Szerdai programajánló: Kappadókia és metál + VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

agorphosEgy villanásnyi Kappadókia címmel tartanak diavetítéses előadást a SZAB-székházban, míg a club Noirban két metál banda lép fel, a francia  Agorphos és a szegedi Scorched Earth.

Egy villanásnyi Kappadókia 18 órakor az MTA SZAB-Székházban. „Már 8 ezer éve is emberek éltek itt. Perzsa, makedón, római, bizánci, arab és török birodalmakhoz is tartozott, s hordozza mindegyik emlékét. Ugyanakkor összetéveszthetetlenül önmaga ez a páratlan földdarab. Bizarr geológiai képződmények és az európai meg az ázsiai kultúrtörténet parádés egyvelege. Állsz egy kietlen síkságon, és nem hiszed el, hogy alattad 6-8000 fős városok vannak a föld alatt utcákkal, boltokkal, műhelyekkel, templomokkal és temetőkkel. Majd másfél ezer esztendővel ezelőtt építették. Nem egyet – tucatnyit. Ballagsz egy mohamedán ország kellős közepén, ahol több mint száz keresztény templomot kereshetnél fel röpke 1-2 óra alatt. Bár híveik már több száz éve messze járnak, imáik ott lebegnek a kövek között. Csak fel kell hozzájuk mászni a meredek sziklákon. Ülsz a naplementében, és nézed a rózsaszín, fehér meg barna fodrokat, csipkéket és tornyokat, ezt a hatalmas kőbefagyott csodát. Néha nem hiszed el olyan fura, ugyanakkor elbűvölő. Egy villanásnyi Kappadókia” – olvasható a leírásban. Akik pedig visszaemlékeznek minderre egy diavetítés kíséretében: Kovács Gyöngyvér, Kovácsné Miseta Rozália és Kovács Balázs.

Lukács Béla válogat kedvenc zenéiből 19 órától a Millenniumi Kávéház teraszán.

A Club Noirban 21 órától a francia Agorphos, majd a szegedi illetőségű Scorched Earth koncertezik. Az Agorphos 2010 áprilisában alakult meg Riomban. A black metál formáció rövid zenei kísérletezgetés után két éve felvett egy ötszámos lemezt, amit egy újabb maxi követett tavaly májusban. A szegedi tagjai: Csala Róbert – gitár; Molnár Szabolcs – basszusgitár; Csíki Balázs – gitár és Baracsi Gellért – dob.

http://www.youtube.com/watch?v=qIIupoGiZIk

Folyamatos kiállítások, programok:

Kétszáz éve élt emberek sorsát mutatja be a Fekete Ház legújabb tárlata, amely a múmiakutatás érdekes és rejtélyes világába kalauzolja el a látogatókat a váci leletegyüttes segítségével. A „Rejtélyek, sorsok, múmiák” című tárlaton a váci Fehérek templomának rejtett kriptájában felfedezett természetes úton mumifikálódott testeket láthat a nagyközönség. Egy felújítás során, 1994-ben bukkantak rá Vácott arra az elfeledett kriptára, mely az 1674-1838 között élt váci polgárok temetkezési helyéül szolgált. A megtalált 265 múmia közül 166 személyt azonosítottak a szakemberek, a fennmaradó 99 kilétét mind a mai napig homály fedi. A tárlatról bővebben itt olvashat!

mumia_kiallitas_megnyito02_gs

A Cimélia – könyvkincsek Régi és ritka könyvek a Somogyi-könyvtár gyűjteményében tárlat október 9-éig látogatható. 2013 a könyvtár számára kétszeresen is jubileumi év: 125 éve halt meg az alapító, Somogyi Károly és 130 éve, 1883. október 16-án nyitotta meg Ferenc József a Somogyi-könyvtárt. Az ünnepi év kiállítása válogatás a Somogyi-könyvtár egyedi ritkaságaiból, Magyarországon unikális és Európában is csak néhány példányban ismert, fennmaradt kötetekből. A kiállítást a kötetek művészi illusztrációinak nagyméretű, poszter-reprodukciói egészítik ki, mintegy tagolják a tárlat egyes fejezeteit.

gardonyi_kiallitas_tarlo

Gárdonyi, a szegedi párbajhős – 150 éve született az Egri csillagok írója, rá emlékezik egy tárlattal a Somogyi-könyvtár. Szegedi éveinek fontosabb eseményeit mutatja be az író születésének 150. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás a Somogyi-könyvtár második emeleti kölcsönzőjében. A tanítást újságírásra cserélő Gárdonyi 1888-ban lett előbb a kormánypárti Szegedi Híradó, majd a független Szegedi Napló munkatársa. Az egyébként visszavonultan élő fiatalember vérmérsékletét jelzi, hogy mindössze hároméves szegedi pályafutása alatt kétszer vívott kardpárbajt, s mindkét eset hírlapírói működésével volt összefüggésben. Az augusztus 1-29-ig megtekinthető kiállítás korabeli újságok, élclapok, fotók és helyismereti dokumentumok segítségével idézi föl Gárdonyi nevezetes afférjainak történetét.

