Sport

Úszás: Gyurta világbajnok, Kapás, Hosszú és Cseh döntőben (FRISSÜL!) + FOTÓK

Úszás: Gyurta világbajnok, Kapás, Hosszú és Cseh döntőben (FRISSÜL!) + FOTÓK

2013. augusztus 2., péntek
Úszás: Gyurta világbajnok, Kapás, Hosszú és Cseh döntőben (FRISSÜL!) + FOTÓK
Gyurta Dániel

Gyurta Dániel a 200 méteres mellúszásban sorozatban harmadszor győzött, a női vízilabda-válogatott pedig megnyerte helyosztóját, így a harmadik helyen zárta a tornát.

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Gyurta a londoni játékokon elért 2:07.28 perces saját legjobbját - amely akkor világcsúcs volt - megjavítva, 2:07.23 perces világbajnoki, egyben Európa-rekorddal győzött ismét, a 2009-es római és a 2011-es sanghaji világbajnokságon aratott diadalát megismételve. Gyurta a magyar úszócsapat harmadik barcelonai érmét, egyben a magyar úszósport 22. vb-aranyát gyűjtötte be.

Sikeres volt a pénteki nap a női vízilabdázók számára is

, akik a kiélezett küzdelemben elveszített elődöntő után ismét jó játékkal rukkoltak ki, s az orosz együttest 10-8-ra legyőzve bronzérmesek lettek. Ezzel eldőlt, hogy a barcelonai vb-n mindkét vízilabdacsapat dobogóra állhat, mivel a férfiak előzőleg döntőbe jutottak. Hasonló siker legutóbb 2005-ben fordult elő. Úszásban Gyurta mellett további öt magyar volt érdekelt a péntek esti elődöntős-döntős programban. Cseh László 100 méter pillangón az ötödik legjobb idővel (51.61 mp), a katalán fővárosban 200 vegyesen arany-, 200 pillangón bronzérmes Hosszú Katinka pedig 200 háton a hatodik legjobb eredménnyel (2:08.97 p) jutott a szombati döntőbe. Ugyanez nem sikerült 200 háton Verrasztó Evelynnek (2:11.83) és Takács Krisztiánnak 50 méter gyorson (22.28). Mindketten a 16. helyen zártak. Bernek Péter 200 méter háton már a döntőben szerepelt, és 1:58.26 perces idővel nyolcadik lett.

Aranyérmes Gyurta Dániel 200 méter mellen

Gyurta Dániel

Címét megvédve aranyérmet nyert Gyurta Dániel 200 méteres mellúszásban pénteken, a barcelonai vizes világbajnokságon. A szám olimpiai, világ- és Európa-bajnoka a londoni játékokon elért 2:07.28 perces saját legjobbját - amely akkor világcsúcs volt - megjavítva, 2:07.23 perces világbajnoki, egyben Európa-rekorddal győzött ismét, sorozatban harmadik világbajnoki címét begyűjtve ebben a számban. Mostani sikerét megelőzően a 2009-es római és a 2011-es sanghaji világbajnokságon győzött. Az Újpest úszója az első százon a mezőnnyel haladt, 50-nél harmadikként, 100-nál pedig csak hetedikként fordult, de a harmadik hossz elején már az élen tempózott, az utolsó 50-en pedig állva hagyta a teljes döntős mezőnyt. Nagy fölénnyel végzett az élen, ezzel a magyar úszósport 22. vb-aranyát gyűjtötte be. "Széchy Tamás azt mondta, győztes csapaton nem illik változtatni. Ez az én pályafutásomra különösen igaz, és most gondolok az edzőimre, Széles Sándorra, Kovácshegyi Ferencre és Virth Balázsra - mondta Gyurta. - Engem sokszor leírtak, de sokszor tudtunk bizonyítani közösen. A mi munkánk ötödik éve gyümölcsöző. A riói olimpiára gőzerővel készülök." A barcelonai úszó vb-n Gyurtáé volt a harmadik magyar érem és a második arany: előzőleg Hosszú Katinka nyert 200 vegyesen és harmadik lett 200 pillangón.

