, illetve hat – ellenfelüket legyőzték, így ők csatlakoztak a kiemeltekhez. Szényinek és Rédlinek is akadt kiélezett párharca, de mindketten jól jöttek ki belőle. Előbbi 4-4-es állásnál vitte be a döntő tust a belga Robert van Cleemput ellen, utóbbi pedig akció nélküli asszó végén, a hosszabbításban harcolta ki a győzelmet a spanyol Yulen Pereirával szemben.

redliandras01_mti_fi

Imre Géza négy csoportmérkőzést nyert, kettőt elvesztett, így rá még két asszó várt. Első ellenfelén, az azeri Kanan Alijeven magabiztosan jutott túl a pást köré tömörülő magyar szurkolók – köztük felesége, az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok kézilabdázó Kökény Beatrix és gyermekeik – örömére. Az elején gyorsan vezetést szerzett, majd “tisztes” távolságban tartotta riválisát, aki ugyan időnként felpörgött és közelebb zárkózott, de végül négy tussal, 15-11-re kikapott.

A második párharcban a venezuelai Kelvin Canas volt Imre ellenfele. A magyar vívó “ledarálta” ellenfelét, a háromszor háromperces vívóidő első harmadát sem használta fel, 2:24 perc alatt 15-5-re nyert és így feliratkozott a 64-es táblára. “Éreztem, hogy jól megy. Be akartam fejezni a szünet előtt, nehogy az edzője beleszóljon és valami taktikát találjon ki neki. Zavartam őt a páston, ő meg rendes volt, nem szúrt bele. Az is segített, hogy az asszó előtt Somfai Petivel megbeszéltük, mit kell csinálnom” – mondta Imre Géza.

Egy búcsúzó magyar női kardban

A négy magyar induló közül három biztosította helyét a 64-es táblán a női kardozók egyéni versenyében a budapesti vívó-világbajnokságon. Márton Anna, Benkó Réka és Várhelyi Anna ott lehet a pénteki folytatásban, Varga Dóra viszont nem.

A keddi selejtezőben Márton remekül vívott, mind az öt ellenfelét legyőzte csoportjában, az egész mezőnyben a harmadik legjobb eredményt produkálta, ezzel azonnal felkerült a főtáblára. Benkó és Várhelyi négy asszóban győzött, kettőt pedig elveszített, de végül ez is elég volt ahhoz, hogy újabb – már egyenes kieséses – párharc nélkül csatlakozzon a legjobbak mezőnyéhez.

benkoreka01_mti_fi

Varga viszont 2/3-as mutatóval zárta az első szakaszt – amelyben öt tusra vívnak a versenyzők -, így rá még egy összecsapás várt Csang Hszüe-csiannal. A kínai kardozó kezdett bátrabban, gyorsan két-három találatnyi előnyt szedett össze, és aztán már nem is engedte ki kezéből a vezetést. A magyar vívó is magára talált menet közben, 10-11-nél felcsillant a remény, hogy esetleg fordíthat, de az utolsó négy tust megint a kínai adta. Varga az asszó során nem igazán érezte a távolságot, bizonytalanságát pedig ellenfele kihasználta, így ő folytathatja majd szereplését a főtáblán.

A női kardozók versenyében 109-en indultak. A 64-es táblára felkerült vívók pénteken küzdenek a helyezésekért és az érmekért.

Kedden még a férfi párbajtőrözők és tőrözők selejtezőit rendezik meg a SYMA Csarnokban.

Korábban:

A kardozók már el is kezdték csoportasszóikat a SYMA Csarnokban. A hazai színeket Benkó Réka, Márton Anna, Varga Dóra és Várhelyi Anna képviseli. Az előcsatározás 14 csoportban zajlik. A mezőny a kiemeltekkel együtt 109 fős.

benkoreka02_mti_fi

Késő délelőtt kezdenek a párbajtőrözők három magyarral a programban. Boczkó Gábor a világranglistán elfoglalt hetedik helyének köszönhetően kiemelt, azaz csütörtökön vív majd először. Imre Gézára, Rédli Andrásra és Szényi Péterre azonban már kedden is komoly feladat vár. A vb legnagyobb – ezúttal 216 vívó alkotta mezőnyét – most is, mint rendszerint ez a szakág adja. 29 csoportban zajlanak majd a mérkőzések, s a továbbjutók jelentős részére további asszók is várnak a főtábláig vezető úton.

Késő délután veszik birtokukba a csarnokot a tőrözők. Mind a négy magyarnak, Gátai Róbertnek, Szabados Gábornak, Szabados Kristófnak és Széki Bencének is pástra kell lépnie. A 129 fős mezőnyből a 16 legjobb itt is kiemelt, a maradék mezőny pedig 17 csoportban kezdi majd meg a küzdelmeket.

Sport

Tisza-parti rangadó vár a Szeged-Csanád GA-ra

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Joao Janeiro csapata vasárnap 17 órakor a Szolnokot fogadja a Szent Gellért Fórumban.

Tovább olvasom

Közélet

Márciusban elkezdődik az új atlétikai centrum építése

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Március végén elkezdődhet az új atlétikai centrum építése az SZVSE-pályán, a beruházás várhatóan még idén megvalósul.

Tovább olvasom

Sport

Az éllovas ellen kezdi a tavaszt az FK Szeged

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szombaton 14 órakor az Apátfalvát fogadja a szurkolók csapata.

Tovább olvasom

Aktuál