Világjátékok: Petrovics Máté aranyérmes maratoni kajak-kenuban!

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

petrovicsmate_szveTaroltak a magyar maratoni kajakosok Caliban a Világjátékokon: a szegedi versenyzőn kívül Csay Renáta is aranyat nyert, a kenus Kiss Tamás pedig második lett.

Az EDF DÉMÁSZ Szegedi VE Európa-bajnoki és Universiade bronzérmes maratonistája a Világjátékok honlapjának tájékoztatása szerint kajak egyesben előfutamát megnyerve a legjobb idővel került a fináléba, ahol 44:15.366-os időeredményével csaknem 20 másodpercet vert a második helyen befutó portugál Alfredo Fariára. Petrovics Máté számára egyébként ismeretlen volt a mezőny előzetesen, csak a helyszínen derült ki, milyen ellenfelekkel kell felvennie a versenyt. Érdekesség, hogy a sportoló édesapja, Petrovics Kálmán, a szegedi sportegyesület igazgatója 1990-ben ugyancsak egyesben volt a maratoni táv világbajnoka.

Petrovicsot megelőzően Csay Renáta révén született meg a Világjátékok magyar küldöttségének második aranya, továbbá a Szegedi Tudományegyetemen tanuló Kiszli Vandának és a kenus Kiss Tamásnak köszönhetően újabb két ezüstérmet is szereztek versenyzőink a Caliban a csütörtök este folyamán. A női mezőnyben a győri Csay több mint fél perccel volt gyorsabb az ezüstérmes Kiszlinél, míg Kiss Tamást meggyőző fölénnyel győzte le a németek versenyzője, Yul Öltze.

Kiss Tamás egyébként remek sorozatot produkál, hiszen néhány héttel ezelőtt a kazanyi universiadén tudott diadalmaskodni C-1 1000 méteren – jegyzi meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség weboldala a hír kapcsán.

Pénteken a párosok küzdelmeiben a távon sokszoros világbajnok Györe Attila Kövér Mártonnal duóban térdel hajóba, női kettesben Csay Renáta Bara Alexandrával párban vág neki a távnak, míg a kajak kettesek fináléjában a Noé testvérek, Milán és Bálint ül rajthoz.

Ötödik az íjász Kakas István

Kakas István ötödik lett a csupaszíj kategóriában a Caliban zajló Világjátékokon. A nem olimpiai sportágak sajtószolgálatának tájékoztatása szerint Kakas a negyedik helyről várta a szerdai napot. A mért távról leadott lövései azonban nem sikerültek annyira jól, mint a méretlenek, ezért bár közel volt a négyes döntő, meg kellett elégednie az 5. hellyel. Gajdos Csaba Márk, a másik magyar íjász, az olimpiai versenyszámban indult, és ott 10. lett.

A nem olimpiai sportágak legnagyobb nemzetközi eseménye pénteken kezdődött, száz ország versenyzői vesznek részt rajta. Az augusztus 5-ig tartó seregszemlén Magyarországot 12 sportágban 58 sportoló képviseli. A küldöttség a csütörtök estét megelőzően egy-egy arany- és ezüstérmet szerzett: a búvárúszó Székely Lilla lett első, míg a szegedi szumós Kalmár István második.

Előző sztori

Vízilabda: Szivós-bombák, Nagy-bravúrok, vb-döntőben Magyarország!

Következő sztori

Amorf piros pad és vertikális kert – megújítanák a Fekete Ház melletti névtelen teret