Férfi 200 m mellúszás, világbajnok:

Gyurta Dániel 2:07.23 p 2. Marco Koch (Németország) 2:08.54 3. Matti Mattsson (Finnország) 2:08.95

Cseh László országos csúccsal döntős

Cseh László az ötödik legjobb idővel bejutott a döntőbe 100 méter pillangón a barcelonai vizes világbajnokság úszóversenyeinek pénteki versenynapján. Cseh a számára csalódást jelentő, érem helyett ötödik helyet hozó csütörtöki 200-as vegyesdöntő után 100 pillangón délelőtt is jól úszott, 51.89 másodperccel nem sokkal maradt el 51.77-es országos csúcsától, aztán a délutáni elődöntőben megjavította.

Cseh László

A legjobb 16 között a második futamban szerepelt. Rajtja nem sikerült igazán jól, de fokozatosan zárkózott fel, s nagy hajrával negyedikként csapott a célba 51.61-es idővel. Futamában ugyan hárman is előtte végeztek, de az előző nyolcasban csak egy úszó volt nála gyorsabb, így készülhet a szombati fináléra. "A magyar rekordnak örülök, de ez a mezőny erősebbnek tűnik, mint a londoni olimpiáé. Pörgetni nem tudtam úgy, mint a többiek, viszont nem fáradtam el, holnap a döntőben még tovább szeretném javítani a csúcsot" - mondta Cseh László.

Takács Krisztián nem jutott döntőbe 50 méter gyorson

Takács Krisztián nem jutott döntőbe az 50 méteres gyorsúszásban a barcelonai vizes világbajnokságon. A szám országos csúcstartója (21.42 mp) a délutáni elődöntőben a második futamba került. A rajtja nem sikerült jól, s később sem tudott előrébb lépni, nyolcadikként végzett 22.28-cal, vagyis délelőtti 22.01-es, egyébként idei legjobb eredményétől jócskán elmaradt. "Már a startnál tudtam, hogy vége a versenyemnek, mivel beakadt a kezem. Nagyon csalódott vagyok..." - mondta Takács, akinek teljesítménye a 16. helyhez volt elég.

Hosszú Katinka

Hosszú Katinka döntős 200 méter háton

A katalán fővárosban 200 vegyesen arany-, 200 pillangón bronzérmes Hosszú a délelőtti 2:08.93 perces egyéni csúcsától alig elmaradva, 2:08.97-tel negyedikként csapott a célba délutáni elődöntős futamában, s ideje összesítésben a hatodik legjobb volt. "A rajtnál a falról lecsúszott a lábam, emiatt az első ötven nehéz volt, ezáltal pedig az egész verseny is nehéz lett. Fura, de még tanulnom kell ezt a technikát, amit a már gyakorlott hátúszók mind tudnak" - mondta Hosszú. Verrasztó honfitársával ellentétben nem tudta legalább megismételni délelőtti 2:10.86-os produkcióját, az első elődöntős futamban nyolcadik lett 2:11.83-mal, ezzel a 16. helyen végzett. "Úsztam három elődöntőt, s megyek haza. Ez rémes volt, alig haladtam a végén. Rossz volt az egész" - értékelte teljesítményét Verrasztó.

Bernek Péter

Bernek Péter nyolcadik 200 méter háton

Nyolcadik helyen végzett Bernek Péter 200 méter hátúszásban a barcelonai vizes világbajnokság pénteki versenynapján. Az ifjúsági olimpiai bajnok, aki a csütörtöki előfutamban 1:57.20 percet, az aznap délutáni elődöntőben pedig 1:57.37-et úszott, 1:58.26-tal zárt a pénteki döntőben úgy, hogy végig a mezőny második felében tempózott. "El vagyok keseredve, nem értem, miért nem megy az úszás. Inkább javítottam volna egyéni csúcsot, s ne lettem volna döntős..." - mondta Bernek a finálét követően. A fináléba a nyolcadik eredménnyel jutott be, így végső helyezése gyakorlatilag a papírforma érvényesülése volt, s ha 1:55.88-as országos csúcsát megközelíti, akkor is csak egy hellyel végzett volna előrébb. A számot az amerikai Ryan Lochte nyerte.

