/

Tömörkény István is a szegedi halászlé mellett kapott ihletet + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

SZS20130826_somogyi_konyvtar_a_halfozo_fesztivalon_004A jövő hét végén már javában rotyogó halászlétől illatozik a Tisza-part a XVII. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál gasztronómiai rendezvénye miatt. Aki a kulináris élvezeteken túl kulturális éhségét kívánja csillapítani, látogasson el a Somogyi-könyvtár első emeleti kiállítóterébe egy időutazásért.

A Somogyi-könyvtár már ötödik éve visszatérő vendége a Nemzetközi Tiszai Halfesztiválnak. Csakúgy mint az elmúlt években, idén is gazdag helyismereti gyűjteményükben kutakodtak, hogy fotókon és hagyatéktárgyakon keresztül mutathassák be az érdeklődőknek a „halas-paprikás” Szegedet.

Somogyi Szilvia könyvtáros a SZEGEDma.hu-nak bemutatta, mi mindennel készülnek a szeptember 2-től 7-ig tartó „Bográcsolás a vízparton, készül a halászlé” című kiállításukra. Az öt felállított tároló egyikében Bartos László fekete-fehér fotóin a nyüzsgő Tisza-partból láthatunk részleteket: megelevenedik előttünk a Rudolf téri (ma Roosevelt tér) hal- és terménypiac, valamint a Valéria téri paprikapiac is. Megszemlélhetjük az utasokat szállótó kisvasút egy állomási pillanatát, de részesei lehetünk a büszke halász örömének is, aki óriásharcát fogott a folyóból.

A fotósorozatok mellett Frank Sándor, a Roosevelt téri halászcsárda mesterszakácsa is hozzájárult a kiállításhoz, gyűjteményéből Szénási János hódmezővásárhelyi fazekasmester halas tálalóedényeit, valamint egy paprika emblémával ellátott régi fűszertartót tár fel a nézelődők előtt. A felújított csárda egyéb meglepetéseket is tartogat, Illés Tibor a pincétől a padlásig végigfotózta az épületet. Képanyaga szintén a Somogyi-könyvtárban lesz látogatható.

SZS20130826_somogyi_konyvtar_a_halfozo_fesztivalon_003

Somogyi Szilvia és csapata a régi halászcsárdákról sem feledkezett meg: a Rudolf téri Fülöp csárdát, a Hungáriát, valamint Ónozó Poldi vendéglőjét (mai Sellőház helyén) is górcső alá veszik. Utóbbiba Tömörkény István is szívesen betért, hogy egy finom ebéd mellett gyűjtsön ihletet írásaihoz. A Fülöp csárdát fénykorában az idegenforgalmi kiadványok is ajánlották, tábláján pedig a következő jópofa felirat volt olvasható: „Legjobb hal a bor, abbá nincsen szálka”.

„Idén is lesz egy öt kérdést tartalmazó kvízünk a kiállítás anyagával kapcsolatban. A helyes megfejtők halászléjegyet nyerhetnek, amit szombaton és vasárnap válthatnak be a Tisza-parti rendezvényen. Ilyenkor minden évben több százan játszanak velünk, és látogatnak meg minket a könyvárban” – tudtuk meg a könyvtárostól.

Gaál Bernadett

no images were found

Előző sztori

Szentírások nyomában a biblikus konferencián + FOTÓK

Következő sztori

Szerb-magyar etnikai konfliktusok gyermekszemmel + FOTÓK