/

Lezárult a szegedi lézerközpont építési engedélyezési eljárása

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

eli_látványterv_új_02Sikeresen zárult a szegedi lézerközpont építési engedélyezési eljárása, ősszel elkezdődhet az európai uniós tudományos nagyberuházás kivitelezési szakasza – tájékoztatta a projekt kommunikációs ügynöksége pénteken az MTI-t.

A kutatóközpont tavaly decemberben megkapta az útépítési engedélyt, valamint az épületekre az építési engedélyt, július közepén pedig a vízjogi létesítési engedélyeket.

A 24 400 négyzetméter alapterületű kutatóközpont épületei nemcsak a lézerberendezéseknek, a másodlagos sugárforrásoknak, a cél- és kísérleti területeknek, a lézeres előkészítő és egyéb speciális laboratóriumoknak, valamint az elektromos, mechanikai és optikai műhelyeknek adnak majd helyet, hanem elegendő területet biztosítanak a mintegy 150 kutató és adminisztrációs tevékenységet folytató munkatárs irodáinak, a szemináriumi- és tárgyalótermeknek, a könyvtárnak és a szociális helyiségeknek is.

A csúcstechnológiát képviselő kutatási berendezések épületrészeinek tervezésekor speciális műszaki feltételeknek kellett megfelelni, elsősorban a rezgésvédelem, a termikus stabilitás, a relatív páratartalom, a tisztaterek és a sugárvédelem tekintetében – idézte a közlemény Lehrner Lórántot, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját.

Az ELI lézeres kutatóközpont építése a tervek szerint idén ősszel kezdődik, és várhatóan 2015-re készülnek el a lézerberendezéseknek, kutatóközpontnak és irodáknak helyet adó épületek. A nagyberuházás első fázisában erre – 85 százalékban uniós, 15 százalékban hazai forrásból – 37 milliárd forint fordítható. A következő uniós költségvetési ciklusban további 24,3 milliárd forintot szánnak a központban további, speciális paraméterekkel rendelkező kutatóberendezések kialakítására.

Előző sztori

Magyar aranyak és világcsúcs a búvárúszók világbajnokságán

Következő sztori

Labdarúgás: bajnoki főpróba a kupában a megyei csapatoknak