Férfi 200 m hátúszás, világbajnok:

Ryan Lochte (Egyesült Államok) 1:53.79 p 2. Radoslaw Kawecki (Lengyelország) 1:54.24 3. Tyler Clary (Egyesült Államok) 1:54.64 ...8. Bernek Péter 1:58.26

Péntek délelőtt:

Négy számban hat magyar állt rajthoz a barcelonai vizes világbajnokság úszóprogramjának hatodik versenynapján, és öten továbbjutottak: Takács Krisztián 50 méter gyorson, Cseh László 100 m pillangón, Hosszú Katinka és Verrasztó Evelyn 200 m háton, Kapás Boglárka pedig 800 m gyorson.

Cseh László

Nem került be ugyanakkor a legjobb 16 közé Pulai Bence 100 m pillangón, ahol 52.98 másodperccel a 24. lett. Nyitányképpen Takács Krisztián az egy uszodahossznyi gyorstávon nyolcadikként lépett tovább a 106 (!) induló közül: "Nagyon jólesett az úszás, pedig mindig tartok a reggeli versenyektől" - összegzett az MTI tudósítójának. "Ezúttal minden rendben volt, a rajtom is sikerült, friss voltam, s éppen úgy 22.01-gyel értem célba, mint a tavalyi, londoni olimpián délután. Vagyis bizakodva várom a mai folytatást." Cseh László a számára csalódást jelentő, érem helyett ötödik helyet hozott csütörtöki 200-as vegyesdöntő után pénteken már felszabadultabban nyilatkozott a 100 m pillangó selejtezőjét követően, ami érthető is: 51.89 másodperces idejével a harmadik legjobbként jutott tovább. "Ez most jól ment, jól is éreztem magam, ilyen az, amikor nem félek... Az időnek is nagyon örülök, nem sokkal maradtam el 51.77-es országos csúcsomtól. De nem akarom elkiabálni, már csak azért sem, mert még nem vagyok annyira gyors, mint a sprinterek" - mondta Cseh. Az ugyanitt összesítésben 24. Pulai Bence okkal kesergett: "Nem sikerült, s nem tudom, hogy miért nem. Azt hittem, jobb leszek, de hát ez már egy ilyen év..." A nők 200 méteres hátúszó selejtezőiben mindkét magyar helytállt, Hosszú Katinka egyenesen remekelt a számára idegenebb terepen. Egyfelől csaknem egy másodpercet javított saját legjobbján, másfelől a 2:08.93 perces teljesítmény az ötödik legjobbnak bizonyult a mezőnyben. "Nagyon örülök az új egyéni csúcsomnak - mondta a Barcelonában 200 méter vegyesen világbajnok, 200 m pillangón pedig bronzérmes Hosszú. - Úgy érzem, sőt biztos vagyok benne, hogy még maradt is tartalék estére." Verrasztó Evelyn, aki 2:10.86-tal tizenkettedikként ért célba, a továbbjutásával elégedett volt, de akadt felpanaszolni valója is: "Átkozottul nehéz volt, még most is ég a tüdőm. Kettő tízen belül akartam úszni, de végül is a fontosabb az, hogy ott vagyok a tizenhat között. Este megpróbálok még gyorsabb lenni." Az úszómatinét Kapás Boglárka zárta 800 m gyorson, kitűnően. A katalán fővárosban 400-on világbajnoki ötödik, 1500 gyorson pedig vb-hetedik magyar legerősebb számában 8:25.26 perccel az ötödik időt produkálva lett biztos tagja a szombati döntő nyolcas mezőnyének. "Meg akartam nyerni a futamomat, már csak azért is, mert az enyém volt a leggyengébb, tehát nagyon kellett a megfelelő iram, s a jó idő a továbbjutáshoz. Bár elfáradtam, elégedett is vagyok, mert ennél Londonban, amikor olimpiai hatodik lettem, bő egy másodperccel úsztam csak jobbat. Holnap este ennek az időnek a megjavítása, tehát új országos csúcs a cél" - nyilatkozta Kapás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.