Közélet

Lezárult a szegedi lézerközpont építési engedélyezési eljárása

Lezárult a szegedi lézerközpont építési engedélyezési eljárása

2013. augusztus 9., péntek
Lezárult a szegedi lézerközpont építési engedélyezési eljárása
eli_látványterv_új_02

Sikeresen zárult a szegedi lézerközpont építési engedélyezési eljárása, ősszel elkezdődhet az európai uniós tudományos nagyberuházás kivitelezési szakasza – tájékoztatta a projekt kommunikációs ügynöksége pénteken az MTI-t.

A kutatóközpont tavaly decemberben megkapta az útépítési engedélyt, valamint az épületekre az építési engedélyt, július közepén pedig a vízjogi létesítési engedélyeket. A 24 400 négyzetméter alapterületű kutatóközpont épületei nemcsak a lézerberendezéseknek, a másodlagos sugárforrásoknak, a cél- és kísérleti területeknek, a lézeres előkészítő és egyéb speciális laboratóriumoknak, valamint az elektromos, mechanikai és optikai műhelyeknek adnak majd helyet, hanem elegendő területet biztosítanak a mintegy 150 kutató és adminisztrációs tevékenységet folytató munkatárs irodáinak, a szemináriumi- és tárgyalótermeknek, a könyvtárnak és a szociális helyiségeknek is. A csúcstechnológiát képviselő kutatási berendezések épületrészeinek tervezésekor speciális műszaki feltételeknek kellett megfelelni, elsősorban a rezgésvédelem, a termikus stabilitás, a relatív páratartalom, a tisztaterek és a sugárvédelem tekintetében – idézte a közlemény

Lehrner Lórántot

, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját. Az ELI lézeres kutatóközpont építése a tervek szerint idén ősszel kezdődik, és várhatóan 2015-re készülnek el a lézerberendezéseknek, kutatóközpontnak és irodáknak helyet adó épületek. A nagyberuházás első fázisában erre - 85 százalékban uniós, 15 százalékban hazai forrásból - 37 milliárd forint fordítható. A következő uniós költségvetési ciklusban további 24,3 milliárd forintot szánnak a központban további, speciális paraméterekkel rendelkező kutatóberendezések kialakítására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.