Közélet

Pénztárcabarát és környezettudatos – így spóroljunk háztartásunkban

Pénztárcabarát és környezettudatos – így spóroljunk háztartásunkban

2013. augusztus 27., kedd
Pénztárcabarát és környezettudatos – így spóroljunk háztartásunkban
gáz001

A spórolás nem egyenlő azzal, hogy megvonunk magunktól valamit, hanem alapja a környezettudatos gondolkodásnak. Készleteink egyre fogyatkoznak, de háztartásonként is sokat tehetünk annak érdekében, hogy ne szívjuk el Földünktől az energiát. Cikkünkből kiderül, mivel járulhatunk hozzá ahhoz, hogy még sokáig élvezhessük a csobogó csapvizet fürdőszobánkban, vagy olvasólámpánk világát esténként. Sőt, előbb utóbb a pénztárcánk is meghálálja az odafigyelést.

Vigyázzunk a vízzel!

Mindenekelőtt kezdjük a lakás legvízpazarolóbb helyiségével, a fürdőszobával. Fogat napjában kétszer mosunk, a férfiak pedig legalább minden második nap borotválkoznak a tükör előtt. Ha elég ügyesek vagyunk, és ügyelünk arra, hogy csak öblítésnél folyatunk egy kevés vizet a csapból, akár kétliternyi adaggal is beérjük a tisztálkodást. Sőt, ha a fogmosás előtt félreteszünk egy pohár vizet az öblögetéshez, még többet spórolhatunk. Érdemes hétköznapokon a tusolást választani a kádban fürdés helyett. Egy öt perces tusolással ugyanis 70-80 liter vizet is fogyasztunk, de ha szappanozás közben nem folyatjuk, máris nyertünk néhány litert. Az aerátoros csapvég is nagy segítség lehet a spórolásban, mivel tusolás közben némi levegőt vegyít a vízbe. Egyik legnagyobb „energia-vámpír” eszközünk a mosógép, mely (típustól függően) 50-100 liter vizet is felhasznál egy alkalommal. Ezért ha lehet, ne indítsuk el fél adaggal, várjunk, míg megtelik a dob, majd állítsuk be rajta a víztakarékos funkciót. Konyhánkban leginkább mosogatási szokásaink megváltoztatásával tudunk gazdálkodni. Inkább álló vízben mosogassunk, semmint folyó csap alatt. Csak az öblítést végezzük friss, hideg vízzel. A mosogatógépeken ma már alapfelszereltségnek számít az energiatakarékos funkció, de itt is ugyan az van érvényben, mint a szennyes ruháknál: csak teli gépet indítsunk el.

csap és kéz

A villannyal is gazdálkodhatunk

Ha okosan bánunk a vízzel, már fél sikert érünk el és csak egy lépésre vagyunk attól, hogy a villany területén is spórolásra bírjuk a családot. Először is érdemes felmérni a villanykörték állapotát a lakás minden pontján. Ha régi típusú égőnk van, cseréljük azt energiatakarékosra. Igaz, drágább, mint a hagyományos izzó, de hosszabb élettartamú és akár 80 százalékos megtakarítást is kisajtolhatunk háztartásunkból az a már megszokott fényerő mellett. Ha nagyobb a nappalink, esetleg szeretünk esténként az ágyban fekve olvasni, ne kapcsoljunk mindent megvilágító lámpát, inkább ruházzunk be egy éjjeli, vagy olvasólámpára. Raktárakban és kültéri világításként a mozgásérzékelős megoldást is választhatjuk, ennek segítségével ténylegesen csak addig ég a lámpa, amíg szükség van rá. De ugorjunk csak vissza konyhánkba! Tűzhelyeknél - legyen az gázkészülék vagy elektromos – a rózsának, vagy tűzhelylapnak megfelelő méretű edényeket használjunk. Ha az edény csak 1 centiméterrel kisebb, a főzésre felhasznált energia 1/3 pocsékba vész. Sőt, ennél is több veszteség ér minket, ha nem használunk fedőt edényeinken: mintegy 3/4 része elvész. A főzőlapok legalább 5-10 perc alatt fokozatosan hűlnek ki, ezért megfontolandó ennyivel is hamarább letekerni a gombot. A sütőajtó felesleges nyitogatása pedig nem csak a piskótának árthat, háromszori kinyitás esetén akár 10 százalékos is lehet az energiaveszteség. Pluszban pedig jöjjön egy erős érv a mikrohullámú sütő mellett: azáltal, hogy 1-3 személynek adagonként melegítjük az ételt mikrohullámú sütőben, 70 százalékkal kevesebb áramot fogyasztunk, mintha főzőlapon tennénk meg ugyan ezt.

gáz02

Stand-by – készenlétben

Televízió, számítógép, szkenner, nyomtató, mobiltelefon a töltőn. Ezek mind készenléti állapotban is szívják az energiát, hiába vannak használaton kívül. Gondoljunk csak bele, egy kézmeleg elektronikai eszköz 5 W teljesítménnyel működik. Első olvasatra talán nem tűnik soknak, de egy átlagos háztartásban ez mintegy évi 25000 forintot is jelenthet. Nem ördöngösség, a legtöbb eszközön manuálisan beállíthatunk időzítőt, vagy vehetünk kiegészítőket, melyek idővel áramtalanítják a konnektorban sorakozó berendezéseket.

Rendszeresen szellőztessünk (télen is)

Nem is sejtenénk, de néhány egyszerű trükk betartásával a nélkül faraghatunk vissza fűtésszámlánkon, hogy fagyoskodnunk kellene a hideg éjszakákon. Amennyiben lehetőségünk van rá, szereltessünk otthonunkba hőfokszabályzó készüléket, így Celsius fokonként akár hat százalékot is megtakaríthatunk. Éjszakánként (amikor egyébként is takaró alá bújunk), vagy hosszabb távollét idejére zárjuk le a fűtést, vagy vegyük le takarékra. Bizony télen is érdemes legalább napjában egyszer jól átszellőztetni a lakásunkat. Ez nem csak azért jó, mert friss levegő tölti meg otthonunkat, hanem mert elkerülhetjük, hogy kihűljenek a falak. A konvektoros fűtőtesteket ajánlott radiátorra cserélni, de ügyeljünk rá, hogy rendszeresen légtelenítsük azokat, mert a légbuborékos lapok akár 15 százalékot is dobhatnak számlánk végösszegén. Arra sem árt odafigyelni, hogy a fűtőtesteket ne barikádozzuk el berendezési tárgyakkal és a függöny se takarja el teljesen.

(X)

Háztartásunk spórolási tippjeiről szóló cikkünk a Dunaújvárosi Hőszolgáltató Kft. támogatásával készült.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.