/

Halászlé és nótaszó színesítette a Szent István-népünnepélyt a Sárgán + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

augusztus20_fozoverseny08_gsHagyományosan halászléfőző találkozót hirdettek a Sárgára Szent István napján, amire idén több mint kétszáz csapat nevezett. A Tisza és a finom étkek ezúttal is több ezer embert vonzottak.

Tápé, Petőfitelep, Baktó és a Tömörkény István Üdülőtársulat közös rendezvénye idén is több mint kétezer embert vonzott a Sárgára, ahol családok és baráti társaságok főzték az ízletesebbnél ízletesebb halászlevet, és sütötték tárcsán a halakat. „Ahol a folyók összetartanak – Mi is tartsunk össze! Ez a mottója a rendezvénynek, s ez ki is fejezi a lényegét, hiszen augusztus 20-án itt összegyűlünk, s a szegediek hagyományos ételével, halászlével ünneplünk” – fogalmazott Kohári Nándor Fidesz-KDNP önkormányzati képviselő, főszervező.

Sinkó Zoltánék már 5-6 éve minden alkalommal részt vesznek a halászléfőző versenyen, szerinte az a titka a jó hallének, hogy többféle halat kell beletenni. Makói vöröshagyma is került a bográcsukba, s mint megtudtuk, nem sajnálták a fűszereket sem. A tápéi Polonkai Sándor szerint a Tiszából rendkívül jó halat lehet fogni a Maros-torkolatnál. „Mi mindig filézzük a halat, és haltejet, ikrát is teszünk bele, ez adja az igazi hallé alapját” – részletezte. A SZEGEDma.hu-nak elmondta, az unokaöccse halászlevét is megkóstolja természetesen, s mint minden alkalommal, az építő kritika ezúttal sem maradhat el. Polonkai főztje az előző években már bizonyított, volt, amikor az első helyezést ért el.

augusztus20_fozoverseny17_gs

A zsűrinek ezúttal sem volt könnyű dolga, hiszen több mint kétszáz halászlé és halpaprikás közül kellett kiválasztaniuk a legjobbakat. „Nagyon vegyes a felhozatal, elképesztően jó halleveket is kóstoltam, s kimondottan jó egyedi elgondolások is születtek. Vannak sajnos olyanok is, akik túlzásba viszik a fűszerezést, akadt olyan induló, aki még borsot is tett bele” – nyilatkozta portálunknak Rapcsányi Ferenc, a Hansági Ferenc Oktatási Alapítvány titkára. Pedig a szakember szerint nem kell sok minden a kiváló halászléhez, hagyma, só és paprika, ennyi az egész. Természetesen a bajai halászlevek között is találtak a zsűri tagjai kiválóakat, és halgombócos is került az asztalra. Külön pontozták az ízt, a színt, a halászlevek állagát, valamint egy egyéb kategóriában az összbenyomást.

A VIII. Tisza-parti Szent István Népünnepély a finom étkek mellett az önfeledt kikapcsolódásról is szólt, horgászversenyt is hirdettek, a gyermekeket kézműves foglalkozások várták, míg a rock történet remekeit Dr. Rock, vagyis Plesi prezentálta. Fellépett többek között a Ruzsa Sándor Népdalkör és Citerazenekar, és örökzöld dallamok csendültek fel a Dél-alföldi Harmonika Klub tagjainak jóvoltából.

no images were found

Előző sztori

Polifoammal és pálinkával alhatunk legjobban a SZIN-en + FOTÓK

Következő sztori

Kézilabda: Pick BL-főpróba a Székelyudvarhely ellen

Legutóbbi hasonló cikkek