Pop-art szemüvegének torzított lencséjén keresztül láttatja velünk a média mindennapos szereplőit DrMáriás, a Tudósok zenekar frontembere. Cicciolina, Putyin, Horn Gyula és Orbán Viktor is felkerült a falra a Kass Galériában nyílt tárlaton. A Tudósok “avantgárd-punk” stílusához illő kiállítást mutatott be vasárnap délután a zenekar frontembere, DrMáriás Szegeden. “Jaj, de várom már a választásokat!” címmel a THEALTER fesztivál egyik programjaként nyílt tárlaton közszereplők nem közönséges képeit tekinthetjük meg. Színes, pop-art és szoc-art jellegű karikatúráin a művész beléjük égetett attribútumaik alapján fordította ki magukból a szereplőket: Vlagyimir Putyin orosz elnök az USA ikonikus szabadságszobrának koronájában, Cicciolina öregen és ráncosan, Zámbó Jimmy pedig női testben látható. A kiállításról bővebben ITT olvashat.

drmarias10_ia

Madách Imre/Kass János néven újjászületett a Kass Galéria állandó kiállítása, mely a Kossuth-díjas grafikus, szobrász, bélyegtervezőnek állít emléket. Az újjászületett kiállítás gerincét két dráma, Az ember tragédiája és a Mózes illusztrációi adják. Közel ötven remekművet tekinthetnek meg az érdeklődők, illetve különböző vázlatokat és bélyegeket is láthat a nagyközönség a művész nevét viselő galériában. További részleteket ITT olvashat.

SZS20130704_kass_janos_kiallitas_megnyito_001

A vásárhelyi művész, Tornyai János alföldi tájképeiből nyílt kiállítás a Reök-palotában. A kiállítás elsősorban az 1910-es években készült lírai, dinamikus tájképeiből nyújt válogatást. A vásárhelyi festészet legjelesebb alakjának, Tornyai Jánosnak több mint ötven alkotását láthatják a Reök látogatói. Zömében egy szegedi magángyűjteményből érkezett a kiállítás anyaga, így a közönség olyan festményeket láthat a kiállítótermekben, melyeket korábban sehol nem volt lehetősége megtekinteni. A tárlat pár darabja a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum tulajdona. Tornyai festészetében jelentős szerepet kapott 1910-től az alföldi táj mint téma, a művész tájértelmezésében a lírai hang dominál, így a mondanivaló fő hordozója a színvilág, amely egyszersmind az érzelmi viharok megjelenítője is. A Munkácsy-féle alföldi realizmust írta felül ezzel a lírai, dinamikus festészettel. Alkotásaiban ötvözte az alföldi piktúra nemes hagyományait és a modernizmust, viszont csak szűkebb pátriája, Hódmezővásárhely érdekelte igazán. Néhány ecsetvonással erősen drámai töltetű tájábrázolást volt képes vászonra vetni. A tárlat szeptember 1-ig látogatható.

tornyai

A groteszk nagymesterének életét mutatja be szokatlan formában a Fekete ház új tárlata: az Örkény István emlékkiállítás dobozlabirintussal, a szerző saját hangját hallató telefonfülkével és egyedi installációs megoldásokkal várja a látogatókat. A kiállítás első fele hagyományos formában, eredeti dokumentumokon, személyes tárgyakon, relikviákon és kéziratokon keresztül ismerteti az író életét. A tárlat második fele – ahová egy trükkös ajtón keresztül léphetnek be a látogatók – interaktív elemek segítségével mutatja be Örkény kultikus műveit. A Tóték világát a doboztenger és egy kerti vécé jeleníti meg, mely az Isten hozta, őrnagy úr! című filmadaptáció részleteit vetíti. Az egypercesek a kartondobozokon jelennek meg szokatlan formában és helyeken, az Örkényre oly jellemző könnyedséggel.

Fodor Anna babagyűjteménye augusztus 31-éig tekinthető meg a Szent-Györgyi Albert Agórában. Látogatható: hétfőtől-péntekig 8 és 20 óra között, míg szombaton 8-tól 17 óráig.

benczur_kiallitas04_gs

Benczúr, a festőfejedelem címmel nyílt tárlat a Móra Ferenc Múzeumban. A tárlaton több mint harminc festményt és grafikát mutatnak be a magyar historikus festészet kiemelkedő alakjának munkásságából. Az alkotások egy része Nyíregyházáról érkezett, az ottani múzeum egész komoly Benczúr-kollekcióval rendelkezik. A szegedi kultúrpalota három Benczúr-festményt birtokol, az egyik Tisza Kálmánt, a másik Tisza Lajost ábrázolja, a harmadik pedig egy vázlat Mátyás megkoronázásáról. Az első két műalkotás letétben a városházán található, ott csodálhatták meg eddig a látogatók vagy az ott dolgozók. A kiállításra most visszakérik a képeket, hogy a többi Benczúr-művel közösen láthassa ezeket is a közönség. A kiállítás december 15-éig látogatható.

Az erdélyi születésű, Budapesten élő és alkotó Henter Csaba festőművész Lépcsők című tárlatát augusztus 26-áig tekinthetik meg az érdeklődők, hétköznapokon 10-től 18 óráig az EDF Galériában, a Klauzál téren.

osemberkiallitas18_gs

Őskőkori invázió indult a szegedi Móra Ferenc Múzeumban: 100 négyzetméteres barlangfolyosóval, Frédi és Béni autójával, ősember-arcrekonstrukciókkal és több millió éves állatcsontokkal. A tárlat az őskőkori állatvilágot is bemutatja: az eredeti gyapjas orrszarvú, barlangi hiéna, mamut, valamint ősbölény csontokon túl az állatok a falakon is megjelennek. Az élethű, méretarányosan felfestett kép mellett állva bárki lemérheti, hogy egy barlangi medvéhez vagy éppen egy mamuthoz képest mekkora a magassága. További információkat ITT olvashat az október 25-éig látogatható kiállításról.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Szerdán előfordulhat felhőszakadás Csongrádban is

Következő sztori

Szentírások nyomában a biblikus konferencián + FOTÓK