Közélet

Halászlé és nótaszó színesítette a Szent István-népünnepélyt a Sárgán + FOTÓK

Halászlé és nótaszó színesítette a Szent István-népünnepélyt a Sárgán + FOTÓK

2013. augusztus 20., kedd
Halászlé és nótaszó színesítette a Szent István-népünnepélyt a Sárgán + FOTÓK
augusztus20_fozoverseny08_gs

Hagyományosan halászléfőző találkozót hirdettek a Sárgára Szent István napján, amire idén több mint kétszáz csapat nevezett. A Tisza és a finom étkek ezúttal is több ezer embert vonzottak.

Tápé, Petőfitelep, Baktó és a Tömörkény István Üdülőtársulat közös rendezvénye idén is több mint kétezer embert vonzott a Sárgára, ahol családok és baráti társaságok főzték az ízletesebbnél ízletesebb halászlevet, és sütötték tárcsán a halakat. „Ahol a folyók összetartanak – Mi is tartsunk össze! Ez a mottója a rendezvénynek, s ez ki is fejezi a lényegét, hiszen augusztus 20-án itt összegyűlünk, s a szegediek hagyományos ételével, halászlével ünneplünk” – fogalmazott

Kohári Nándor

Fidesz-KDNP önkormányzati képviselő, főszervező. Sinkó Zoltánék már 5-6 éve minden alkalommal részt vesznek a halászléfőző versenyen, szerinte az a titka a jó hallének, hogy többféle halat kell beletenni. Makói vöröshagyma is került a bográcsukba, s mint megtudtuk, nem sajnálták a fűszereket sem. A tápéi

Polonkai Sándor

szerint a Tiszából rendkívül jó halat lehet fogni a Maros-torkolatnál. „Mi mindig filézzük a halat, és haltejet, ikrát is teszünk bele, ez adja az igazi hallé alapját” – részletezte. A SZEGEDma.hu-nak elmondta, az unokaöccse halászlevét is megkóstolja természetesen, s mint minden alkalommal, az építő kritika ezúttal sem maradhat el. Polonkai főztje az előző években már bizonyított, volt, amikor az első helyezést ért el.

augusztus20_fozoverseny17_gs

A zsűrinek ezúttal sem volt könnyű dolga, hiszen több mint kétszáz halászlé és halpaprikás közül kellett kiválasztaniuk a legjobbakat. „Nagyon vegyes a felhozatal, elképesztően jó halleveket is kóstoltam, s kimondottan jó egyedi elgondolások is születtek. Vannak sajnos olyanok is, akik túlzásba viszik a fűszerezést, akadt olyan induló, aki még borsot is tett bele” – nyilatkozta portálunknak

Rapcsányi Ferenc

, a Hansági Ferenc Oktatási Alapítvány titkára. Pedig a szakember szerint nem kell sok minden a kiváló halászléhez, hagyma, só és paprika, ennyi az egész. Természetesen a bajai halászlevek között is találtak a zsűri tagjai kiválóakat, és halgombócos is került az asztalra. Külön pontozták az ízt, a színt, a halászlevek állagát, valamint egy egyéb kategóriában az összbenyomást. A VIII. Tisza-parti Szent István Népünnepély a finom étkek mellett az önfeledt kikapcsolódásról is szólt, horgászversenyt is hirdettek, a gyermekeket kézműves foglalkozások várták, míg a rock történet remekeit Dr. Rock, vagyis Plesi prezentálta. Fellépett többek között a Ruzsa Sándor Népdalkör és Citerazenekar, és örökzöld dallamok csendültek fel a Dél-alföldi Harmonika Klub tagjainak jóvoltából.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.